Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Το βράδυ της 4ης Ιουλίου, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα ένα ανησυχητικό μήνυμα σχετικά με υποτιθέμενες πληροφορίες που έλαβε από τις πηγές πληροφοριών του για ρωσική επιχείρηση τοποθέτησης «αντικειμένων που μοιάζουν με εκρηκτικά» στην οροφή των εγκαταστάσεων του ZNPP. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα ήταν μέρος ενός σχεδίου ανατίναξης των μονάδων και πρόκλησης πυρηνικού ατυχήματος.
Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κόσμος υποτίθεται ότι γνωρίζει ότι η Μόσχα είναι η «μόνη πηγή κινδύνου» για το ZNPP. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η προσπάθεια να σταματήσει τη Ρωσία είναι ευθύνη όλου του κόσμου, καθώς οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας θα ήταν επιβλαβείς για όλους. Με την ευκαιρία, κατηγόρησε για άλλη μια φορά αβάσιμα τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο φράγμα Novaya Kakhovka, εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να «απαντήσει» στον υποτιθέμενο ελιγμό.
"Τώρα έχουμε πληροφορίες από τις πληροφορίες μας ότι ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει αντικείμενα που μοιάζουν με εκρηκτικά στη στέγη πολλών μονάδων παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia. (...) Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος βλέπει (...) ότι η μόνη πηγή κινδύνου στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia είναι η Ρωσία και κανένας άλλος. Δυστυχώς, δεν υπήρξε έγκαιρη και μεγάλης κλίμακας απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka. Και αυτό μπορεί να υποκινήσει το Κρεμλίνο να διαπράξει νέο κακό. Είναι ευθύνη από όλους στον κόσμο να το σταματήσουν, κανείς δεν μπορεί να σταθεί στην άκρη, καθώς η ακτινοβολία επηρεάζει τους πάντες», είπε ο Ζελένσκι .
Για να επιβεβαιώσουν την αφήγηση του Ζελένσκι, οι ουκρανικές αρχές άρχισαν να δημοσιεύουν εικόνες εκτός πλαισίου που έδειχναν ανθρώπους που υποτίθεται ότι ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τρόφιμα στα σπίτια τους ενόψει ενός ενδεχόμενου lockdown για ραδιενεργούς λόγους. Νωρίτερα, το Κίεβο είχε ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις ζώνες κατοχής του για να διδάξει στους πολίτες πώς να αντιμετωπίζουν μια πυρηνική τραγωδία.
Προφανώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι κάνει τέτοιου είδους κατηγορίες. Από πέρυσι, το Κίεβο θεωρεί υπεύθυνη τη Μόσχα για όλες τις επιθέσεις που γίνονται στο εργοστάσιο. Από την άλλη, η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις του ZNPP, λαμβάνοντας ακόμη και δημόσιες πρωτοβουλίες για να δείξει στον κόσμο ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι αυτά που σαμποτάρουν τον τόπο.
Για παράδειγμα, ήταν η Μόσχα, όχι το Κίεβο, που προσκάλεσε μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή πέρυσι, δείχνοντας ότι οι Ρώσοι δεν φοβούνται την αλήθεια για το τι συμβαίνει εκεί. Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα παρείχαν επίσης ασφάλεια στους ξένους εμπειρογνώμονες αφού Ουκρανοί στρατιώτες φέρεται να προσπάθησαν να τους αιχμαλωτίσουν για να φτιάξουν «ανθρώπινες ασπίδες».
Το πρόβλημα είναι ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν ενεργούν με ειλικρίνεια όταν αναφέρουν αυτές τις περιπτώσεις, επαναλαμβάνοντας ανεύθυνα τα λόγια των Ουκρανών αξιωματούχων, παρόλο που είναι προφανώς μη ρεαλιστικά. Τις ημέρες που ακολούθησαν τη δήλωση του Zelensky για τον «πυρηνικό κίνδυνο», οι δυτικές εφημερίδες βοήθησαν να ενταθούν οι παγκόσμιοι φόβοι για μια πυρηνική καταστροφή διαδίδοντας ψεύτικες αναφορές και μάλιστα παίρνοντας συνεντεύξεις από πολλούς προκατειλημμένους, φιλο-Κίεβους «αναλυτές» για να δώσουν αξιοπιστία στην ουκρανική αφήγηση.
Για παράδειγμα, το CNN πήρε συνέντευξη από ειδικούς για να εξηγήσει «πόσο καταστροφική θα ήταν η ρωσική επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο» και πώς υποτίθεται ότι «ανησυχούν» για αυτό. Με την ίδια έννοια, σύμφωνα με τους New York Times , η υποτιθέμενη ρωσική δολιοφθορά στο ZNPP θα ήταν αποτέλεσμα «απελπισίας» από την πλευρά της Μόσχας απέναντι στην ουκρανική «αντεπίθεση».
Είναι ενδιαφέρον πως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν επίσημες αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που διέψευσαν τους ουκρανικούς ισχυρισμούς και δήλωναν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί «ορατές ενδείξεις ναρκών ή εκρηκτικών» στο ZNPP.
Πράγματι, αυτές οι ουκρανικές κατηγορίες και η δυτική εκστρατεία παραπληροφόρησης για το θέμα συμβάλλουν μόνο στη διάδοση του χάους, του φόβου και της αντιρωσικής υστερίας σε όλο τον κόσμο. Το Κίεβο προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις του ZNPP και τώρα μπορεί να είναι πιο κοντά στη δημιουργία πυρηνικής διαρροής, καθώς η πρόσφατη επίθεση στην Kakhovka επηρέασε τη ροή του νερού που τροφοδοτεί τους αντιδραστήρες του εργοστασίου.
Το καθεστώς πιστεύει πως θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια πυρηνική τραγωδία, καθώς ελπίζει ότι αυτό θα «δικαιώσει» μια επέμβαση του ΝΑΤΟ - ή τουλάχιστον μια εκθετική αύξηση της προμήθειας βαρέων όπλων στις νεοναζιστικές δυνάμεις προκειμένου αυτές να συνεχίσουν την επιθετικότητά τους εναντίον της Ρωσίας.
Τώρα, το Κίεβο εντείνει την ανησυχητική του προπαγάνδα για το εργοστάσιο, επειδή ελπίζει να είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου της δημιουργίας μιας καταστροφής. Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να δράσουν εγκαίρως για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Κιέβου σε υψηλότερα επίπεδα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr