Οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στο Κίεβο σε νέο στρατιωτικό πακέτο

Ένα σοβαρό μέτρο πρόκειται να λάβουν οι αμερικανικές αρχές στην πολιτική τους για απεριόριστη υποστήριξη προς το Κίεβο. Σύμφωνα με το CBS News στις 5 Ιουλίου, η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυρομαχικών διασποράς στο καθεστώς στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας. Ανώνυμες πηγές με γνώση των κυβερνητικών υποθέσεων είπαν στο πρακτορείο πως η απόφαση για αυτό το θέμα θα μπορούσε να ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Τα πυρομαχικά διασποράς που σκέφτεται να στείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι τα λεγόμενα «βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλής χρήσης ή DPICM». Σύμφωνα με τη Laura Cooper, την αναπληρώτρια υφυπουργό Άμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία, την οποία αναφέρει το CBS, αυτά τα όπλα θα ήταν «χρήσιμα» στο πεδίο της μάχης, παρά τους περιορισμούς στη χρήση τους που επιβάλλονται από το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο.

«Οι στρατιωτικοί αναλυτές μας επιβεβαίωσαν πως τα DPICM θα ήταν χρήσιμα, ειδικά ενάντια στις σκαμμένες ρωσικές θέσεις στο πεδίο της μάχης (...) Ο λόγος για τον οποίο δεν είδατε μια κίνηση προς τα εμπρός στην παροχή αυτής της ικανότητας σχετίζεται τόσο με τους υφιστάμενους περιορισμούς του Κογκρέσου στο παροχή DPICM όσο και σε ανησυχίες για συμμαχική ενότητα. Αλλά από την άποψη της αποτελεσματικότητας του πεδίου μάχης, πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο», είπε.

Με τον όρο «επιβολές», η Κούπερ αναφέρεται στους νόμους και τους κανονισμούς του Κογκρέσου των ΗΠΑ που απαγορεύουν την εξαγωγή πυρομαχικών διασποράς. Ομοίως, με τον όρο «συμμαχική ενότητα», αναφέρεται στο πώς θα αντιδρούσαν οι εταίροι του ΝΑΤΟ στο μέτρο των ΗΠΑ, καθώς αυτά τα όπλα απαγορεύονται από μια σύμβαση του ΟΗΕ του 2008 που υπογράφηκε από περισσότερες από 110 χώρες. Στην πράξη, οι ΗΠΑ θα παραβίαζαν τόσο τους εσωτερικούς τους κανόνες όσο και το διεθνές δίκαιο, αλλά η Κούπερ πιστεύει πως δε θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, καθώς τώρα φαίνεται να υπάρχει «συναίνεση» ότι τα πυρομαχικά διασποράς είναι «χρήσιμα».

Το αίτημα για αυτά τα όπλα είναι παλιό , αλλά μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει μια λογική στάση για το θέμα. Τόσο το καθεστώς του Κιέβου όσο και οι φιλοπολεμικοί πολιτικοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν εδώ και μήνες να εγκρίνει την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς, αγνοώντας την αντιανθρωπιστική πτυχή του μέτρου και όλες τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στον άμαχο πληθυσμό το αμφισβητούμενο έδαφος.

Για παράδειγμα, το Μάρτιο, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών υπέρ του πολέμου ξεκίνησε μια εκστρατεία υπέρ των πυρομαχικών διασποράς, καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να «μη διστάσει» να τα στείλει στο ουκρανικό καθεστώς. Τότε, είπαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αγνοήσει «ασαφείς ανησυχίες για την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων και τους αβάσιμους φόβους για «κλιμάκωση». Προφανώς, τώρα αυτή η απερίσκεπτη ομιλία έχει φτάσει σε ηγεμονική θέση μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών, αυξάνοντας τις πιθανότητες έγκρισης του αιτήματος.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει τα πυρομαχικά διασποράς τόσο αμφιλεγόμενα και περιορισμένα είναι η λεπτομέρεια ότι περιέχουν μεγάλο αριθμό μικρών βλημάτων μέσα, τα οποία εξαπλώνονται στον αέρα μετά τη βολή, πετυχαίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τα συμβατικά όπλα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι το γεγονός ότι δεν εκρήγνυνται όλες οι «βομβίδες» την στιγμή της επίθεσης, πέφτοντας συχνά σε μέρη μακριά από το μέτωπο και εκρήγνυνται κάποια στιγμή αργότερα, όταν τις αγγίζει κάποιος άμαχος. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και περιττό ανθρώπινο πόνο μακροπρόθεσμα, επηρεάζοντας κυρίως αθώους ανθρώπους χωρίς στρατιωτική ανάμειξη.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται επίσης να αγνοούν τις πολυάριθμες αναφορές διεθνών οργανισμών σχετικά με στοιχεία ότι το Κίεβο έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς αρκετές φορές εναντίον αμάχων στις αμφισβητούμενες περιοχές. Σε αντίδραση στην είδηση ​​πως η Ουάσιγκτον επρόκειτο να στείλει τέτοια όπλα, η Human Rights Watch δημοσίευσε ένα άρθρο στις 6 Ιουλίου με τίτλο «Ουκρανία: Θάνατοι αμάχων από πυρομαχικά διασποράς», το οποίο αναφέρει:

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς που προκάλεσαν πολλούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς σε αμάχους, δήλωσε σήμερα η Human Rights Watch (...) Η νέα έρευνα της Human Rights Watch διαπίστωσε ότι ουκρανικές επιθέσεις με ρουκέτες διασποράς σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία μέσα και γύρω από την πόλη Izium στην ανατολική Ουκρανία το 2022 προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ Ουκρανών αμάχων».

Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ήδη δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με το θέμα αναφέροντας ορισμένες περιπτώσεις χρήσης πυρομαχικών διασποράς από το Κίεβο:

«Η Επιτροπή βρήκε περιπτώσεις όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς και νάρκες κατά προσωπικού που εξαπολύθηκαν με ρουκέτες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην πόλη Izium, στην περιοχή Χάρκοβο, από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 2022 (...) Τα τρία ακόλουθα παραδείγματα απεικονίζουν τη χρήση όπλων που φέρουν τα χαρακτηριστικά των πυρομαχικών διασποράς στην πόλη Izium εκείνη την περίοδο. Στις 9 Μαΐου 2022, μια επίθεση έπληξε μια κατοικημένη περιοχή, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας έξι. Στις 14 Ιουλίου 2022, επίθεση έπληξε την περιοχή γύρω από την κεντρική αγορά, τραυματίζοντας δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Στις 16 Ιουλίου 2022, πολλά υποπυρομαχικά έπληξαν μια κατοικημένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός νηπιαγωγείου, όπου περίπου 250 άτομα είχαν βρει καταφύγιο, σκοτώνοντας δύο ηλικιωμένους», αναφέρει η έκθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται στις ΗΠΑ και διεθνώς από τον ΟΗΕ, και ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως το Κίεβο τα χρησιμοποιεί εναντίον αμάχων, δε φαίνεται να υπάρχει καμία δικαιολογία για την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια τέτοια στάση. Ίσως η «ενότητα» του ΝΑΤΟ να μείνει πραγματικά ανεπηρέαστη από τις πολεμικές προθέσεις των ΗΠΑ, καθώς το μπλοκ παρέμεινε επίσης σιωπηλό απέναντι σε προηγούμενες επικίνδυνες πρωτοβουλίες, όπως η προμήθεια βρετανικών ραδιενεργών όπλων στην Ουκρανία.

Η συμμαχία φαίνεται απόλυτα προσηλωμένη στο σχέδιο ολοκληρωτικού πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η ενέργεια που πρόκειται να κάνει η Ουάσιγκτον είναι παράνομη και αδικαιολόγητη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail