Οι BRICS θα μπορούσαν να συντρίψουν την κυριαρχία του δολαρίου

Freepen.gr - Η θέση του δολαρίου ΗΠΑ ως βασικού νομίσματος θα μπορούσε να αμφισβητηθεί με τον καιρό και υπό ορισμένες συνθήκες από τον όμιλο των αναδυόμενων χωρών BRICS, σύμφωνα με τον Jim O'Neill, πρώην Πρόεδρο της Goldman Sachs Asset Management, γράφει η malaysiasun.com.

Ο O'Neill επινόησε τον όρο BRIC - αργότερα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Νότια Αφρική - και εκείνη την εποχή προέβλεψε ότι οι τέσσερις αναδυόμενες χώρες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) βρίσκονταν στο δρόμο τους για την αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η ιδέα πως το δολάριο θα παραμείνει βασιλιάς για πάντα, νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανη», είπε ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο Going Underground του RT. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος μιλάει για το τέλος του δολαρίου, συμβαίνει κάθε δεύτερη χρονιά αν όχι με την ίδια ένταση», είπε, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό νόμισμα πιθανότατα κάποια στιγμή θα χάσει τη θέση του.

«Πιστεύω πως εάν η Κίνα και η Ινδία μπορούσαν ποτέ να συμφωνήσουν σθεναρά για κάποια πράγματα ως οι δύο μεγαλύτερες χώρες στον αναδυόμενο κόσμο... τότε αυτό πιθανότατα θα επιτάχυνε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η μορφή της παγκόσμιας οικονομίας έχει αλλάξει από την εμφάνιση της έννοιας των BRICS. Σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, το μερίδιο των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι τώρα μεγαλύτερο από αυτό της G7 σε όρους δολαρίου, επεσήμανε ο O'Neill.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν στους BRICS, αλλά η ομάδα των πέντε θα πρέπει να καθορίσει τι μπορούν πραγματικά να φέρουν στο τραπέζι τα νέα μέλη. «Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατόν να σκεφτούμε σοβαρά πως οι χώρες BRICS θα μπορούσαν να είναι στη βάση κάποιου νέου είδους -όχι μόνο νομίσματος- αλλά κάποιου είδους ανταγωνιστή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ», εξήγησε ο O'Neill, προσθέτοντας ότι «για να τελειώσει το δολάριο, πρέπει να υπάρξει κάποια εναλλακτική».

Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ρωσίας και της Δύσης, ο οικονομολόγος είπε πως η Μόσχα τα πάει καλύτερα από ό,τι πίστευαν όσοι επέβαλαν τις κυρώσεις και ότι αυτό οφείλεται ουσιαστικά στους ισχυρούς δεσμούς της με τα κράτη μέλη των BRICS. Ωστόσο, «δεν είναι απολύτως σαφές εάν η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επιμονή των κυρώσεων, επειδή η κλίμακα των περιορισμών γίνεται σκληρότερη», προειδοποίησε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail