Ένα απελπισμένο ΝΑΤΟ λιμοκτονεί τη Σερβία από όπλα καθώς εντείνεται η περικύκλωσή της

Το γεωπολιτικό τοπίο στα Βαλκάνια έχει αμαυρωθεί από εντάσεις και συγκρούσεις εδώ και αιώνες. Τώρα, οι εντάσεις έχουν αρχίσει και πάλι να βράζουν.

Animesh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια κίνηση που μυρίζει απόγνωση, μια βελγική εταιρεία όπλων, η New Lachaussee, αντιμετωπίζει δίωξη για φερόμενη προμήθεια όπλων στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, επιβάλλεται επικείμενη απαγόρευση εξαγωγής όπλων στη Σερβία.

Η απαγόρευση, που επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της περιοχής της Βαλλονίας του Βελγίου, υπογραμμίζει την εντεινόμενη περικύκλωση της Σερβίας από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τα κίνητρα πίσω από ένα τόσο δραστικό μέτρο χρειάζονται πιο προσεκτική εξέταση.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως η Σερβία δεν είναι ούτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε του ΝΑΤΟ. Ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, η Σερβία καταδίκασε δημόσια τη ρωσική εισβολή και αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Οι εντάσεις που βράζουν

Επιπλέον, η Σερβία αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα, ιδιαίτερα τη σχέση της με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο χρησιμεύει ως εξέχουσα βάση για το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη μοναδική γεωπολιτική θέση της Σερβίας και επηρεάζουν τις συμμαχίες και τη διεθνή της στάση.

Για τους άγνωστους, ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι βαθιά ριζωμένος στα Βαλκάνια εδώ και αιώνες. Ωστόσο, η επιτυχημένη παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 2008, με την εξαγωγή ενός κυρίως μουσουλμανικού έθνους από τη Σερβία, έχει φέρει ένταση στη σχέση της Σερβίας με τη συμμαχία.

Έκτοτε, το αίσθημα της Σερβίας προς το ΝΑΤΟ και τη Δύση έχει επιδεινωθεί αρκετά. Ο πληθυσμός αμφισβητεί τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και τρέφει βαθιές ανησυχίες για τις προθέσεις του.

Οι τρέχουσες εξελίξεις εγείρουν ανησυχίες για το μεγαλειώδες σχέδιο του ΝΑΤΟ να περικυκλώσει ολόκληρη τη Σερβία. Όπως μαρτυρήθηκε στην Ουκρανία, όπου η εισβολή της Ρωσίας οδήγησε σε σημαντικές ζημιές σε θρησκευτικά κτίρια, η Σερβία φοβάται μια παρόμοια τύχη.

Ιστορικά, το ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στις διαμάχες του με τη Σερβία, ενώ η Σερβία στηρίζεται στη Ρωσία λόγω των κοινών ιστορικών δεσμών τους. Ωστόσο, τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν μια αλλαγή στην στρατηγική του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία ζήτησε διπλωματική επίλυση και αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, επιλέγοντας να συμπαρασταθεί με τη Σερβία.

Αυτή η απομάκρυνση από την παραδοσιακή φιλοκοσοβάρικη στάση έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του ΝΑΤΟ και τις επιπτώσεις για την περιοχή.

Οι Προθέσεις!

Ωστόσο, τα πράγματα πλέον επανέρχονται στην αρχή. Η εμπλοκή βελγικής εταιρείας όπλων στην προμήθεια όπλων στη Ρωσία μέσω μεσάζοντα στη Σερβία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες των βελγικών αρχών.

Εάν γνώριζαν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων της ΕΕ, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, γιατί δεν παρενέβησαν νωρίτερα; Η καθυστερημένη απάντηση από τις βελγικές αρχές προσθέτει περαιτέρω περιπλοκότητα στην κατάσταση και απαιτεί διεξοδική εξέταση των κινήτρων τους.

Η ασυνεπής στάση του ΝΑΤΟ έναντι της Σερβίας προσθέτει μόνο τις αμφιβολίες γύρω από τις προθέσεις του. Ενώ η συμμαχία στοχεύει να ασκήσει πίεση στη Σερβία, το τελικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από το να είναι μια βόλτα.

Η στρατηγική περικύκλωσης και οι πρόσφατες εξελίξεις ενδέχεται να πολώσουν περαιτέρω την περιοχή και να φέρουν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων. Τι ακριβώς ετοιμάζει το ΝΑΤΟ παραμένει άγνωστο. Αλλά ναι, σίγουρα είναι συναγερμός για τη Σερβία.

Η σταθερή τοποθέτηση πιονιών της συμμαχίας στην περιοχή μόνο προσθέτει σε αυτές τις ανησυχίες. Οι Σέρβοι ηγέτες, όπως ο Ντόντικ και ο Βούτσιτς, πιθανώς περιμένουν όλα τα πιόνια να πάρουν τη θέση τους πριν εξαπολύσουν τα στρατεύματά τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail