Η Ρωσία αντιστέκεται, η Ευρώπη καταρρέει

Η «ανταρσία» της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner δεν προκάλεσε την κατάρρευση της Ρωσίας, όπως ανακοινώθηκε και ήλπιζαν τα δυτικά πολιτικά μέσα ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των διοικητών της ομάδας Βάγκνερ είναι Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στη χώρα τους και το απέδειξαν με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης».

Manlio Dinucci - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν επαίνεσε τον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας που απέτρεψαν την κλιμάκωση της κατάστασης ενεργώντας με ακριβή και συνεκτικό τρόπο. Οι ρωσικές αρχές απέσυραν την ποινική κατηγορία της «ένοπλης ανταρσίας» κατά του ίδιου αρχηγού της Wagner, Prigozhin, ο οποίος μετακομίζει στη Λευκορωσία με μέρος των μαχητών της εταιρείας.

Ωστόσο, αυτή η ιστορία δεν πρέπει να υποτιμηθεί: είναι η έκφραση μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης μεταξύ διαφορετικών θέσεων σχετικά με τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης με την οποία η Μόσχα απαντά στην επίθεση που ξεκίνησε, μέσω Ουκρανίας, από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την αυξανόμενη υποστήριξη των ΕΕ. Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι η απόφαση της Μόσχας να χρησιμοποιήσει πιο προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες για να αποκρούσει την επίθεση.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι New York Times γράφουν:

«Τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα που προμηθεύονται από τη Δύση στην Ουκρανία καταστρέφονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι σχηματισμοί του Κιέβου κατάφεραν να καταλάβουν μερικά μικρά χωριά, αλλά οι απώλειες της Ουκρανίας αυξάνονται. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δείξει ότι είναι ικανά να πολεμήσουν αμυντικά και έχουν βελτιώσει τις τακτικές τους από την αρχή του πολέμου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός Καγκελάριος Scholz προτρέπει την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους «να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της μαχητικής δύναμης της Ουκρανίας και στην οικονομική δύναμη που απαιτείται για να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε το σχέδιο «ανάκτησης της Ουκρανίας». Ο Πρόεδρος Ζελένσκι διόρισε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο BlackRock, το μεγαλύτερο στον κόσμο, να διαχειρίζεται το «Ταμείο Ανάπτυξης της Ουκρανίας» για τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το Ταμείο εισπράττει δισεκατομμύρια ευρώ κυρίως από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που καταβάλλονται άμεσα και έμμεσα από Ευρωπαίους πολίτες, τα οποία θα χορηγηθούν, με επιτόκια χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς, σε πολυεθνικές που επενδύουν στην Ουκρανία. Επιπλέον, και πάλι με τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, δημιουργείται μια «ασφάλιση έναντι των κινδύνων πολέμου» για την αποζημίωση των πολυεθνικών για οποιαδήποτε ζημιά ενδέχεται να υποστούν οι επενδύσεις τους στην Ουκρανία μέσω του πολέμου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail