Πρώην Τούρκος στρατιωτικός εμπλέκεται σε αποστολές εκρηκτικών στο ISIL

Freepen.gr - Ο Nuri Gökhan Bozkır, πρώην Τούρκος αξιωματικός του στρατού που εμπλέκεται στη δολοφονία του ακαδημαϊκού Necip Hablemitoğlu και καταδικάστηκε για αποστολή εκρηκτικών στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), φέρεται να είναι ελεύθερος.

Ο Μποζκίρ παραδόθηκε από την Ουκρανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT στα τέλη Ιανουαρίου 2022 και συνελήφθη από δικαστήριο τον επόμενο μήνα με κατηγορίες για συμμετοχή στην ανεξιχνίαστη δολοφονία του ακαδημαϊκού Χαμπλεμίτογλου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2002 μπροστά από το σπίτι του στην Άγκυρα. Έχει επίσης αναγνωριστεί ως ο αρχηγός της ομάδας που ήταν υπεύθυνος για μια επιχείρηση παράδοσης εκρηκτικών στο ISIL.

Ο Μποζκίρ, ο οποίος υπηρετούσε στο παρελθόν στις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις, εκδιώχθηκε από τον στρατό το 2006 μετά την αποκάλυψη της σύνδεσής του με μια μαφιόζικη ομάδα γνωστή ως «Συμμορία της Σάουνας».

Μετά τη σύλληψή του, αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση στις 19 Μαΐου στη δίκη της δολοφονίας Χαμπλεμίτογλου. Στις 27 Μαΐου, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Bozkır σε σχέση με την υπόθεση αποστολής εκρηκτικών του ISIL. Ωστόσο, οι αρχές δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Gazete Duvar, ο δικηγόρος του Bozkır, Hacer Ural, δεν επιβεβαίωσε εάν ο Bozkır ήταν στη φυλακή, δηλώνοντας πως είχαν ασκήσει έφεση στην ποινή του και σχεδίαζαν να παραπέμψουν την υπόθεση στο εφετείο. Ο Ουράλ είπε ότι δεν γνώριζε εάν ο Μποζκίρ είχε φυλακιστεί μετά από ένταλμα σύλληψής του.

Ο Μποζκίρ ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπισε βασανιστήρια από στελέχη της MİT για 24 ημέρες μετά την παράδοσή του από την Ουκρανία.

Δικάστηκε επίσης σε μια υπόθεση που αφορούσε φορτηγά που μετέφεραν εκρηκτικά στο ISIL υπό την κάλυψη κρεμμυδιών στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. Το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Σανλιούρφα εξέτασε την υπόθεση εναντίον εννέα υπόπτων με την κατηγορία της «προμήθειας όπλων και συμμετοχής σε τρομοκράτη οργάνωση και μη εξουσιοδοτημένη κατοχή ή μεταφορά επικίνδυνων υλικών».

Η σύζυγος του Νετζίπ Χαμπλεμίτογλου, Σενγκούλ Χαμπλεμίτογλου, εξέφρασε την οργή της για την εξαφάνιση του Μποζκίρ στο Twitter, επικρίνοντας το τουρκικό δικαστικό σύστημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail