Η συνέχεια είναι εδώ: Το Housing Crash 2 επιταχύνεται καθώς οι πωλήσεις κατοικιών πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009

pixabay
Αν προσπαθείτε να πουλήσετε το σπίτι σας αυτή την στιγμή, λυπάμαι πολύ για εσάς. Χάρη στην Federal Reserve, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα, και αυτό έχει τρομάξει εκατομμύρια πιθανούς αγοραστές κατοικιών από την αγορά. Σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, ο μέσος δυνητικός αγοραστής σπιτιού αντιμετωπίζει πληρωμές στεγαστικών δανείων που είναι σχεδόν 1.000 $ ανά μήνα υψηλότερες. 

MICHAEL SNYDER - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά σίγουρα δεν θα ήθελα να πληρώνω 1.000 $ περισσότερα κάθε μήνα για το ίδιο ακριβώς σπίτι. Έτσι, οι περισσότεροι πιθανοί αγοραστές κατοικιών μένουν έξω από την αγορά μέχρι να μειωθούν τα επιτόκια, και αυτό μπορεί να πάρει λίγο καιρό, επειδή οι αξιωματούχοι της Fed δεν σχεδιάζουν να μειώσουν τα επιτόκια για το άμεσο μέλλον.

Την Πέμπτη, μάθαμε ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών μειώθηκαν κατά 3,3% τον περασμένο μήνα. Συνολικά, έχουν πλέον πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει τον Ιούνιο από το 2009:

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών μειώθηκαν 3,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το Μάιο, με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 4,16 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις ήταν 18,9% χαμηλότερες. Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός πωλήσεων για τον Ιούνιο από το 2009.

Τον Ιούνιο του 2009, βρισκόμασταν ακριβώς στη μέση του Housing Crash 1.

Τώρα το Housing Crash 2 είναι εδώ. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, μόνο το ένα τοις εκατό όλων των προϋπαρχόντων κατοικιών στις ΗΠΑ άλλαξαν χέρια:

Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία, με μόνο το ένα τοις εκατό των ακινήτων να αλλάζει χέρια το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η νέα ανάλυση από τη μεσιτεία ακινήτων RedFin δείχνει πως μόλις 14 από κάθε 1.000 σπίτια στις ΗΠΑ πουλήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.

Εάν σχεδιάζετε να αγοράσετε ένα σπίτι, θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Όπως σημείωσα παραπάνω, οι μέσοι αγοραστές κατοικιών αντιμετωπίζουν τώρα πιθανές πληρωμές στεγαστικών δανείων που είναι εξαιρετικά υψηλές χάρη στα αυξανόμενα επιτόκια:

Ένας μέσος αγοραστής σπιτιού αντιμετωπίζει τώρα πληρωμές στεγαστικών δανείων σχεδόν 1.000 $ το μήνα πιο ακριβά από ό,τι πριν από δύο χρόνια, καθώς τα επιτόκια κυμαίνονται γύρω στο 7%.

Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά αναφέρουν πως αισθάνονται «κλειδωμένα» στην τρέχουσα ιδιοκτησία τους λόγω των φθηνών προσφορών τους. Την περασμένη εβδομάδα, η Dailymail.com αποκάλυψε ότι υπήρξε μια έκρηξη «τυχαίων ιδιοκτητών», καθώς οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους αντί να πουλήσουν.

Εάν εργάζεστε σε ακίνητα, αυτή θα είναι μια πραγματικά δύσκολη στιγμή για εσάς.

Και δε μιλάω μόνο για οικιστικά ακίνητα.

Καθώς συνεχίζω να προειδοποιώ τους αναγνώστες μου, έχουμε εισέλθει στη χειρότερη κρίση εμπορικών ακινήτων στην ιστορία των ΗΠΑ και οι τιμές πέφτουν απόλυτα σε όλη τη χώρα:

Την Τρίτη, ρωτήσαμε: Είναι αυτή η έναρξη μιας πυροσβεστικής πώλησης εμπορικών ακινήτων στην πόλη της Βαλτιμόρης που είναι γεμάτη από εγκλήματα;

Και προς έκπληξή μας, έτσι φαίνεται.

Ας ξεκινήσουμε με την έκθεσή μας την Τρίτη, όταν η Baltimore Sun αποκάλυψε έναν πύργο γραφείων 30 ορόφων στην One South Street στο κέντρο της Βαλτιμόρης που πουλήθηκε τον Ιούνιο για 24 εκατομμύρια δολάρια, έκπτωση 63,6% έναντι της πώλησης του πύργου το 2015 των 66 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό συμβαίνει ήδη, παρόλο που δεν έχουμε ακόμη μπει «επισήμως» σε ύφεση.

Αλλά σίγουρα έρχεται μια ύφεση.

Για πρώτη φορά από το 2007 και το 2008, ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board μειώθηκε για 15 συνεχόμενους μήνες:

«Ο Leading Index σημείωσε πτώση για δεκαπέντε μήνες - το μεγαλύτερο σερί διαδοχικών μειώσεων από το 2007-08, κατά την περίοδο πριν από τη Μεγάλη Ύφεση. Συνολικά, τα στοιχεία του Ιουνίου υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες. Προβλέπουμε πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να βρίσκεται σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του 2023 έως το 1ο τρίμηνο του 2024. Οι αυξημένες τιμές, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, οι πιο δύσκολες πιστώσεις και οι μειωμένες κρατικές δαπάνες είναι έτοιμες να περιορίσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η Justyna Zabinska-La Monica, Senior Manager, Business Cycle Indicators Board.

Αυτά δεν είναι καθόλου καλά νέα.

Και αναφέρεται ότι το συνολικό ποσοστό απόρριψης για τους αιτούντες πιστώσεις μόλις εκτοξεύτηκε «στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018»:

Η Fed της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι το συνολικό ποσοστό απόρριψης για τους αιτούντες πιστώσεις αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018, φθάνοντας στο 21,8%, σημειώνοντας άλμα από 17,3% το Φεβρουάριο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η αύξηση του ποσοστού απόρριψης αιτήσεων «είχε ευρεία βάση μεταξύ των ηλικιακών ομάδων και υψηλότερη μεταξύ εκείνων με πιστωτικά σκορ κάτω από 680».


Θυμάστε όταν σας προειδοποίησα ότι ερχόταν μια πιστωτική κρίση;

Λοιπόν, είναι εδώ.

Και θα γίνει πολύ χειρότερο.

Οι πιστωτικοί όροι γίνονται αυστηρότεροι και για τις επιχειρήσεις και αρχίζουμε να βλέπουμε τα επιτόκια αθέτησης πληρωμών και τις χρεοκοπίες να αυξάνονται:

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, με περισσότερες από 120 μεγάλες χρεοκοπίες μόνο στις ΗΠΑ ήδη φέτος. Ακόμα κι έτσι, λιγότερο από το 15% των σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων της διαπραγμάτευσης χρέους σε ταλαιπωρημένα επίπεδα παγκοσμίως έχουν πράγματι χρεοκοπήσει, δείχνουν τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες που χρωστούν περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια μπορεί να μην είναι σε θέση να το αποπληρώσουν - ή τουλάχιστον να δυσκολεύονται να το πράξουν.

Αυτή την εβδομάδα, η Moody's Investors Service δήλωσε ότι το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων για εταιρείες κερδοσκοπικού βαθμού παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει στο 5,1% το επόμενο έτος, από 3,8% το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και 13,7% — υπερβαίνοντας το επίπεδο που επιτεύχθηκε κατά το πιστωτικό κραχ του 2008-2009.

Οι τάσεις είναι πολύ σαφείς.

Όλοι πρέπει να μπορούν να δουν τι έρχεται.

Η βραχυπρόθεσμη προοπτική είναι φρικτή και η μακροπρόθεσμη είναι ακόμη χειρότερη.

Αλλά πολλοί Αμερικανοί απλώς θα συνεχίσουν να πιστεύουν τα κεφάλια που μιλάνε στην τηλεόραση που τους διαβεβαιώνουν ότι όλα θα πάνε μια χαρά.

Για παράδειγμα, ο Jim Cramer του CNBC λέει πως είναι θετικός «για την οικονομία γενικά και για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή».

Και όταν αναλογιστείτε το ιστορικό του, πρέπει να πιστέψετε ότι πολύ «ενδιαφέρουσες» στιγμές είναι προ των πυλών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail