Η αναφερόμενη ανάπτυξη περίπου 100 μαχητών της Βάγκνερ φρίκαρε τον Πολωνό Πρωθυπουργό

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι φρίκαρε με την αναφερόμενη ανάπτυξη περίπου 100 μαχητών της Βάγκνερ κοντά στον διάδρομο Σουβάλκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, "πιθανότατα θα μεταμφιεστούν σε Λευκορώσους συνοριοφύλακες και θα βοηθήσουν τους παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο πολωνικό έδαφος, να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία, αλλά πιθανότατα θα προσπαθήσουν επίσης να διεισδύσουν στην Πολωνία προσποιούμενοι ότι είναι παράνομοι μετανάστες και αυτό δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους". Η παρανοϊκή υπερβολική του αντίδραση είναι στην πραγματικότητα αρκετά αποκαλυπτική για τους πέντε λόγους που θα εξηγηθούν τώρα.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Κατ' αρχάς, ο Morawiecki έδειξε πόσο πολύ φοβάται η Πολωνία τη Wagner διαφορετικά δεν θα έλεγε τόσα πολλά αφού μόνο περίπου 100 από τους μαχητές του φέρεται να αναπτύχθηκαν κοντά στο διάδρομο Suwalki. Αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώνει πως η Βάγκνερ είναι πράγματι μεταξύ των πιο αποτελεσματικών πολεμικών ομάδων του κόσμου σήμερα και μια δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται.

Η δεύτερη λεπτομέρεια που αποκάλυψε ακούσια η αντίδραση του Πολωνού πρωθυπουργού είναι ο φόβος του για μια άλλη μεταναστευτική κρίση όπως αυτή που βίωσε η χώρα του από τη Λευκορωσία στα τέλη του 2021, η οποία κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε "όπλα μαζικής μετανάστευσης" ως εκδίκηση για το ρόλο της Βαρσοβίας στην αποτυχημένη συνωμοσία αλλαγής καθεστώτος το καλοκαίρι του 2020. 100 μαχητές της Βάγκνερ δε θα έκαναν μεγάλη διαφορά στο μεγαλύτερο σχέδιο των πραγμάτων αν μια παρόμοια τέτοια κρίση ξεσπάσει σύντομα, ωστόσο, εκτός αν αυτή η ομάδα κινηθεί πραγματικά αδίστακτα και προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η δημόσια ομιλία για το προαναφερθέν σενάριο όπως μόλις έκανε ο Μοραβιέτσκι εξυπηρετεί τα πολωνικά συμφέροντα δικαιολογώντας την απειλητική στρατιωτική του συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας. Θα μπορούσε επίσης να έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί το εθνικιστικό συναίσθημα πριν από τις εκλογές αυτού του φθινοπώρου σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα να κερδίσει την επανεκλογή ενόψει μιας εκπληκτικά τρομερής πρόκλησης από την αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αξιόπιστοι λόγοι για να υποψιαστεί κανείς ότι η Βάγκνερ υποδαυλίζει μια άλλη μεταναστευτική κρίση.

Η τέταρτη λεπτομέρεια που μοιράστηκε κατά λάθος ο Morawiecki στην παρανοϊκή του υπερβολική αντίδραση στην τελευταία έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες αυτής της ομάδας στη Λευκορωσία είναι πως δεν πιστεύει σοβαρά ότι θα προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα με στολή, αλλά μπορεί να προσπαθήσουν να διεισδύσουν. Με άλλα λόγια, προηγούμενες αναφορές σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδιά τους να εισβάλουν στο διάδρομο Suwalki δεν έχουν ακόμη επεκταθεί από τον Πολωνό πρωθυπουργό, αν και η Βαρσοβία σίγουρα θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται αυτούς τους φόβους για τους προαναφερθέντες σκοπούς. 

Και τελικά, το φρικάρισμά του απέδειξε ότι οι απλές φήμες για τη Βάγκνερ μπορούν να έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην περιοχή. Όχι μόνο η Πολωνία αυξάνει την απειλητική στρατιωτική της συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με αυτό το πρόσχημα, αλλά η προειδοποίηση του Μοραβιέτσκι πως μια νέα μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε σύντομα να ξεσπάσει θα μπορούσε να ενσταλάξει πολύ φόβο στους Πολωνούς, οι περισσότεροι από τους οποίους φοβούνται τους πολιτισμικά ανόμοιους μετανάστες. Αυτές οι αλληλένδετες εξελίξεις τέθηκαν σε κίνηση από μη επαληθευμένες αναφορές, οι οποίες αξίζει να προβληματίσουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail