Το γλυκό σχέδιο εκδίκησης του Μακρόν στον Ινδο-Ειρηνικό αφήνει άναυδο τον Μπάιντεν

Η Γαλλία, γνωστή για την παθιασμένη σχέση της με τον Ινδο-Ειρηνικό, σχεδίαζε από καιρό τον ρόλο της στην περιοχή. Αναγνωρίζοντας τους βαθείς μετασχηματισμούς που επέφερε η άνοδος της Κίνας, ο σινοαμερικανικός ανταγωνισμός και η οικονομική κυριαρχία της περιοχής, ο Μακρόν το 2018 είχε ως στόχο να τοποθετήσει τη Γαλλία ως σταθεροποιητική δύναμη και προαγωγέα αποτελεσματικής πολυμέρειας.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια. Η Αυστραλία, σαν άτακτος ερωμένη, απομάκρυνε τον Μακρόν και τον άφησε συντετριμμένο. Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS, μια τριμερής συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, κατέρριψε τα όνειρα της Γαλλίας να επεκτείνει την επιρροή της στον Ινδο-Ειρηνικό.

Επίσης, ήταν ένα πυρηνικό πλήγμα για τη Γαλλία, καθώς η Αυστραλία ακύρωσε τη σύμβασή της με τους Γάλλους, με αποτέλεσμα να χαθούν επενδύσεις και ευκαιρίες εργασίας.

Η Γαλλία ένιωσε προδομένη, θεωρώντας τη συμφωνία AUKUS ως μια πονηρή κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για να μειώσει την αυξανόμενη επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή. Αλλά ο Μακρόν, με το γαλλικό του ταλέντο, αρνήθηκε να υποχωρήσει. Αντίθετα, επινόησε ένα τολμηρό σχέδιο για να εκδικηθεί και να ξαναβρεί τη βάση του στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το Σχέδιο Β για τον Ινδο-Ειρηνικό

Ινδία, ο παλιός σύντροφος των όπλων της Γαλλίας. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, επίτιμος καλεσμένος του Μακρόν, έφτασε στη Γαλλία για να εμβαθύνει τους δεσμούς με τον παλαιότερο στρατηγικό εταίρο της στη Δύση. Με μια αναταραχή αμυντικών συμφωνιών στον ορίζοντα και ένα κοινό σχέδιο για την σταθερότητα του Ινδο-Ειρηνικού, ο Μακρόν ήταν έτοιμος να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο Ναρέντρα Μόντι, ο κύριος πρωταγωνιστής του μεγάλου σχήματος του Μακρόν, πρόκειται να παρουσιαστεί σε μια εντυπωσιακή επίδειξη γαλλο-ινδικής συντροφικότητας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Βαστίλης. Ινδικές στρατιωτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων μαχητικών αεροσκαφών Rafale που αγοράστηκαν από τη Γαλλία, πρόκειται να παρελάσουν περήφανα στους δρόμους του Παρισιού.

Αλλά ο Μακρόν έχει περισσότερα στο μανίκι του από μια εκθαμβωτική παρέλαση. Είναι έτοιμος να παρουσιάσει στην Ινδία μια άνευ προηγουμένου προσφορά, μια δελεαστική σειρά υποβρυχίων και αεριωθούμενων αεροσκαφών που θα έκανε κάθε λάτρη της άμυνας αδύναμο να αντισταθεί.

Προσφορές της Γαλλίας

Τρία ακόμη υποβρύχια Scorpene ήταν στο μενού, μαζί με μια πιθανή αγορά 26 τζετ Rafale. Το σκηνικό είχε τεθεί για μια ινδο-γαλλική συμμαχία που θα ταρακουνούσε τον Ινδο-Ειρηνικό ως τον πυρήνα της.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Μόντι θα δεχόταν ιδιωτικά δείπνα, πλούσια συμπόσια και συναντήσεις υψηλού προφίλ με πολιτικούς ηγέτες, γαλλικές προσωπικότητες και μεγιστάνες των επιχειρήσεων. Ο Μακρόν παραμέρισε όλα τα εμπόδια για να εξασφαλίσει την αφοσίωση της Ινδίας στη δεκαετία συνεργασία τους.

Το υποκείμενο κίνητρο αυτής της συμμαχίας δεν απουσιάζει από κανέναν. Τόσο η Ινδία όσο και η Γαλλία, μέσω των νησιωτικών εδαφών τους, έχουν βαθιά συμφέροντα στον Ινδικό Ωκεανό και μοιράζονται τις ανησυχίες τους για την αυξανόμενη διεκδίκηση της Κίνας.

Ο Μακρόν, έχοντας παραμεριστεί μια φορά στο παρελθόν, ήταν αποφασισμένος να εισέλθει στην περιοχή με ανανεωμένη αφοσίωση και συγκίνηση, έχοντας στο πλευρό του την Ινδία.

Καθώς το σχέδιο εκδίκησης του Μακρόν ξεδιπλώνεται, ο Μπάιντεν δεν μπορούσε παρά να παρακολουθεί με βουβή σιωπή. Ο Γάλλος πρόεδρος τον έχει ξεπεράσει, σχηματίζοντας μια συμμαχία που πρόκειται να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Αμερικής στον Ινδο-Ειρηνικό. Το σκηνικό είναι έτοιμο για μια συναρπαστική γεωπολιτική αναμέτρηση, με τον Μακρόν και τον Μόντι ως το τρομερό δίδυμο. Α, ναι, και για να μην τα πολυλογώ, ο Μακρόν έχει συγγένειες και με τη Ρωσία.

Mέnει να φανεί εάν το μεγάλο σχέδιο εκδίκησης του Μακρόν θα πετύχει ή εάν ο Μπάιντεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια δική του ανατροπή. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η περιοχή Ινδο-Ειρηνικού δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια και η τολμηρή κίνηση του Μακρόν αποσπά όλη την προσοχή. Το δράμα εκτυλίσσεται και ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα την επόμενη πράξη σε αυτό το έπος του Ινδο-Ειρηνικού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail