Ένα νέο νόμισμα BRICS που υποστηρίζεται από χρυσό θα σημαίνει το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας για το δολάριο ΗΠΑ;

pixabay
Κινδυνεύει η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ; Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος BRICS που θα υποστηρίζεται από χρυσό. Σε αυτό το άρθρο, ο στόχος μου είναι να ταξινομήσω τι είναι και τι δεν είναι αλήθεια. Από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, η 15η σύνοδος κορυφής BRICS θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πίσω στις 5 Ιουλίου, το RT πυροδότησε θύελλα φημών όταν ανέφερε ότι η απόφαση για την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος BRICS που θα υποστηρίζεται από χρυσό θα ληφθεί πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ:

Οι BRICS πρόκειται να εισάγουν ένα νέο νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό, σε αντίθεση με το δολάριο ΗΠΑ που υποστηρίζεται από πιστώσεις, με την απόφαση να έρχεται ένα μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στο Γιοχάνεσμπουργκ. Με την αυξανόμενη πρωτοβουλία, όλο και περισσότερες χώρες παρατάσσονται για να ενταχθούν στην ομάδα.

Στον απόηχο αυτής της έκθεσης, πολλές εξέχουσες φωνές προειδοποιούσαν ότι το δολάριο ΗΠΑ αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα.

Για παράδειγμα, ο συγγραφέας Robert Kiyosaki δήλωσε με τόλμη πως το δολάριο ΗΠΑ «θα πεθάνει»:

Το τέλος του δολαρίου ΗΠΑ πλησιάζει, δήλωσε ο συγγραφέας των μπεστ-σέλερ του «Rich Dad Poor Dad» Robert Kiyosaki, αναφέροντας ως έναυσμα μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική.

Ο Kiyosaki προβλέπει ότι ο όμιλος BRICS, που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, θα ανακοινώσει το νέο ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό κατά τη σύνοδο κορυφής στις 22-24 Αυγούστου και θα έχει τρομερές συνέπειες για το δολάριο ΗΠΑ.

«Στις 22 Αυγούστου 2023, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, τα κράτη BRICS ανακοινώνουν την κρυπτογράφηση με χρυσό. Το US $ θα πεθάνει», έγραψε ο Kiyosaki στο Twitter την περασμένη εβδομάδα. «Τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σπεύδουν σπίτι. Ο πληθωρισμός μέσω της στέγης».

Χωρίς αμφιβολία, η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ απειλείται από πολλαπλές κατευθύνσεις.

Αλλά ένα νέο νόμισμα BRICS δε θα εισαχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της επερχόμενης συνόδου κορυφής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg, ένα από τα κορυφαία στελέχη της The New Development Bank παραδέχτηκε δημόσια πως η δημιουργία ενός νέου νομίσματος BRICS είναι «μια μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη φιλοδοξία», αλλά επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα τέτοιο νόμισμα δε θα εισαχθεί αυτή την στιγμή:

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από το μπλοκ των αναδυόμενων αγορών BRICS, δεν έχει άμεσα σχέδια για τον όμιλο να δημιουργήσει ένα κοινό νόμισμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της.

Ενώ τα μέλη των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – πιέζουν να διεξάγουν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους σε τοπικά νομίσματα, δεν είναι έτοιμα να αμφισβητήσουν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, δήλωσε ο Leslie Maasdorp σε συνέντευξή του. την Τετάρτη με την Haslinda Amin του Bloomberg TV.

«Η ανάπτυξη οποιουδήποτε εναλλακτικού είναι περισσότερο μια μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη φιλοδοξία», είπε. «Δεν υπάρχει καμία πρόταση αυτήν την στιγμή για τη δημιουργία ενός νομίσματος BRICS».

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πραγματικά μεγάλα πράγματα δε συμβαίνουν.

Εκτός από τα βασικά έθνη των BRICS, το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ουρουγουάη προφανώς πλησιάζουν πολύ κοντά στην ένταξη στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης.

Αυτοί είναι σχετικά μικροί παίκτες στην παγκόσμια σκηνή, αλλά εάν ενταχθεί και η Σαουδική Αραβία, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα.

Υπάρχουν πολλές κουβέντες πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, και κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης ο Lobo Tiggre είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «γεγονός ορόσημο»:

Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS θα ήταν «γεγονός ορόσημο», είπε. «Νομίζω πως αν ξυπνήσουμε και η Σαουδική Αραβία ενταχθεί στη συμμαχία BRICS, ο κόσμος θα ήταν ένας διαφορετικός κόσμος με ουσιαστικό και σημαντικό τρόπο».

Συμφωνώ.

Εάν η Σαουδική Αραβία προσχωρήσει στους BRICS, θα αντιπροσώπευε μια τεράστια αλλαγή.

Και αυτό πιθανότατα θα επιτάχυνε σημαντικά τη μετάβαση στην εμπορία πετρελαίου της Μέσης Ανατολής σε νομίσματα άλλα από το δολάριο ΗΠΑ.

Ακόμη και χωρίς ένα νέο νόμισμα, φαίνεται να είναι αναπόφευκτο πως οι BRICS θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν περισσότερη δύναμη και περισσότερη επιρροή.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Νότιας Αφρικής στους BRICS, πάνω από 40 διαφορετικά έθνη «έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ»:

Ο Anil Sooklal, πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στους BRICS, είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών, αλλά δεν υπάρχει προγραμματισμένη ανακοίνωση νομίσματος με χρυσό για τη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα.

Και ο Σούκλαλ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι 69 παγκόσμιοι ηγέτες έχουν προσκληθεί να παραστούν στη σύνοδο κορυφής των BRICS τον επόμενο μήνα:

Ο Σούκλαλ είπε πως «η Αργεντινή, όλες οι μεγάλες χώρες του παγκόσμιου Νότου», έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη και ότι άλλες οικονομικά σημαντικές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν, όπως το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, ακόμη και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι χώρες πολύ βαριές», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Νότια Αφρική έχει προσκαλέσει 69 παγκόσμιους ηγέτες να παραστούν στη σύνοδο κορυφής των BRICS, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον του μπλοκ να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή του.

Όταν ιδρύθηκαν οι BRICS το 2009, πολλοί δυτικοί ηγέτες δεν το πήραν πολύ σοβαρά.

Τώρα όμως έχει γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Και κατά τη διάρκεια αυτής της επικείμενης συνόδου κορυφής, η εύρεση περισσότερων τρόπων για τις χώρες BRICS να διευθετήσουν τις συναλλαγές «στα δικά τους εθνικά νομίσματα» είναι κάτι που θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη:

Ο Sooklal λέει πως οι BRICS, που αποτελούνται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, επιδιώκει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των κρατών μελών, διευθετώντας τις συναλλαγές στα δικά τους εθνικά νομίσματα.

«Αυτό που έχουμε πει και συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε είναι οι συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και ο διακανονισμός σε τοπικά νομίσματα».

Ο Sooklal προσθέτει ότι η απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να επιβάλουν χρηματοοικονομικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει καταλύσει την κίνηση του οικονομικού μπλοκ να απομακρυνθεί από το δολάριο.

Πραγματικά σκοπεύουν να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ.

Αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, αλλά η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο αρχίζει σίγουρα να διαβρώνεται.

Είτε λοιπόν οι χώρες BRICS επιλέξουν να δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Το αμερικανικό δολάριο δε θα είναι ποτέ ξανά τόσο κυρίαρχο όσο ήταν κάποτε και το μεγάλο οικονομικό χάος είναι μπροστά μας.

Η δυτική ελίτ είχε ονειρευτεί να ενώσει ολόκληρη την υδρόγειο κάτω από ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό καθεστώς, αλλά αυτήν την στιγμή οι πολύ βαθιές διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσης συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε μέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail