«Η Ουκρανία είναι πιο χρήσιμη στο ΝΑΤΟ ως ανθρώπινη ασπίδα παρά ως έθνος εταίρος»

Η Ουκρανία δυσκολεύεται να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ επειδή η ηγεσία του μπλοκ βλέπει την πρώην σοβιετική δημοκρατία πιο χρήσιμη για αυτήν «ως ανθρώπινη ασπίδα παρά ως έθνος εταίρο», λέει ένας δημοσιογράφος και σχολιαστής.

Της Somayeh Khalili - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια συνέντευξη στον ιστότοπο Press TV, ο Denis Rogatyuk, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής με έδρα την Αυστραλία, είπε ότι το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι αυτή την στιγμή «σε θέση να εκπληρώσει όλους τους στόχους του» κρατώντας την Ουκρανία μακριά από τη συμμαχία και «όσο πιο κοντά μπορεί στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσής της με τη Ρωσία».

«Όπως αναφέρει το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και μιας άλλης χώρας θα πυροδοτούσε αυτόματα μια στρατιωτική απάντηση από όλα τα μέλη της συμμαχίας», είπε. «Κατανοούν πως ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απαιτούσε αμέσως από όλα τα άλλα μέλη να εμπλακούν σε μια στρατιωτική και πιθανώς πυρηνική αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Στη φετινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έπρεπε να φύγει με άδεια χέρια και με διαλυμένες ελπίδες να εξασφαλίσει την ένταξη στη συμμαχία.

Το ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε την Τρίτη μετά τη σύνοδο κορυφής ανέφερε ότι η συμμαχία «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

Σε απάντηση, ο Ζελένσκι εξοργίστηκε με την απόφαση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ετοιμότητα, ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας».

Ο Ρογκατιούκ είπε στον ιστότοπο Press TV ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ «δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει άμεσα τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική ένοπλη δύναμη στον πλανήτη που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πυρηνικών όπλων, επιτρέποντας στην Ουκρανία να γίνει πλήρες μέλος».

Είπε πως από την κατάθεση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία το 2014 και την επακόλουθη σύγκρουση μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορωσικών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, η Ουκρανία έχει «εμπλακεί σε μια στρατιωτική εκστρατεία για να ανακτήσει τα χαμένα της έδαφος.

«Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ντονμπάς να είναι ρωσικής καταγωγής, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας», τόνισε ο Ρογκατιούκ.

«Και ενώ η Ουκρανία εμπλέκεται σε κάθε είδους στρατιωτική σύγκρουση, οποιαδήποτε πιθανότητα πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ θα είναι εκτός συζήτησης», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα εμπόδια στην πορεία της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Άλλα εμπόδια, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν το «τεράστιο επίπεδο διαφθοράς» στον ουκρανικό στρατό, όπως αποδείχθηκε από το περσινό σκάνδαλο που αφορούσε τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Oleksiy Reznikov.

Ο Rogatyuk δήλωσε περαιτέρω πως σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, οι άλλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία «θα το χρησιμοποιήσουν για να προκαλέσουν περαιτέρω στρατιωτική και πολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία, καθώς και για πάτημα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε άλλο κράτος που θεωρεί αντίπαλό του, όπως το Ιράν».

«Πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ έδωσε αυστηρές διαβεβαιώσεις τόσο στην ΕΣΣΔ όσο και αργότερα στη Ρωσία ότι σε αντάλλαγμα για την απόσυρση όλου του στρατιωτικού προσωπικού από την Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά», είπε στον ιστότοπο Press TV.

«Αυτή η υπόσχεση αθετήθηκε 16 φορές τα τελευταία 30 χρόνια και κάθε φορά που ένα άλλο κράτος εντάχθηκε στις τάξεις του ΝΑΤΟ, η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία μεγάλωνε. Κατά τη διάρκεια των αρχών της δεκαετίας του 2000, υπήρξαν πολλά περιστατικά εγκατάστασης εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σε έθνη όπως η Πολωνία και η Τσεχία με προφανή πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε μελλοντικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, προκαλώντας διπλωματικές κρίσεις κάθε φορά».

Έσπευσε επίσης να προσθέσει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εάν συμβεί, θα έχει «τεράστια επίδραση στις διεθνείς στρατηγικές σχέσεις μεταξύ χωρών και μπλοκ».

«Εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να συμμετάσχει στη μέση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, αυτό θα σήμαινε έναν στιγμιαίο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση της διεθνούς τάξης όπως την ξέρουμε», σημείωσε ο Αυστραλός παρατηρητής.

«Αλλά εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να συμμετάσχει ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης μετά τη σύγκρουση, με ή χωρίς την έγκριση και τη διαβούλευση της ρωσικής κυβέρνησης, είναι πιθανό να δούμε την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των στρατηγικών εταίρων της, ιδιαίτερα της Κίνας και του Ιράν».

Μια τέτοια εχθρική κίνηση, προειδοποίησε, «θα ωθήσει περαιτέρω τη Ρωσία προς την ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας μέσω φόρουμ όπως η Ευρασιατική Ένωση, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης» κ.λπ. καθώς και να διασφαλίσει την ασφάλειά του έναντι κάθε πιθανής επίθεσης από τη Δύση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail