TopWar: Ο «μεγάλος ναυτικός πόλεμος» έρχεται σύντομα. Πώς θα πολεμήσει η Ουκρανία;

Φωτογραφία: Fotodom.ru/Kommersant
Freepen.gr - Μετά το 2014, η Ουκρανία έχανε ραγδαία τις δυνατότητες που της είχε αφήσει η εποχή της ΕΣΣΔ. Οι τρέχουσες προσπάθειες της Ουκρανίας να αντισταθμίσει όλες αυτές τις απώλειες με τη βοήθεια της δυτικής τεχνολογίας ήταν ανεπιτυχείς μέχρι στιγμής.

Οι ειδικοί προβλέπουν ένα μεγάλο πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά προτιμούν να μη μιλήσουν για τη σύνθεση των συμμετεχόντων στην επερχόμενη σύγκρουση, γράφει το TopWar.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι:

- Η Τουρκία σίγουρα δεν χρειάζεται κανένα πρόβλημα στη Μαύρη Θάλασσα.
- Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γεωργία δε διαθέτουν εκτεταμένους στρατιωτικούς πόρους.

Η Ουκρανία δεν έχει τίποτα να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Το Ουκρανικό Ναυτικό στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια.

Το Κίεβο έχει καταστρέψει εδώ και καιρό τη σοβιετική κληρονομιά του. Το 1997, ο αριθμός των πολεμικών πλοίων και σκαφών μειώθηκε κατά 40 τοις εκατό σε σύγκριση με αυτό που κληρονόμησε η Ουκρανία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι το 2015, όταν η Ουκρανία είχε ήδη χάσει την Κριμαία, ο ναυτικός στόλος της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 60-75%.

Κατά τη διάρκεια της διαίρεσης της σοβιετικής περιουσίας, η Ουκρανία παρέλαβε τα πλοία που δεν ήταν τόσο άσχημα όσο μπορεί κανείς να σκεφτεί. Η Ουκρανία απέκτησε το υποβρύχιο Zaporizhia και το μοναδικό υποβρύχιο κλειστής θάλασσας «bunker» στην Balaklava με πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα και στον κόλπο Balaklava.

Η διαφθορά τερατώδους κλίμακας δεν έδωσε στο Κίεβο την ευκαιρία να θέσει σε λειτουργία 12 νέα πολεμικά και βοηθητικά σκάφη. Θα μπορούσε ακόμη και να αναβαθμίσει τα παλαιότερα πλοία της.

Μέχρι το 2014, όταν η Ουκρανία έχασε την Κριμαία και άφησε να ξεκινήσει η σύγκρουση στο Ντονμπάς, δρομολόγησε μόνο τα πλοία των οποίων η ναυπήγηση είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των σοβιετικών ημερών:

- Κορβέτα Lutsk
- Κορβέτα Ternopil.

Το Κίεβο κατάφερε επίσης να αγοράσει τα ακόλουθα πλοία:

- Σλάβουτιτς,
- Pridneprovie,
- Kirovograd,
- Κρεμενέτς.

Αναμφισβήτητα, όλες οι προσπάθειες να ανταποκριθεί κανείς στην περήφανη τάξη των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν υπό τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται φιλορώσος «αντιδυτικός».

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό έχασε πρόσφατα το τελευταίο του μεγάλο πολεμικό πλοίο - το μεσαίο αποβατικό πλοίο Yuriy Olefirenko. Οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποίησαν τη συμφωνία για τα σιτηρά για να το προστατεύσουν. Σκότωνε πολίτες και μαχητές των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στη Χερσώνα μέχρι που ο πύραυλος το βύθισε.

Το Κίεβο έχασε επίσης:

- περιπολικό σκάφος P-190 Slavyansk (πρώην WPB-1321 Cushing).
- Πύραυλοι βύθισαν το ναρκαλιευτικό επιδρομής U360 Genichesk.
- Το L450 Stanislav σκουριάζει κοντά στο Snake Island.
- Το μοναδικό υποβρύχιο Zaporozhye της Ουκρανίας διαβρώνεται, τοποθετημένο στην Κριμαία.
- η πρώην ναυαρχίδα του ουκρανικού ναυτικού και το καμάρι του σοβιετικού στόλου — το πυραυλικό καταδρομικό Ukraina (το «αδελφό» του βυθισμένου καταδρομικού Moskva) σάπισε στην προβλήτα και σύντομα θα πουληθεί «για καρφίτσες και βελόνες» ως παλιοσίδερο.

Η τουρκική κορβέτα ADA Hetman Mazepa παίζει αυτήν την περίοδο τον ρόλο της ναυαρχίδας του ουκρανικού ναυτικού. Δυστυχώς, όμως, η σύζυγος του Ζελένσκι δεν μπόρεσε να σπάσει ένα μπουκάλι σαμπάνια στο πλάι του πλοίου στην πρώτη προσπάθεια. Κακός οιωνός, πολύ κακός οιωνός πράγματι.

* απόδοση από english.pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail