Η Ρουμανία αρχίζει να φοβάται καθώς ρωσικά UAV χτυπούν το λιμάνι της Οδησσού

Photo: https://vk.com/wall-197947986_33798
Ρουμάνοι ναυτικοί τράπηκαν σε φυγή από το λιμάνι του Ρένι μετά από επίθεση από ρωσικά drones. Η Ρουμανία δεν είναι έτοιμη να έρθει ο πόλεμος στο έδαφός της, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί.

Lyuba Lulko -  pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το ουκρανικό λιμάνι Ρένι στο Δούναβη

Στις 23-24 Ιουλίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις έπληξαν λιμενικές υποδομές στην περιοχή της Οδησσού.

Σύμφωνα με ουκρανικές επίσημες πηγές, μια αποθήκη σιτηρών καταστράφηκε, άλλα υπόστεγα υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ ξέσπασε φωτιά σε έναν από τους χώρους.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι μια εγκατάσταση αποθήκευσης με ρουμανικό πετρέλαιο —η κύρια πηγή πρώτων υλών για τα ουκρανικά διυλιστήρια— καταστράφηκε.

Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς ανταποκριτές, χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες όπλων και εξοπλισμός του ΝΑΤΟ.

Οι ρουμανικές αρχές δήλωσαν πως μετά την άφιξη των UAV, έξι ρουμανικά πλοία στο λιμάνι του Ρένι ζήτησαν άδεια να διασχίσουν τον Δούναβη προς τις ρουμανικές ακτές. Τα πλοία δεν υπέστησαν ζημιές.

Ο Δούναβης έχει πλάτος ένα χιλιόμετρο σε αυτήν την περιοχή. Το όριο εκτείνεται κατά μήκος της μέσης του καναλιού. Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αμέσως πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν «μόλις 500 μέτρα από τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας».

Οι Ρουμάνοι ναυτικοί φεύγουν τρομαγμένοι

Ρουμάνοι ναυτικοί κινηματογράφησαν την στιγμή της επίθεσης με drones. Σύμφωνα με ένα από αυτά, οι εκρήξεις άρχισαν περίπου στις 03:15 τοπική ώρα και συνεχίστηκαν περίπου μέχρι τις 05:40.

"Φύγαμε από το λιμάνι πριν από άλλο πλοίο. Αν είχαμε φύγει μετά από αυτό το πλοίο, θα ήμασταν νεκροί τώρα. Ο ουκρανικός στρατός άρχισε να πυροβολεί κατά των drones, αλλά δεν χτύπησαν κανένα", είπε ο Marcel Bolot στο Observator. Σύμφωνα με τον ίδιο, έζησε πολλές τρομερές στιγμές, καθώς πολλά κομμάτια μετάλλου από την κινητή γέφυρα προσγειώθηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου του.

Σύμφωνα με τον ναύτη, συνολικά ήταν δέκα drones. Το όγδοο «έπεσε στο σημείο που μόλις είχαμε φύγει».

«Δεν έλαβα καμία προειδοποίηση, ούτε καν στο τηλέφωνο», είπε ο Bolo.

Σύμφωνα με το Observator, από τα χτυπήματα τραυματίστηκαν αρκετοί υπάλληλοι του λιμανιού του Ρένι, και «καταστράφηκαν οι υποδομές του λιμανιού».

Οι Ρουμάνοι αναφέρουν πως το Ρένι βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη ρουμανική πόλη Γαλάτι. 

Η Ρουμανία σε ήττα

Ρουμάνοι ανώτατοι αξιωματούχοι — ο Πρόεδρος Klaus Iohannis και ο Πρωθυπουργός Marcel Ciolacu — καταδίκασαν «σθεναρά» τις επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια και «προειδοποίησαν» ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Radu Tudor είπε πως οι ρουμανικές αρχές έπρεπε να λάβουν άμεσα μέτρα για να μπορέσουν να καταρρίψουν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας.

«Η Ρωσία αρχίζει να παίζει με τη φωτιά στα σύνορα του ΝΑΤΟ», είπε στο Antena 3 CNN.

Ο Tudor και άλλοι Ρουμάνοι ειδικοί παραπονιούνται ότι ο ρουμανικός στρατός δεν έχει τίποτα για να καταρρίψει ρωσικά UAV. Προτρέπουν την κυβέρνηση να βρει μια διέξοδο — για παράδειγμα, να στραφεί στο Ισραήλ για το σύστημα Iron Dome ή στους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να προμηθεύσει τα κατάλληλα συστήματα αεράμυνας στη Ρουμανία.

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτέθηκαν στο λιμάνι του Ρένι λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Ουκρανίας στη γέφυρα της Κριμαίας. Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός «διαδρόμου σιτηρών» μέσω των υδάτων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Για να στερήσουν το Κίεβο τις εισροές μετρητών για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν τις λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής της Οδησσού εδώ και τέσσερις ημέρες. Πιστεύεται πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε την «ασπίδα σιτηρών» για να κρύψει μεγάλα οπλοστάσια όπλων, πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού ανάμεσα στις λιμενικές υποδομές.

Στόχος της Ρωσίας είναι να διαταράξει το έργο των λιμενικών εγκαταστάσεων τόσο στην Ουκρανία όσο και στους γείτονές της. Ορισμένα γειτονικά κράτη της Ουκρανίας εμπλέκονται εδώ και καιρό στην στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία καθώς βοηθούν την Ουκρανία να προμηθευτεί όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα κ.λπ.

Μετά τη διακοπή της ρουμανικής κατεύθυνσης, μένει η χερσαία διαδρομή για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών και όπλων. Αυτή η διαδρομή περνάει από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ωστόσο, αυτές οι χώρες αντιτίθενται σθεναρά στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω των εδαφών τους. Όσον αφορά τις προμήθειες όπλων, η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει γέφυρες στο Δνείπερο.

Η Ουκρανία απάντησε σε επιθέσεις στα λιμάνια της περιοχής της Οδησσού. Το Κίεβο πραγματοποίησε επιθέσεις με drone με στόχο κτίρια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα. Η Ουκρανία ήλπιζε να εκφοβίσει τους ανθρώπους στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία υφίσταται δισεκατομμύρια απώλειες που προκαλούν ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική ζημιά στην κοινωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail