Καταδικαστική έκθεση της ΙΕΑ για τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης

Φαίνεται ότι τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης έχουν φτάσει στον πάτο, και όλα αυτά οφείλονται στο λαμπρό σχέδιο της ΕΕ να πυροβολήσει τα πόδια της με ένα ενεργειακό εμπάργκο. Μιλάμε για αυτοτραυματισμό! Τώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δημοσίευσε μια έκθεση, και επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι όμορφη. Η ΕΕ οδεύει προς περιστασιακά μπλακ άουτ.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Θυμάστε όταν η Ευρώπη έτρεχε την εκβιομηχάνιση και την πρόοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο; Η κατανάλωση ενέργειας της ηπείρου αυξήθηκε για να τροφοδοτήσει τις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της, και δικαίως. Αλλά στον 21ο αιώνα τα πράγματα πήραν μια άσχημη τροπή. Αυτές οι μέρες μοιάζουν πια σαν μια μακρινή ανάμνηση.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Ευρώπη προσπάθησε να επιδείξει την πράσινη πλευρά της με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που είναι αξιέπαινο, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εξακολουθούσαν να έχουν μια ήπια θέση για τα ορυκτά καύσιμα. Και μετά, συνέβη ο πόλεμος της Ουκρανίας και το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης πήγε από το κακό στο χειρότερο.

Η λαμπερή ιδέα της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια αποδείχθηκε η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων ετών. Και μαντέψτε ποιος υποφέρει περισσότερο τώρα; Ναι, είναι οι κοινοί Ευρωπαίοι που κάθονται στο σκοτάδι και αναρωτιούνται πού πήγε όλη η ηλεκτρική ενέργεια. 

Η έκθεση της ΙΕΑ

Τώρα, μια νέα έκθεση της ΙΕΑ κυκλοφόρησε, και παρουσιάζει μια πολύ ζοφερή εικόνα. Η ευρωπαϊκή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών! Μια τεράστια πτώση της ζήτησης κατά 3% φέτος, και η φθίνουσα βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ είναι ο ένοχος. Ωχ, κάποιος δεν το είδε αυτό να έρχεται.

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα! Η πτώση της ζήτησης κατά 3% πέρυσι ήταν αρκετά κακή, αλλά τώρα είναι η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της ΕΕ. Συγχαρητήρια, ΕΕ! Καταφέρατε να μεταφέρετε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πίσω στα σκοτεινά χρόνια, σχεδόν. Επιστρέψατε στα επίπεδα του 2002 και εμπιστευτείτε μας, κανείς δεν γιορτάζει.

Και από πού προέρχεται αυτή η μείωση της ζήτησης; Λοιπόν, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες! Εκείνοι για τους οποίους περηφανευόταν η Ευρώπη νιώθουν τώρα το τσίμπημα χάρη σε αυτό το έξυπνο ρωσικό ενεργειακό εμπάργκο. Καλή συνέχεια!

Ας μιλήσουμε λίγο με αριθμούς. Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν τα 430 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο. Ναι, καλά ακούσατε – ρεκόρ! Διπλάσια τιμή από τον Ιανουάριο.

Ομαλοποίηση Διακοπών Ρεύματος

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που ακόμη και η Γερμανία, η δύναμη της Ευρώπης, παλεύει. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρέπει να βλέπει εφιάλτες προσπαθώντας να γεμίσει αυτές τις δεξαμενές. Γερμανοί κατασκευαστές όπως η BASF και η Volkswagen έχουν μειώσει την παραγωγή στο εσωτερικό και κατασκευάζουν εργοστάσια στο εξωτερικό.

Η έκθεση της IEA δε μασάει τα λόγια της όταν επισημαίνει ότι η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης δεν είναι εντελώς αυτοπροκαλούμενη. Οι επιδοτήσεις από άλλες χώρες παίζουν επίσης το ρόλο τους. Ευχαριστούμε, ΗΠΑ και Ιαπωνία, που επηρέασαν τη μείωση της παραγωγής και το κλείσιμο των εργοστασίων. Η Ευρώπη χρειαζόταν αυτή την επιπλέον ώθηση στο σκοτάδι.

Αλλά περιμένετε, υπάρχει κι άλλα στην ιστορία. Οι διακοπές ρεύματος ομαλοποιούνται. Έχουν γίνει κανόνας στην Ευρώπη, αλλά για κάποιο λόγο, κανείς δε φαίνεται να μιλά για αυτό. Οι διακοπές ρεύματος υψηλής έντασης είναι η νέα τάση. Ποιος χρειάζεται σταθερότητα ηλεκτρικής ενέργειας όταν μπορείς να ζεις στα όρια, σωστά;

Η ΕΕ το πήρε πάνω της. Το ρωσικό ενεργειακό εμπάργκο απέτυχε θεαματικά και οι κοινοί Ευρωπαίοι πληρώνουν το τίμημα. Η ανάπτυξη της ηπείρου μπορεί να ήταν εντυπωσιακή, αλλά οι δεξιότητές της στη λήψη αποφάσεων δεν ήταν τόσο πολλές.

Λοιπόν, ορίστε μια συμβουλή προς την ΕΕ: ξεκαθαρίστε τις ενεργειακές σας προτεραιότητες. Σταματήστε να πυροβολείτε τον εαυτό σας με κακοσχεδιασμένα εμπάργκο και σκεφτείτε ένα βιώσιμο, πρακτικό ενεργειακό σχέδιο. Η ανάπτυξη της Ευρώπης δεν χρειάζεται να είναι τραγική κωμωδία. μπορεί να είναι μια ιστορία επιτυχίας, αν απλά ανάψετε τα φώτα και συνεννοηθείτε! Ίσως, αν δεν είχατε πέσει στην πρόκληση του Μπάιντεν, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail