Η JPMorgan επισημαίνει ορισμένα σημάδια αναδυόμενης αποδολαριοποίησης

pixabay / TBIT
Σημάδια αποδολαριοποίησης ξεδιπλώνονται στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσαν οι αναλυτές στρατηγικής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας JPMorgan, αν και το νόμισμα θα πρέπει να διατηρήσει τη μακροχρόνια κυριαρχία του για το άμεσο μέλλον.

Οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan, Meera Chandan και Octavia Popescu, δήλωσαν ότι ενώ η συνολική χρήση του δολαρίου βρίσκεται εντός του ιστορικού της εύρους και το δολάριο παραμένει στην κορυφή του πακέτου, μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει μια πιο διχασμένη εικόνα.

Η εκτίμησή τους για το δολάριο είναι η πιο υψηλού προφίλ από οποιαδήποτε μεγάλη αμερικανική τράπεζα μέχρι στιγμής, αν και βαρέων βαρών διαχειριστές χρημάτων όπως η Goldman Sachs Asset Management έχουν εκφράσει παρόμοιες απόψεις.

Ενώ το μερίδιο του δολαρίου στους όγκους συναλλαγών σε συνάλλαγμα παραμένει πολύ μακριά από υψηλά ρεκόρ στο 88% και η χρήση του στην τιμολόγηση των συναλλαγών δεν έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε άλλους τομείς παρατηρείται διάβρωση.

Στα συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα, το μερίδιό του έχει υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 58%.

Αν και εξακολουθεί να είναι μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο οποιουδήποτε παγκόσμιου νομίσματος, μειώνεται περαιτέρω όταν υπολογίζεται ο χρυσός, ο οποίος τώρα αποτελεί το 15% των αποθεμάτων έναντι 11% πριν από πέντε χρόνια.

«Κάποια σημάδια αποδολαριοποίησης εμφανίζονται», δήλωσαν οι αναλυτές της JPMorgan, προσθέτοντας πως η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί ακόμη και καθώς το δολάριο διατηρεί το «μεγάλο αποτύπωμά» του.

Οι προσπάθειες των χωρών BRICS και άλλων μεγάλων εξαγωγέων εμπορευμάτων να χαλαρώσουν τον ασφυκτικό περιορισμό του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησε τις ΗΠΑ να παγώσουν ένα μεγάλο κομμάτι των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας.

Έκτοτε, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα άρχισαν συνομιλίες για τη διευθέτηση των κινεζικών πωλήσεων πετρελαίου με το γιουάν, η Βραζιλία και η Κίνα έχουν ανακοινώσει την σταδιακή εφαρμογή μιας συμφωνίας εκκαθάρισης σε γιουάν για ορισμένες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Κίνα και η Ρωσία διεξάγουν επίσης ένα σημαντικό μέρος του εμπορίου τους σε γιουάν.

* πληροφορίες reuters.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail