Ο Πούτιν αποκάλυψε τα περιφερειακά σχέδια της Πολωνίας σε μια προσπάθεια να τα αποτρέψει

Ο Πρόεδρος Πούτιν αφιέρωσε χρόνο στη συζήτηση του σεναρίου της Πολωνίας να ηγηθεί μιας συμβατικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή. Τον ώθησε να το κάνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος προειδοποίησε πως η Βαρσοβία συγκεντρώνει μια περιφερειακή δύναμη υπό την αιγίδα του "τρίγωνου του Λούμπλιν". Αυτή η πλατφόρμα συγκεντρώνει την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία σε μια μεταμοντέρνα μερική αναβίωση της χαμένης Κοινοπολιτείας τους.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κυβερνών κόμμα" Νόμος και δικαιοσύνη "(PiS) προβλέπει ότι θα λειτουργήσει ως ο πυρήνας των σχεδίων τους για την αποκατάσταση του παλιού status της μεγάλης δύναμης της Πολωνίας καθ ' όλη τη διάρκεια του πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με πληρεξούσιο στην Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, η Πολωνία και η Ουκρανία άρχισαν να συγχωνεύονται σε μια De facto συνομοσπονδία από το Μάιο του 2022, η οποία θα μπορούσε να επιταχυνθεί από τη Βαρσοβία που ηγείται μιας συμβατικής στρατιωτικής επέμβασης εκεί. Αν και η Ρωσία έχει μιλήσει για αυτή τη δυνατότητα από τότε που ξεκίνησε η ειδική επιχείρηση, μόνο τώρα μπορεί τελικά να συμβεί.

Η ενδιάμεση περίοδος είδε τον πόλεμο εφοδιαστικής - φθοράς ΝΑΤΟ-Ρωσίας να γέρνει υπέρ της Μόσχας, την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και το PiS που αγωνίζεται για την πολιτική του ζωή πριν από τις εθνικές εκλογές αυτού του φθινοπώρου, και οι τρεις παράγοντες των οποίων συγκλίνουν για να δημιουργήσουν το τελευταίο στρατηγικό πλαίσιο. Οι δύο πρώτοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο τρίτος θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση του PiS, κάτι που θα μπορούσε να θέσει τέλος στα περιφερειακά σχέδια της Πολωνίας.

Το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε επομένως να έχει υπολογίσει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας τους να ανακτήσει ποτέ μέρος του ουκρανικού εδάφους που πολλοί Πολωνοί θεωρούν πως ήταν ιστορικά δικό τους, γεγονός που θα μπορούσε να εγγυηθεί την επανεκλογή τους εάν είναι επιτυχής. Κατά σύμπτωση, η Λευκορωσία και η Βάγκνερ πραγματοποιούν ασκήσεις κοντά στη Μπρεστ για να αποτρέψουν τυχόν εισβολές proxy που μοιάζουν με το Μπέλγκοροντ από την Πολωνία, χρησιμεύοντας έτσι ακούσια ως επίκαιρο πρόσχημα για τη Βαρσοβία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά.

Η Μόσχα είδε αυτή τη "μασκιρόβκα", ωστόσο, γι 'αυτό ο Ναρίσκιν προειδοποίησε τον Πρόεδρο Πούτιν την επόμενη μέρα για την πιθανότητα η Πολωνία να ηγηθεί μιας συμβατικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του "τριγώνου του Λούμπλιν" κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον. Ο Ρώσος ηγέτης αντέδρασε υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η Πολωνία κατέλαβε μερικά από τα ιστορικά εδάφη της μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και συμμετείχε επίσης στη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας με τον Χίτλερ στην άμεση προετοιμασία του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σκοπός του μιλώντας για αυτό και άλλα σκανδαλώδη περιστατικά κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, όπως η κατοχή του Βίλνιους, ήταν να δείξει ότι η Πολωνία έχει ιστορικό περιφερειακής επιθετικότητας, η οποία πλαισιώνει σωστά την προειδοποίηση του Ναρίσκιν για τις τελευταίες γεωπολιτικές προθέσεις της. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Πούτιν πιθανότατα ήθελε επίσης να αποτρέψει την Πολωνία από το να προχωρήσει με τα σχέδιά της, γι' αυτό προσπάθησε να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή σε αυτά επιτρέποντας τη μετάδοση μέρους της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Παρασκευής.

Εάν το PiS εξακολουθεί να διατάζει τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν συμβατικά στην Ουκρανία, τότε υπάρχει πιθανότητα οι δυνάμεις της Λευκορωσίας και της Βάγκνερ που κάνουν γεωτρήσεις περίπου 20 μίλια μακριά από τα σύνορα αυτής της χώρας που έχει πληγεί από τον πόλεμο να εισβάλουν σε αυτήν για να σταματήσουν τους Πολωνούς αντιπάλους τους. Σε αυτό το σενάριο, μια σύγκρουση μεταξύ της Πολωνίας-μέλους του ΝΑΤΟ και της Λευκορωσίας-μέλους του CSTO θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση μεταξύ των αντίστοιχων Αμερικανών και Ρώσων προστατών τους, ακόμη και αν το περιστατικό που πυροδοτεί θα λάβει χώρα στο έδαφος μιας τρίτης χώρας.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει, αλλά η ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα των συγκρούσεων Πολωνίας - Λευκορωσίας / Βάγκνερ στην Ουκρανία δεν είναι υπερβολική για τους λόγους που εξηγήθηκαν. Επομένως, το PiS θα πρέπει να σκεφτεί πολύ και σκληρά για το αν αξίζει συμβατικά να παρέμβει στο De facto ομόσπονδο κράτος του, ειδικά επειδή υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να κρεμάσουν την Πολωνία για να στεγνώσει εάν η Βαρσοβία ζητήσει το Άρθρο 5 εάν οι δυνάμεις της δεχτούν πυρά από τη Λευκορωσία ή/και τη Βάγκνερ μέσα στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail