Ο Μακρόν άλλαξε γνώμη για το ΝΑΤΟ - Bloomberg

ΝΑΤΟ Youtube
Freepen.gr - Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνειδητοποιεί πως τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης γίνονται όλο και πιο μεγάλη επιρροή στο ΝΑΤΟ και έχει μετατοπίσει τη ρητορική του στο μπλοκ για να τα ταιριάξει, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο. Ο Μακρόν υποστήριξε πρόσφατα μια "πορεία" προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μακρόν θεωρούνταν ένας από τους πιο σκεπτικιστές ηγέτες της Ευρώπης σχετικά με το ΝΑΤΟ. Ανακήρυξε το μπλοκ "εγκεφαλικά νεκρό" το 2019 και πέρασε την πρώτη του θητεία στο αξίωμα ζητώντας επανειλημμένα τη δημιουργία ενός "πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού" ανεξάρτητου από τις ΗΠΑ. Ακόμη και καθ ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της σύγκρουσης, ο Μακρόν παρέμεινε σε τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αποστασιοποιήθηκε από τους "αγγλοσαξονικούς" ηγέτες, οι οποίοι, όπως είπε, επιδιώκουν να "εξοντώσουν" τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο, η ρητορική του έχει αλλάξει από τότε. Το Μάιο, ο Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να προσφέρουν στο Κίεβο ένα "δρόμο" για πλήρη ένταξη στο μπλοκ και δήλωσε πως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επεκτείνουν την στρατιωτική τους συνεργασία "το συντομότερο δυνατό”.

Η μετατόπιση ήταν υπολογισμένη, ανέφερε το Bloomberg. Επικαλούμενο διπλωμάτη από την Ανατολική Ευρώπη, το πρακτορείο εξήγησε πως "η τοποθέτηση της Γαλλίας μαζί με τους πιο σκληρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, βοηθά να γεμίσει το κενό που άφησε η πιο προσεκτική προσέγγιση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς”.

Ένας Γάλλος διπλωμάτης περιέγραψε την προφανή μεταστροφή του Μακρόν με πιο ιδεολογικούς όρους, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος "έχει καταλάβει πως πρέπει να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας", σύμφωνα με το Bloomberg.

Προκειμένου να πείσει τα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ, ο Μακρόν θα πρέπει να υποστηρίξει τα λόγια του με πράξεις, υποστήριξε το άρθρο. Αν και η Γαλλία ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ που προμήθευσε το Κίεβο με τεθωρακισμένα οχήματα, η Γαλλία πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τις δαπάνες της για την Ουκρανία πέρα από το σημερινό επίπεδο του 0,3% του ΑΕΠ, υποστηρίζει το Bloomberg.

Ωστόσο, ανώνυμοι Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η κυβέρνηση Μακρόν εξετάζει ήδη πώς το πυρηνικό οπλοστάσιό της θα μπορούσε "να συμβάλει στις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail