Στη συνέντευξή του στο CNN στις 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως «απέχουμε ακόμη» από την επίτευξη συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, τη δημιουργία ενός σαουδαραβικού μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και την εγγύηση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας.
Χασάν Ιλάικ - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό που αποκάλυψε ο Μπάιντεν βασίστηκε κυρίως στα σχόλιά του από μια μετά τα μεσάνυχτα συνάντηση της 7ης Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε στη Τζέντα μεταξύ του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ τους, οι δύο άνδρες πέρασαν μία ώρα και σαράντα λεπτά συζητώντας διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, ο πρώτος στόχος της συνάντησης ήταν να βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες δεν έχουν ακόμη επανέλθει στα προ του 2018 επίπεδα, όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον MbS ως τον εγκέφαλο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Νέοι «κανόνες» των ΗΠΑ για τη συναναστροφή με τους Σαουδάραβες
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ριάντ Μάικλ Ράτνεϊ είναι ο αρχιτέκτονας πολιτικής που ηγείται της προσπάθειας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των διπλωματικών εκθέσεων της Σαουδικής Αραβίας λένε στο The Cradle ότι ο Ράτνεϊ έχει προηγουμένως στείλει στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μια σειρά «κανόνων» που πιστεύει πως θα βοηθήσουν στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πρώτος από αυτούς τους κανόνες είναι να σταματήσετε να στοχεύετε προσωπικά το MbS. Υπάρχει μια μακρά παράδοση της Σαουδικής Αραβίας μηδενικής ανοχής στην απαξίωση του κυβερνήτη της χώρας, όποιος κι αν είναι αυτός, από οποιοδήποτε εξωτερικό κράτος. Ο Ράτνεϊ σημείωσε πως ενώ ο MbS μπορεί να ζήσει με την κριτική των ΗΠΑ για την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, δε θα ανεχθεί την κριτική εναντίον του προσωπικά, επειδή το βλέπει ως απόπειρα να υπονομεύσουν την κυριαρχία του και να καταστρέψουν την εικόνα του. Ο Αμερικανός πρέσβης κατέστησε σαφές ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στον Μπιν Σαλμάν θα εμποδίσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ.
Ο δεύτερος κανόνας του Ράτνεϊ είναι να αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας των Αμερικανών αξιωματούχων με τον πρίγκιπα διάδοχο. Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι ήταν συνήθως πολύ επιφυλακτικοί όταν πραγματοποιούσαν συνομιλίες με τους Σαουδάραβες ηγεμόνες (βασιλιάς ή διάδοχος), χωρίς να εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες ζωτικών ζητημάτων, τα οποία επιφυλάσσουν για συζητήσεις με υπουργούς και συμβούλους. Ο Ratney συμβούλεψε πως οι συζητήσεις με τον MbS θα πρέπει να είναι λεπτομερείς και ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ πρέπει να είναι σαφείς.
Ο Blinken ήρθε στη Σαουδική Αραβία έχοντας υιοθετήσει τις συστάσεις του πρεσβευτή του. Στη συνάντησή του με τον MbS, περιέγραψε ξεκάθαρα τα θέματα. Το Cradle εξέτασε μέρος του περιεχομένου των συζητήσεών τους σχετικά με δύο πολιτικές των ΗΠΑ: το σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και την επιθυμία της Ουάσιγκτον να εμποδίσει τους βελτιωμένους δεσμούς μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού.
Οι αμερικανικές απαιτήσεις ήταν άμεσες: Θέλουμε μια συμφωνία εξομάλυνσης ανάμεσα σε εσάς και το Ισραήλ. Η προσέγγισή σας με το συριακό καθεστώς είναι άχρηστη σε αυτή τη φάση.
«Όχι» στην ομαλοποίηση με το Τελ Αβίβ
Σύμφωνα με τις αραβικές και δυτικές διπλωματικές πηγές του The Cradle, ο Blinken ρώτησε τον οικοδεσπότη του: «Γιατί δεν κάνετε με το Ισραήλ ό,τι κάνατε με το Ιράν;»
Η απάντηση του MbS ήταν εξίσου άμεση. Στο θέμα της «ειρηνευτικής συμφωνίας» με το Ισραήλ, απάντησε με τρία σημεία, τα οποία ο Blinken αργότερα ανέφερε ότι ήταν ασαφή ως προς τη σειρά σπουδαιότητάς τους:
Πρώτον, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας διευκρίνισε πως ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ εξακολουθεί να είναι αντίθετος σε μια συμφωνία με το Τελ Αβίβ. Δεύτερον, ο MbS ανέφερε ότι συνεχίζεται η εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ των αρχών της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ - όπως η άδεια διέλευσης πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας και η άρση της απαγόρευσης των Ισραηλινών παικτών σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις - με την ακόλουθη επιφύλαξη:
«Αλλά αυτές οι επαφές δεν θα οδηγήσουν σύντομα σε ειρηνευτική συμφωνία και ομαλοποίηση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία (Πρωτοβουλία της Συνόδου Κορυφής της Βηρυτού του 2001), η οποία είναι να παραχωρήσει στους Παλαιστίνιους ένα ανεξάρτητο κράτος με αντάλλαγμα μια συνολική ειρήνη. Το Ισραήλ αντιμετώπισε τις Συμφωνίες του Αβραάμ ως κίνητρο για να αγνοήσει τους Παλαιστινίους και να υπονομεύσει τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους, αντί να τις θεωρήσει ως ευκαιρία για ενίσχυση των πιθανοτήτων επίτευξης διαρκούς ειρήνης. Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκρίνει περισσότερα έργα εποικισμών, επιδεινώνοντας τα εμπόδια σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση».
Επομένως, από τη σκοπιά του MbS, η Σαουδική Αραβία δεν έχει δει ακόμη λόγο να εγκαταλείψει τη δική της αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία. Τρίτον, λένε οι πηγές, ο Σαουδάραβας διάδοχος ρώτησε τον Αμερικανό καλεσμένο του:
"Γιατί να σας δώσουμε μια συμφωνία με το Ισραήλ; Για ποιο λόγο; Μας αρνείστε να έχουμε ένα ειρηνικό πυρηνικό έργο. Από τότε που η κυβέρνησή σας ήρθε στην εξουσία, έχετε ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό των Χούτι ως τρομοκρατική οργάνωση. Απαιτείτε μείωση της τιμής του πετρέλαιο εις βάρος των συμφερόντων μας. Γιατί λοιπόν περιμένετε να σας δώσουμε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ; Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ακόμη και πέρα από την εξομάλυνση με το Ισραήλ και να επιτύχουμε την περιφερειακή ολοκλήρωση για το Τελ Αβίβ, αλλά μόνο εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του η χώρα μας".
MbS: «Θα επενδύσουμε στη Συρία»
Για τη Συρία, ο MbS τόνισε δύο πράγματα στη συζήτησή του με τον Blinken. Το πρώτο ήταν το άμεσο συμφέρον ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας. Είπε ότι η παράνομη ροή ναρκωτικών στο βασίλειο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του λαού του:
"Αυτή είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Γνωρίζουμε όπως και εσείς πως η νούμερο ένα πηγή του Captagon είναι το έδαφος της Συρίας. Έχετε εκδώσει έναν ειδικό νόμο για την καταπολέμηση της εξαγωγής του Captagon από τη Συρία και θεωρήσατε ότι το λαθρεμπόριο αυτού του ναρκωτικού βλάπτει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιστεύουμε πως μια λύση σε αυτήν την κρίση δεν είναι δυνατή χωρίς επικοινωνία και συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τη συριακή κυβέρνηση».
Το δεύτερο σημείο του MbS αφορούσε μελλοντικές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία, τις οποίες η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποτρέψει προκειμένου να διατηρήσει και να εμβαθύνει την οικονομική της πολιορκία στη χώρα. Οι διπλωματικές πηγές του The Cradle λένε ότι είπε στον Blinken:
"Ο πόλεμος που είχε ως στόχο την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τελείωσε. Γνωρίζετε τον προσανατολισμό μας να εξασφαλίσουμε σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στη Συρία για να αποδείξουμε στο συριακό λαό ότι διασφαλίζουμε τα συμφέροντά του και την ευημερία του. Αυτό είναι επωφελές για την περιφερειακή σταθερότητα, καθώς θα αποδυναμώσει τις μη αραβικές δυνάμεις στη Συρία», – μια πιθανή αναφορά στο Ιράν, την Τουρκία και τη Ρωσία.
Πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συναντήσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας λένε πως οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν πλέον αντιιρανική ρητορική στις συναντήσεις τους από την υπογραφή της συμφωνίας προσέγγισης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας με τη μεσολάβηση του Πεκίνου στις 10 Μαρτίου 2023.
Οι διαφορές ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας μεγεθύνθηκαν
Και στα δύο ζητήματα - ομαλοποίηση με το Ισραήλ και συμφιλίωση με τη Συρία - ο Blinken είχε ξεκάθαρα σημεία διαφωνίας με τον MbS. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα του εξακολουθεί να πιστεύει σε μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, απορρίπτει τα σχέδια για επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και συνεχίζει να αναζητά λύση στη σύγκρουση, ενώ υποστηρίζει τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ.
Ο Μπλίνκεν επεσήμανε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικαλούμενη την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ να τον δεχθεί στον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του στην εξουσία. Και επαίνεσε τις προόδους της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι αυτές πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να επιτευχθεί τελικά μια ειρηνευτική συμφωνία.
Σχετικά με τη Συρία, ο Μπλίνκεν τόνισε πως οποιοδήποτε άνοιγμα στον Άσαντ σημαίνει ότι του παραχωρείται άδεια για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και ενισχύει τη θέση του Ιράν στη Συρία. Το άνοιγμα στη Δαμασκό χωρίς πολιτική λύση, υποστήριξε, κάνει τη συριακή κυβέρνηση, και όσους είναι πίσω από αυτήν, το Ιράν και τη Ρωσία, πιο αδιάλλακτες απέναντι στους αντιπάλους της.
Η πίεση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί
Αλλά ο Blinken δε δίστασε να κάνει τη δική του αναφορά στην ιδιωτική του συζήτηση με τον MbS δύο ημέρες μετά τη συνάντηση, πιέζοντας ξανά το θέμα της ομαλοποίησης Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, αυτή τη φορά δημόσια: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το προωθήσουμε τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες". Μιλώντας έτσι, εξαλείφει τυχόν προθεσμίες για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, όπως έκανε ο Μπάιντεν στη συνέντευξή του στο CNN.
Ανεξάρτητα από το τι μετέδωσε ο MbS στον Blinken, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τους συμμάχους της να καταλήξουν σε συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ, μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να απομονώσει τους Παλαιστίνιους και τις απαιτήσεις τους για μια δίκαιη, κατόπιν διαπραγματεύσεων λύση.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν επίσης να επιδιώκουν να ενισχύσουν τον καταστροφικό οικονομικό αποκλεισμό της Συρίας προκειμένου να αποτρέψουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό να επεκτείνει την εξουσία της σε όλη την επικράτειά της, να εμποδίσουν τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας ή να αναγκάσουν τη Συρία να αλλάξει την στρατηγική του κατεύθυνση. Παρά το τέλος του πολέμου, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ελπίζει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Συρία τις οποίες δε θα μπορούσε να επιβάλει με στρατιωτικά μέσα.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτές οι πολιτικές των ΗΠΑ δε συνάδουν με τις τρέχουσες φιλοδοξίες και το όραμα του MbS για τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα δεδομένων των μνημειωδών γεωπολιτικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα τόσο στη Δυτική Ασία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά μην το μπερδέψετε με μια σαουδική εξέγερση ενάντια στις αποφάσεις των ΗΠΑ. Ενώ η Ουάσιγκτον θέλει μια συνολική συμφωνία για ομαλοποίηση και γρήγορη ειρήνη, ο MbS απλώς επιβραδύνει τη διαδικασία, απαιτώντας υψηλές τιμές για τυχόν παραχωρήσεις. Ταυτόχρονα, έχει παραχωρήσει στο Ισραήλ ελευθερίες σε διάφορους τομείς, δωρεάν, με τρόπο που του εγγυάται την προστασία από την πίεση των ΗΠΑ αφενός, και αφετέρου, τη συνεχή ισραηλινή υποστήριξη προς αυτόν στους κύκλους λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ.