Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν "επικίνδυνη" - Shell

shell.com
Freepen.gr - Ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ενεργειακού γίγαντα Shell, Wael Sawan, υπερασπίστηκε την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ισχυριζόμενος ότι η μείωση της παραγωγής υδρογονανθράκων θα ήταν "επικίνδυνη και ανεύθυνη”.

Σε συνέντευξή του στο BBC την Πέμπτη, ο Sawan υποστήριξε πως ο κόσμος εξακολουθεί να "χρειάζεται απεγνωσμένα πετρέλαιο και φυσικό αέριο" και ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δε συμβαίνει αρκετά γρήγορα για να τα αντικαταστήσει.

Ο Sawan ισχυρίστηκε ότι η μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων θα κινδύνευε να επιδεινώσει την οικονομική ύφεση περιορίζοντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και του κρύου καιρού στην Ευρώπη.

Η Shell έχει επικριθεί από ακτιβιστές για το κλίμα, με την καθηγήτρια Emily Shuckburgh, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, να ισχυρίζεται πως η εταιρεία πρέπει να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης "αντί να προσπαθεί να προτείνει οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία να εξυπηρετούνται με οποιονδήποτε τρόπο καλύτερα παρατείνοντας τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου".

Σχολιάζοντας αυτά τα σχόλια, ο Sawan επέμεινε ότι "αυτό που θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έτσι ώστε το κόστος ζωής, όπως είδαμε πέρυσι, να αρχίσει να αυξάνεται ξανά".

Δήλωσε ότι η βιασύνη της ΕΕ να αντικαταστήσει τη ρωσική ενέργεια πέρυσι – η οποία περιελάμβανε μια φρενίτιδα αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου-τροφοδότησε έναν πόλεμο υποβολής προσφορών στην αγορά και στερούσε το φυσικό αέριο από φτωχότερες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

"Αφαίρεσαν το φυσικό αέριο από αυτές τις χώρες και τα παιδιά έπρεπε να εργαστούν και να σπουδάσουν υπό το φως των κεριών", δήλωσε ο Sawan. "Αν πρόκειται να έχουμε μια μετάβαση, πρέπει να είναι μια δίκαιη μετάβαση που δε λειτουργεί μόνο για ένα μέρος του κόσμου”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail