Αυτές οι προειδοποιήσεις, γράφει το militarywatchmagazine.com, έχουν διατυπωθεί καθώς το Τελ Αβίβ έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση από όλο τον δυτικό κόσμο να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει ασκήσει ιδιαίτερα κριτική στη θέση του Τελ Αβίβ, με την ουκρανική πρεσβεία στη χώρα να επικρίνει την «πλήρη αδράνεια του Ισραήλ στην παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», η οποία ήταν σύμφωνη με μακροχρόνια τάση στην ουκρανική και ευρύτερη δυτική ρητορική για την εξίσωση των ουδέτερων θέσεων στη σύγκρουση με το πλευρό της Ρωσίας.
Στις 29 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε περαιτέρω ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τα ισραηλινά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία να καταλήξουν γρήγορα στα χέρια του Ιράν και των εταίρων του μέσω μαύρων αγορών, κάτι που συνάδει με πολλαπλές αναφορές ότι σημαντικές ποσότητες οπλοστασίων που αποστέλλονται στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πουληθεί από Ουκρανούς αξιωματούχους.
Ειδικά για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, το οποίο παρέχει αμυντική ικανότητα μικρής εμβέλειας έναντι απειλών όπως το πυραυλικό πυροβολικό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως μας απασχολεί επίσης η πιθανότητα συστήματα που θα δίνονταν στην Ουκρανία να έπεφταν στα χέρια του Ιράν». Τόνισε ότι εάν συμβεί αυτό το Ιράν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες του εναντίον του Ισραήλ και να αναπτύξει καλύτερα αντίμετρα κατά των αμυντικών του δυνάμεων. «Τώρα, εάν αυτό το σύστημα έπεφτε στα χέρια του Ιράν, τότε εκατομμύρια Ισραηλινοί θα έμεναν ανυπεράσπιστοι και θα βρίσκονταν σε κίνδυνο», δήλωσε.
Οι δηλώσεις του Νετανιάχου έρχονται σε μια εποχή όπου το Ισραήλ αντιμετωπίζει όλο και πιο δυσμενή κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον δυτικό κόσμο επειδή απέφυγε να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές θέσεις εναντίον τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας εν μέσω μιας ολοένα και πιο πολωμένης γεωπολιτικής κατάστασης. Τα δυτικά κράτη έχουν εξισώσει συχνά την ουδετερότητα, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας των κρατών του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να μειώσουν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο σε συντονισμό με τις δυτικές κυρώσεις, ως σύνταξη με το πλευρό της Μόσχας.