Ο στρατός των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κρίση στρατολόγησης εν μέσω αυξανόμενης περιφρόνησης για τους αμερικανικούς πολέμους

Ο αμερικανικός στρατός μπορεί να δει μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτυχίας να επιτύχει τους στόχους στρατολόγησης του.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, την προσθήκη νέων «κινήτρων» και την ανάπτυξη τεράστιων εκστρατειών προώθησης, διάφορα τμήματα του στρατού των ΗΠΑ αγωνίζονται να προσλάβουν νέο προσωπικό - σημάδι όχι μόνο της φθίνουσας ψυχικής και σωματικής υγείας των Αμερικανών αλλά και της αυξανόμενης περιφρόνησης για τους αμερικανικούς πολέμους.

Πολλοί έχουν περιγράψει την αποτυχία επίτευξης των στόχων στρατολόγησης του στρατού ως «κρίση». Άλλωστε, δεν ήταν πολύς καιρός πριν, όταν οι Αμερικανοί, σε μια μεθυσμένη αναταραχή μετά τον πόλεμο ύστερα από την 11η Σεπτεμβρίου, συρρέουν σε κέντρα στρατολόγησης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σημειώθηκε μερικές από τις υψηλότερες αυξήσεις σε αριθμούς για τον στρατό.

Fast forward 20 χρόνια.

Το 2022, ο αμερικανικός στρατός έχασε τον στόχο στρατολόγησης κατά 25 τοις εκατό - περίπου 15.000 στρατιώτες. Σε μια προσπάθεια να καλύψει τους αριθμούς στρατολόγησης, ο Στρατός επένδυσε 100.000.000 δολάρια σε σχολεία που προορίζονταν να ωθήσουν τις πιθανές στρατολογήσεις σε κατάλληλη ψυχική και σωματική κατάσταση.

Αυτό το οικονομικό έτος, φαίνεται πως θα κοστίσει $119.000.000, αλλά κινδυνεύει να υπολείπεται ξανά.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επίσης δεν πέτυχε τους στόχους του ενεργού καθήκοντος και εφεδρείας για το 2022. Μπορεί φέτος -αλλά ελάχιστα, και μόνο μειώνοντας δραστικά τις απαιτήσεις για ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό - όπως ο χαμηλότερος βαθμός επιτυχίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Ναυτικού, που έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κογκρέσο.

Τέλος, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναμένεται να χάσει τον στόχο στρατολόγησης κατά 10% φέτος - παρά τη μείωση των απαιτήσεων εισόδου, όπως ο Στρατός και το Ναυτικό.

Τι θα μπορούσε να προκαλεί τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου να αντιμετωπίζει μια τόσο άνευ προηγουμένου κρίση - ειδικά τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται δυνητικά για πόλεμο κατά της Κίνας, ενώ φαινομενικά προσπαθούν να αυξήσουν την στρατιωτική τους παρουσία στη Δυτική Ασία και την Αφρική;

Είναι διπλό. Πρώτον, υπάρχει η φυσική κατάσταση: οι Αμερικάνοι απλώς υποχωρούν στην υγεία τους. Σε ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε πέρυσι από τον Αρχηγό του Επιτελείου Στρατού, μόλις το 23 τοις εκατό των Αμερικανών ηλικίας 17 έως 24 ετών έχουν τα προσόντα να υπηρετήσουν.

Η κακή ποιότητα των τροφίμων, η έλλειψη ποιοτικής φυσικής αγωγής και η γοητεία του καθιστικού τρόπου ζωής (βιντεοπαιχνίδια, streaming) έχουν διαταράξει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι γιατροί έχουν φτάσει στο σημείο να το αποκαλούν κρίση δημόσιας υγείας.

Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, συμφωνούν οι Αμερικανοί που επιδιώκεται να στρατολογηθούν με τους πολέμους που σχεδίασε το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα;

Ο βασικός νεοσύλλεκτος για τον στρατό -ένας 18χρονος άνδρας- θα είχε γεννηθεί το 2005, στα πρώτα χρόνια της παράνομης εισβολής και κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ διεξήγαγε βίαιες τρομοκρατικές ενέργειες στο Αφγανιστάν. Όταν μόλις άρχιζαν το σχολείο, άρχισαν οι παράνομοι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Όταν έφτασαν στο γυμνάσιο, οι ΗΠΑ βρίσκονταν ήδη στη Συρία, χωρίς πρόσκληση.

Μια ολόκληρη ύπαρξη περικυκλωμένη από πόλεμο, και τι έχει να επιδείξει η Αμερική γι' αυτήν;

Στο Ιράκ και τη Συρία, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα κενό εξουσίας που οδήγησε στην άνοδο της τρομοκρατικής ομάδας Daesh. Η καταστροφή της Λιβύης τη μετέτρεψε σε σκλαβοπάζαρο. Οι ΗΠΑ διέφυγαν από το Αφγανιστάν, δίνοντας όλο τον οπλισμό και τις βάσεις τους στην ίδια την ομάδα που είχαν περάσει δύο δεκαετίες (ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ) πολεμώντας - τους Ταλιμπάν.

Τώρα, οι ΗΠΑ χτυπούν τους κύριους παγκόσμιους αντιπάλους τους, την Κίνα και τη Ρωσία. Κάθε λογικός νεαρός και ενημερωμένος Αμερικανός θα έπρεπε να ρωτήσει, αξίζει πραγματικά τον κόπο;

Δεν αποτελεί έκπληξη πως η Ουάσιγκτον τώρα καταφεύγει ενεργά σε άλλα μέσα για να αποκτήσει νεοσύλλεκτους, καθώς η τυπική πολεμική προπαγάνδα δεν είναι αρκετή όπως ήταν πριν από 20 χρόνια.

Μια πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ καταργεί την καταφατική δράση - η οποία παρείχε μια δίκαιη οδό για τις μειονότητες να εισέλθουν στο κολέγιο, δεδομένων των ζητημάτων συστηματικού ρατσισμού της χώρας. Το δικαστήριο το έκρινε «αντισυνταγματικό» - εκτός φυσικά από όσους υπηρέτησαν στον στρατό.

Τώρα, μόνο το στρατιωτικό προσωπικό έχει μια ευκολότερη διαδρομή, καθιστώντας πιο ελκυστική την  στρατολόγηση.

Υπάρχει επίσης η μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε από τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης των ΗΠΑ: μέσω οικονομικού πολέμου και απειλών για πραξικόπημα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια κρίση με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τώρα, έχουν την επιλογή να συνάψουν συμφωνία με τον διάβολο: μπορούν να γίνουν πολίτες εφόσον υπηρετούν στον στρατό.

Ίσως το πιο απεχθές από όλα είναι το χέρι του στρατού στην προσπάθεια να σβήσει τους αντιλαϊκούς πολέμους του. Τα τελευταία χρόνια, το Χόλιγουντ κυκλοφόρησε ταινία μετά από ταινία προσπαθώντας να επικεντρωθεί μακριά από τον πόλεμο και μάλλον να οικοδομήσει τη σχέση του στρατιώτη.

Σε ταινίες όπως το American Sniper, όλη η ανθρωπότητα αφαιρείται από όποιον βρίσκεται στην άκρη της κάννης και ο στρατιώτης παρουσιάζεται ως κάποιος που επαινείται και αγαπιέται - κάνοντας έκκληση στη μαζική αποξένωση που νιώθουν οι Αμερικανοί στην κοινωνία.

Εντός των μέσων, φυσικά, υπάρχει το στοιχείο του βιντεοπαιχνιδιού. Παιχνιδοποιώντας εγκλήματα πολέμου και απαλλάσσοντας τον εαυτό τους από αδικοπραγίες, το χέρι του στρατού στα βιντεοπαιχνίδια όχι μόνο διαγράφει την σκοτεινή ιστορία των εγκλημάτων του, αλλά στην πραγματικότητα το κάνει συναρπαστικό για τους ανυποψίαστους νεαρούς παίκτες.  

Η άθλια διαδικασία στρατολόγησης ξεκίνησε πάντα νωρίς με στρατιωτικούς που στρατολογούνταν να εισέρχονται στα γυμνάσια για να επιδείξουν τον στρατό ως «μονοπάτι καριέρας».

Μην κάνετε λάθος: η αποτυχία να καλύψει τους αριθμούς του θα οδηγήσει σε ακόμη πιο επιθετικές πρακτικές πρόσληψης. Οι Αμερικανοί πιθανότατα θα βιώσουν μια πιο ενεργή στρατιωτική παρουσία σε παρελάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, ταινίες και πολλά άλλα.

Ο στρατός επανεφευρίσκει ενεργά τον εαυτό του για να αντικατοπτρίζει τις «προοδευτικές» αξίες - ελπίζοντας να ασκήσει την «εικόνα της Αμερικής» στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό, φυσικά, θα συνεπάγεται πρώτα το ξεκαθάρισμα της λίστας των εγκλημάτων της, κάτι που ήδη κάνει σκληρά μέσα από εμπόδια στα μέσα ενημέρωσης.

Το ερώτημα τώρα είναι, θα μπορέσουν οι Αμερικανοί να δουν μέσα από την προπαγάνδα ή θα επαναλάβουν τις ενέργειες των προηγούμενων γενεών ενόψει της συνεχιζόμενης πολεμοχαρούς στάσης της Ουάσιγκτον;

* Ο Shabbir Rizvi  είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail