Το Πεκίνο θα απαντήσει στις απειλές της CIA για επέκταση του δικτύου κατασκοπείας στην Κίνα

Στις 20 Ιουλίου, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι η διαβόητη αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών «κάνει πρόοδο στην ανοικοδόμηση δικτύων κατασκοπείας εντός της Κίνας» αφού υποτίθεται πως «έχασε assets στη χώρα πριν από μια δεκαετία». Ο Μπερνς έκανε τα αμφιλεγόμενα σχόλια κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν την περασμένη εβδομάδα, όπου έθιξε πολλά σημαντικά θέματα, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Έχουμε σημειώσει πρόοδο και εργαζόμαστε πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια για να διασφαλίσουμε πως έχουμε ισχυρή ικανότητα υπηρεσίας πληροφοριών για να συμπληρώσουμε αυτό που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσω άλλων μεθόδων", δήλωσε ο Μπερνς.

Στις 24 Ιουλίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε ότι το Πεκίνο δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα λάβει τα κατάλληλα αντίμετρα ως απάντηση στην απειλή. Σε άμεση απάντηση στον Μπερνς, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε:

"Αυτό είναι μάλλον ανησυχητικό. Οι ΗΠΑ, αφενός, συνεχίζουν να διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τις λεγόμενες "κινεζικές κατασκοπευτικές και κυβερνοεπιθέσεις" και αφετέρου λένε στο κοινό για τις δραστηριότητες πληροφοριών μεγάλης κλίμακας που στοχεύουν την Κίνα".

Η Νινγκ επανέλαβε επίσης τα προηγούμενα σχόλια του Υπουργείου της πως «η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας». Και ενώ δε διευκρίνισε τι είδους μέτρα θα λάβει το Πεκίνο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα είναι αμοιβαία.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα ακόμη αμφιλεγόμενο και κλιμακωτό σχόλιο του διευθυντή της CIA μέσα σε λίγες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, την 1η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Ίδρυμα Ditchley στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπερνς δήλωσε επίσης ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «μια μοναδική ευκαιρία για τη CIA», προσθέτοντας πως σχεδιάζουν «να διερευνήσουν τις πιθανές ευκαιρίες διείσδυσης που θα προέκυπταν από τις αδυναμίες μιας ρωσικής κοινωνίας», που φέρεται να είναι «δυσαρεστημένη με τη σύγκρουση στην Ουκρανία». Αυτό περιλαμβάνει ένα κανάλι στρατολόγησης στο Telegram που ξεκίνησε το Μάιο. Σύμφωνα με τον Μπερνς, θα χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει «επιχειρηματικές προτάσεις» σε Ρώσους αξιωματικούς, στρατιωτικούς, κυβερνητικούς εκπροσώπους και επιστήμονες που «θα ήθελαν να παρέχουν πληροφορίες από τη Μόσχα στις αμερικανικές δυνάμεις».

Με την «άπειρη» του σοφία, ο Μπερνς κατάφερε να εκτοξεύσει σχεδόν πανομοιότυπες απειλές όχι σε μία, αλλά σε δύο υπερδυνάμεις ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα μια ακόμη μεγαλύτερη ενοποίηση των προσπαθειών των ρωσικών και κινεζικών μυστικών υπηρεσιών και μια εκθετική επέκταση της ήδη στενής συνεργασίας τους. Η ανικανότητα της Ουάσιγκτον να βλάψει οποιαδήποτε χώρα εξωτερικά είχε ως αποτέλεσμα απόπειρες υπονόμευσης και των δύο εκ των έσω, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης στοιχείων πληροφοριών. Ωστόσο, η Μόσχα και το Πεκίνο μπόρεσαν και οι δύο να αντέξουν αυτές τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει ήδη καταφέρει να εξουδετερώσει αρκετά κυκλώματα κατασκοπείας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αφού τα στοιχεία της αντικατασκοπείας της τα εντόπισαν θετικά. Ακόμη και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας κάλυψε τα αμφιλεγόμενα γεγονότα.

Στα τέλη Μαΐου 2017, οι New York Times ανέφεραν πως η αντικατασκοπεία του Πεκίνου σκότωσε ή φυλάκισε πάνω από δώδεκα πράκτορες της CIA στο χρονικό πλαίσιο 2010-2012. Στα μέσα Αυγούστου 2018, το Foreign Policy ανέφερε ότι περίπου 30 πράκτορες της CIA συνελήφθησαν στην Κίνα αφού οι υπηρεσίες του ασιατικού γίγαντα ανακάλυψαν ένα αμερικανικό κύκλωμα κατασκοπείας λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος επικοινωνίας. Η CIA έχει επεκτείνει σημαντικά τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες εντός και γύρω από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία του Πεκίνου, την Ταϊβάν, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν στη σφαίρα επιρροής τους, ακόμη και με το κόστος μιας παγκόσμιας θερμοπυρηνικής αντιπαράθεσης με τον Ασιατικό γίγαντα. Η CIA διατηρεί τώρα επίσης μια εντελώς νέα, εξειδικευμένη μονάδα της οποίας η αποκλειστική εστίαση είναι ακριβώς η Κίνα.

Τέτοιες κινήσεις και δηλώσεις είναι εντελώς μη συγχρονισμένες με την πρόσφατη επίσκεψη του Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Νίξον. Ο Κίσινγκερ προσπάθησε αποτελεσματικά να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί μια άλλη «σινο-σοβιετική διάσπαση» που υποτίθεται ότι θα προκαλούσε ένα αρκετά σημαντικό ρήγμα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αποτρέποντας ή τουλάχιστον αναβάλλοντας τη δημιουργία ενός ουσιαστικά ανίκητου ευρασιατικού μονόλιθου. Και όμως, σαν ο Κίσινγκερ να μην είχε ήδη ένα αδύνατο έργο να ολοκληρώσει, οι ΗΠΑ κατέφυγαν στη χρήση απειλών για να επιτύχουν ουσιαστικά τίποτα άλλο εκτός από την αυξημένη ετοιμότητα της Κίνας για αντικατασκοπεία. Για να μην αναφέρουμε πως οι επακόλουθες στενότερες κοινές προσπάθειες πληροφοριών από τη Ρωσία και την Κίνα θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο υπερδυνάμεις θα επιδιώξουν επίσης να διεξάγουν τις δικές τους επιχειρήσεις πληροφοριών στην ίδια την Αμερική.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο επεκτείνει επίσης την παρουσία του στην «αυλή της Αμερικής». Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες, η Κίνα και η Κούβα επεξεργάζονταν τις τελικές ρυθμίσεις της συμφωνίας που θα εξασφάλιζε μια στρατιωτική βάση για τον PLA (People Liberation Army) στη βόρεια Κούβα. Η WSJ ανέφερε πως αυτό «προκάλεσε φόβους στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι [η Κούβα] θα μπορούσε τελικά να φιλοξενήσει μόνιμη παρουσία κινεζικών στρατευμάτων», ωθώντας την ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέμβει με Κουβανούς αξιωματούχους, επιδιώκοντας να εμποδίσει την εγκατάσταση μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει επίσης την επέκταση των δυνατοτήτων ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) της υπάρχουσας στρατιωτικής εγκατάστασης του PLA. Τέτοια περιουσιακά στοιχεία θα επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες των Κινέζων πρακτόρων στις ΗΠΑ, δείχνοντας για άλλη μια φορά πώς η πολεμική της Αμερικής αποτυγχάνει θεαματικά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail