Η Giorgia Meloni έχει ένα εξαιρετικό σχέδιο για να αποδολαριοποιήσει την Ιταλία

Η αποδολαριοποίηση ήταν ένας νυσταγμένος όρος για λίγο, αλλά τα πράγματα άλλαξαν μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ξαφνικά όλοι μιλούν γι' αυτή. Βλέπετε, το δολάριο ΗΠΑ ήταν πάντα η μόνη επιλογή όταν πρόκειται για παγκόσμιο χρήμα. Αλλά τώρα, η δύναμή του αμφισβητείται.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όλο και περισσότερες χώρες λένε ότι θέλουν να βασίζονται λιγότερο στο δολάριο. Θέλουν να διαφοροποιήσουν και να εξερευνήσουν άλλες επιλογές. Αυτή η τάση, γνωστή ως αποδολαριοποίηση, κερδίζει δυναμική. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι σημαίνει για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κυριαρχία του δολαρίου στο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά αντιμετωπίζει προκλήσεις. Έθνη όπως η Ρωσία, η Ινδία, τα κράτη της Μέσης Ανατολής, ακόμη και η Γαλλία, έχουν δώσει αρκετές ενδείξεις ότι θέλουν να διαφοροποιήσουν την οικονομία, ανεξάρτητα από τα δολάρια.

Αλλά δεν είναι όλοι μαζί σε αυτό στην Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες είναι διστακτικές, περιμένοντας την έγκριση της Ursula Von Der Leyen, η οποία στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να έρθει ποτέ γιατί η Επίτροπος της ΕΕ δεν θέλει να τελειώσει η ηγεμονία του δολαρίου. Ωστόσο, ορισμένες χώρες διερευνούν εναλλακτικές λύσεις και προετοιμάζονται για αλλαγή. Ένα τέτοιο έθνος είναι η Ιταλία. 

Κίνηση αποδολαριοποίησης της Ιταλίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Ιταλίδα Giorgia Meloni επεξεργάζεται ένα σχέδιο. Οι ιταλικές επιχειρήσεις θέλουν να χρησιμοποιούν ρούβλια στις συναλλαγές τους με τη Ρωσία. Δημιουργούν ένα νέο σύστημα πληρωμών που θα μπορούσε να ξεκινήσει σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιταλικές επιχειρήσεις στη Ρωσία επεξεργάζονται έναν τρόπο ώστε οι Ρώσοι αγοραστές να πληρώνουν για τα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας ρούβλια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιταλο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ferdinando Pelazzo.

Οι Δικαιολογίες

Οι οικονομικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, έχουν καταστήσει δύσκολο το εμπόριο ορισμένων αγαθών όπως το κρασί και τα ρούχα. Για να ξεπεραστεί αυτό, το ιταλικό επιχειρηματικό λόμπι στοχεύει να δημιουργήσει ένα σύστημα όπου οι Ρώσοι αγοραστές μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια σε λογαριασμό σε τρίτη χώρα.

Αυτό θα επέτρεπε τη διαβίβαση των χρημάτων στην Ιταλία. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι πως αυτές οι πληρωμές δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, μόνο ορισμένα αγαθά υπόκεινται σε περιορισμούς. Με την εξεύρεση λύσης, οι ιταλικές επιχειρήσεις ελπίζουν να συνεχίσουν το εμπόριο και να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή.

Γι' αυτό η Ιταλία εξετάζει τώρα την αποδολαριοποίηση. Ωστόσο, πρέπει να εκτιμήσει κανείς πόσο πολύ καλό παιχνίδι ήταν αυτό από την Ιταλία. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί σε λίγους μήνες, είπε ο Pelazzo.

Για όσους δε γνωρίζουν, αρκετές ρωσικές εξαγωγές έχουν περιοριστεί από τη Δύση από πέρυσι, αλλά το 49% των αγαθών εξακολουθούν να επιτρέπονται. Ο Pelazzo προειδοποίησε ότι εάν περιοριστεί το εμπόριο ορισμένων περισσότερων αγαθών. Η Ιταλία θα υποφέρει πολύ.

Think Big!

Ωστόσο, πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα: η Ιταλία κάνει ένα σχέδιο να στραφεί σε ανεξάρτητο εμπόριο νομισμάτων και η ζήτηση δεν έχει αυξηθεί από κανέναν άλλον από τις ιταλικές επιχειρήσεις.

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα οικονομικά μέτρα να χρειάζονται υποστήριξη από τις επιχειρήσεις πριν εφαρμοστούν, και οι ιταλικές επιχειρήσεις ζητούν ακριβώς αυτό που θέλει η Meloni. Μόλις πριν από ένα μήνα, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με κορυφαίους Ιταλούς επιχειρηματίες και είχε ορκιστεί να ανακατασκευάσει την εταιρική Ιταλία.

Η Μελόνι είπε ότι θα υποστήριζε τη Δύση, αλλά οι πράξεις της λένε άλλα. Η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αντιτίθεται στις ιδέες LGΒΤQ+ και απαγορεύει το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Τώρα, φαίνεται πως η Ιταλία ανοίγει το δρόμο για αποδολαριοποίηση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο τολμηρή κίνηση της Meloni. Η Ιταλία λαμβάνει μέτρα προς τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο, προσχωρώντας στην τάση της αποδολαριοποίησης. Είναι μια σημαντική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Η Ρώμη αφήνει το στίγμα της στην παγκόσμια σκηνή και όλοι παρακολουθούμε για να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail