Ο MBS το κάνει επίσημο - Δεν υπάρχει σαουδαραβικό πετρέλαιο για τις ΗΠΑ

Η εποχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία έχει τελειώσει

Το Δημοκρατικό Κόμμα επιδείνωσε ακούσια τους ήδη τεταμένους δεσμούς με το διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), βυθίζοντάς τους σε ένα λάκκο διπλωματικής αναταραχής. Και τώρα, ο MBS έχει εκδώσει ένα τελευταίο τελεσίγραφο για τις ΗΠΑ. Είναι ώρα για χωρισμό. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια εκπληκτική τροπή των γεγονότων, η άλλοτε αδιάρρηκτη συμμαχία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κατέρρευσε, χάρη στον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS). Η αμείλικτη κριτική και η συγκρουσιακή στάση του Δημοκρατικού Κόμματος ώθησαν ακούσια τον MBS να λάβει σταθερή θέση κατά των ΗΠΑ, ενισχύοντας τη θέση του ως ένθερμου επικριτή.

Εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε να κάνει τον MBS παρία στη Μέση Ανατολή. Δεν ήξερε πως το κάρμα επιφύλασσε μια πνευματώδη επιστροφή για την κυβέρνηση Μπάιντεν. Παράλληλα με τον πόλεμο της Ουκρανίας, μια ενεργειακή κρίση προκάλεσε τον όλεθρο στο δυτικό κόσμο, αφήνοντάς τον σε μια κατάσταση ανεπανόρθωτης αγωνίας.

Ας το παραδεχτούμε, οι ΗΠΑ δε βασίζονται στο πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας όπως παλιά. Αλλά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βοηθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ο Μπάιντεν προσέγγισε προσωπικά τον MBS ζητώντας συγγνώμη. Δυστυχώς, η συγγνώμη αντιμετωπίστηκε με μια ηχηρή προειδοποίηση: η Σαουδική Αραβία θα κατέρρεε τώρα την αμερικανική οικονομία.

Σε μια πρόσφατη ανατροπή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να προσελκύσει τον MBS κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ, προσφέροντας υποσχέσεις για συμφωνίες με το Ισραήλ. Ωστόσο, η MBS απέρριψε γρήγορα αυτές τις αδύναμες προσπάθειες συμφιλίωσης.

Το MBS καλεί για περικοπή παραγωγής

Τώρα, με έναν πραγματικά ηρωικό τρόπο, ο MBS ανακοίνωσε την πρώτη μείωση της παραγωγής πετρελαίου ειδικά στις ΗΠΑ. Προετοιμαστείτε για την πιο απότομη πτώση της παραγωγής του βασιλείου από το 2011, σφίγγοντας τις δυτικές αγορές όπως ποτέ άλλοτε.

Οι αναφορές δείχνουν πως η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα μια σημαντική σύσφιξη της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg. Το βασίλειο σχεδιάζει να μειώσει μονομερώς την παραγωγή του αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμεί με πτώση 10%. Αυτή η κίνηση θα έφερνε τη συνολική παραγωγή της χώρας στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Με λιγότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια διαθέσιμα για εξαγωγή, οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, θα αισθανθούν τον αντίκτυπο αυτής της μείωσης της παραγωγής. Το Ριάντ, δίνοντας προτεραιότητα στις παραδοσιακές του ασιατικές αγορές, θα μπορούσε σκόπιμα να μειώσει τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ για να αναγκάσει μια σύσφιξη της αγοράς, όπως φαίνεται στις αναφορές αποθεμάτων.

Αυτή η ανακοίνωση του MBS μπορεί να φαίνεται ασήμαντη λαμβάνοντας υπόψη τη μειωμένη εξάρτηση από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση ότι η εποχή των ΗΠΑ ως ο μεγάλος αδερφός σε αυτή την εξίσωση έχει τελειώσει.

Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ανεξάρτητη στη λήψη των αποφάσεών της, αποφεύγοντας κάθε ανησυχία για το τι πιστεύουν οι ΗΠΑ. Ο MBS αναμφισβήτητα ανέβηκε, αφήνοντας τις ΗΠΑ σε μια κατάσταση γεωπολιτικής αταξίας.

Καθώς η σκόνη πέφτει, το Δημοκρατικό Κόμμα και η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει τώρα να αξιολογήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Η βαριά προσέγγισή τους και οι κακοπροαίρετες αποφάσεις τους οδήγησαν σε μια ρήξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και στη σύσφιξη μιας ενεργειακής κρίσης.

Οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να περιηγηθούν σε ύπουλα νερά, συνειδητοποιώντας ότι η εποχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας έφτασε στο τέλος της, αυτή είναι η Αμερική του Μπάιντεν, κυρίες και κύριοι. Τι πτώση!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail