Πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας: Οι ταραχές είναι το αποτέλεσμα «αποικιστικής μετανάστευσης» κι ίσως οδηγήσουν σε «κατάρρευση»

Freepen.gr - Ο Pierre Brochand, επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας DGSE από το 2002 έως το 2008, από το 2019, έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για ριζική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του, λόγω, όπως λέει, διαφαινόμενης απειλής εμφυλίου πολέμου.

Σε μια συζήτηση για τη μετανάστευση στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture τον περασμένο Απρίλιο, ο Brochand εξέδωσε μια προειδοποίηση που βρήκε την πλήρη έκφρασή της την εβδομάδα των βίαιων ταραχών και λεηλασιών που κατέλαβαν τη Γαλλία μετά τον πυροβολισμό ενός εφήβου αλγερινής καταγωγής στις 27 Ιουνίου:

«Αν δεν κάνουμε τίποτα ή αν κάνουμε λίγα, θα κατευθυνθούμε είτε προς μια προοδευτική κατάρρευση της κοινωνικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, δηλαδή προς μια κοινωνία όπου η ποιότητα ζωής θα καταρρεύσει και όπου θα είναι όλο και λιγότερο ευχάριστη να ζήσει κανείς, ή, με διαδοχικές εκρήξεις, προς αντιπαραθέσεις που θα κάνουν τη Γαλλία μια χώρα όπου κανείς δεν θα μπορεί να ζήσει καθόλου».

Τώρα, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου στον ιστότοπο της καθημερινής εφημερίδας Le Figaro, ο Brochand αποκαλύπτει, όπως το θέτει η Le Figaro, «το θανατηφόρο κοκτέιλ μιας κοινωνίας ατόμων που βασίζεται στο άνοιγμα και τη δημοκρατία και την άφιξη ολόκληρων διασπορών με εντελώς διαφορετικές πολιτισμικό υπόβαθρο».

Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι πως η ανάλυση του πρώην αρχηγού της αντικατασκοπείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάλυση του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών Gérald Darmanin που έγινε στην Εθνοσυνέλευση στις 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Darmanin, οι ταραχές των προηγούμενων ημερών δεν συνδέονται με τη μετανάστευση καθώς «μόνο» το 10 τοις εκατό των ταραχοποιών ήταν αλλοδαποί.

Ο Brochand λέει πως οι αλλαγές που οδήγησαν στη σημερινή αποσύνθεση της γαλλικής κοινωνίας συνέβησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η Γαλλία έκανε τη μετάβασή της από ένα σύγχρονο εθνικό κράτος σε μια κοινωνία ατόμων.

Μαζί με τη μετανάστευση των εργατών, η Γαλλία άρχισε να βιώνει αυτό που έγινε όλο και περισσότερο μετανάστευση εποίκων (ο Brochand χρησιμοποιεί τον γαλλικό όρο «immigration de peuplement», που μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως «αποικιστική μετανάστευση»). Ως εκ τούτου, στα μάτια του Brochand, η εσωτερική διαίρεση είναι η φυσική κλίση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό δεν είναι καινούργιο, καθώς ο Pierre Brochand είπε πως θυμάται όταν ήταν ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ουγγαρία το 1989-93, αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, άκουγε συχνά από τους Ούγγρους συνομιλητές του: «Εμείς είμαστε τυχεροί που μπορούμε να δούμε από πρώτο χέρι τη ζημιά που προκαλεί η μη ευρωπαϊκή μετανάστευση στη χώρα σας και σίγουρα δε θέλουμε να σας μιμηθούμε».

«Στα μάτια όλων, είμαστε τώρα ο «άρρωστος» της ηπείρου, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η G7 και η G20», σχολιάζει ο πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Γαλλίας, καθώς η Γαλλία είναι πράγματι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων με μη ευρωπαϊκό μεταναστευτικό υπόβαθρο και τα στοιχεία μετανάστευσης έχουν ξεπεράσει νέα ιστορικά ρεκόρ υπό τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Brochand, κάπου μεταξύ 100.000 και 200.000 μπορεί να συμμετείχαν στην αστική βία, δημιουργώντας μια κατάσταση πολύ πιο επικίνδυνη από το 2005, όταν παρόμοιες ταραχές έλαβαν χώρα στα προάστια της Γαλλίας. Τίποτα συγκρίσιμο δεν είχε συμβεί ποτέ από τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, σημειώνει ο Brochand, και, αυτή τη φορά, ακόμη και επαρχιακές πόλεις έχουν πληγεί από τα προβλήματα δίπλα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη πριν από 18 χρόνια, όταν οι περισσότερες ταραχές ήταν περιορισμένες στις λεγόμενες ευαίσθητες γειτονιές.

«Θα περιέγραφα την παρούσα καταστροφή ως εξέγερση ενάντια στο γαλλικό εθνικό κράτος, από ένα σημαντικό ποσοστό της νεολαίας μη ευρωπαϊκής καταγωγής που βρίσκεται στην επικράτειά του», λέει ο Brochand.

«Θα αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα από αυτό, δεδομένου ότι διακυβεύεται η ζωτική πρόγνωση της χώρας; Θα εξετάσουμε διορθωτικά μέτρα εκτός από ένα ακόμη «σχέδιο για τα προάστια;» Όπως είναι τα πράγματα, αμφιβάλλω», καταλήγει με απαισιόδοξη νότα.

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail