ΑΡ Photo/Ηeinz-Ρeter Bader |
Ο πρωθυπουργός είπε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, το 88% των φαρμακευτικών, το 79% των μεταλλευτικών, το 70% της ενέργειας και το 77% των άλλων ευρωπαϊκών βιομηχανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία στις αρχές του 2022 εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα.
«Από τις 1.400 μεγάλες δυτικές εταιρείες, μόνο το 8,5% έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία», δήλωσε ο Όρμπαν, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από το ουγγρικό τηλεοπτικό κανάλι M1. Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ξένες εταιρείες κατέβαλαν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στον ρωσικό προϋπολογισμό το 2022.
από την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω κυρώσεων προκειμένου να ασκηθεί πολιτική πίεση στη Μόσχα. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος πως αυτό δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού η οικονομία της Ρωσίας είναι συνυφασμένη με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.
«Κάποιος άλλος αγοράζει ρωσικές πρώτες ύλες, ενώ εμείς υποφέρουμε από στρατιωτικό πληθωρισμό και χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας», είπε.
Ο Όρμπαν επεσήμανε ότι πριν επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρωναν ετησίως περίπου 300 δισ. ευρώ για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ πέρυσι πλήρωναν 653 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τον υπόλοιπο κόσμο όσο οι προμήθειες ενέργειας είναι διπλάσιες από ό,τι ήταν παλιά, πιστεύει ο Όρμπαν.