Irina Slav - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τα στοιχεία ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή, αλλά μια έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο όμιλος άντλησε 840.000 bpd λιγότερο τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Και δε δείχνουν σημάδια επανεξέτασης.
Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και ανεβαίνουν, με το Brent να ξεπερνά τα 85 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ το WTI σκαρφάλωσε πιο κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι. Το ερώτημα τώρα είναι πόσο ψηλά θα φτάσουν προτού ο ΟΠΕΚ αρχίσει να περιορίζει τις περικοπές. Το άλλο ερώτημα: θα μπορέσει να ενισχύσει την παραγωγή αρκετά γρήγορα εάν χρειαστεί;
Αναλυτές είπαν προηγουμένως πως η Σαουδική Αραβία χρειάζεται πετρέλαιο στα 90 δολάρια το βαρέλι για να συνεχίσει με τα φιλόδοξα σχέδια δημόσιων δαπανών της που συνθέτουν το πρόγραμμα διαφοροποίησης του Vision 2030.
Ωστόσο, εάν οι τιμές αφεθούν να ανέβουν πολύ ψηλά, θα αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση και θα οδηγηθούμε σε ένα φαινόμενο μπούμερανγκ που ούτε οι Σαουδάραβες ούτε τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα ήθελαν να ζήσουν.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός ράλι, επειδή ενώ η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή σκόπιμα, η Νιγηρία και η Αγκόλα δεν μπόρεσαν να παράγουν τόση ποσότητα όση η ποσόστωσή τους στον ΟΠΕΚ. Και η παραγωγή της Λιβύης έχει διαταραχθεί για άλλη μια φορά, ενώ η αύξηση της παραγωγής στο τμήμα σχιστόλιθου των ΗΠΑ επιβραδύνεται.
Εάν υλοποιηθούν όλες οι προβλέψεις για τη ζήτηση που συνέβαλαν καθοριστικά στην οδήγηση αυτού του τελευταίου ράλι, αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει ξανά τα 100 δολάρια πριν από το τέλος του έτους. Αυτή η προοπτική γίνεται ιδιαίτερα εύλογη υπό το φως των αναφορών πως τα αποθέματα αργού πετρελαίου σε ορισμένα μέρη του κόσμου βρίσκονται σε πτώση.
Πριν, τα παγκόσμια επίπεδα αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων δεν είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά αυτό έχει αλλάξει τώρα λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσαν αναλυτές της JP Morgan αυτήν την εβδομάδα. Ο λόγος: περισσότερα πετρέλαια και καύσιμα διαπραγματεύονται σε άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ.
Με αυτή τη νομισματική διαφοροποίηση, το επίπεδο της πραγματικής φυσικής προσφοράς των εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται έχει αυξηθεί σε σημασία ως παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές τους. Και η ζήτηση έχει πλέον επιστρέψει στο προσκήνιο των εμπόρων.
Τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζουν τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της ζήτησης για το 2023 σε πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο ΟΠΕΚ το βλέπει στα 2,4 εκατομμύρια bpd. Ο ΔΟΕ βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 2,2 εκατομμύρια bpd, αν και έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί «σημαντικά» μεσοπρόθεσμα.
Τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές και τα αποθέματα από την Κίνα επιβεβαιώνουν την αίσθηση της ισχυρής ζήτησης πετρελαίου, με τη χώρα να θεωρείται από όλους σχεδόν ως ο μοναδικός μεγαλύτερος παράγοντας ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως. Οι εισαγωγές τρέχουν σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ και το πετρέλαιο στην αποθήκευση αυξάνεται γρήγορα. Αυτό θα έδινε επίσης στην Κίνα μόχλευση στις τιμές εάν ανέβουν πολύ ψηλά, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως μόλις το Πεκίνο νιώθει άβολα με τις τιμές, θα αρχίσει να πουλά αργό από την αποθήκευση σε κάτι που ουσιαστικά θα ήταν μια επανάληψη της απελευθέρωσης SPR του Προέδρου Μπάιντεν πέρυσι.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καιρό η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να εμμείνει στις εθελοντικές περικοπές της. Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι η οικονομία της επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Τώρα που οι τιμές ανεβαίνουν, πιθανότατα θα είναι και η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, δίνοντας στο Ριάντ καλό λόγο να συνεχίσει να περιορίζει την παραγωγή πετρελαίου.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, πραγματοποιεί γεωτρήσεις για πετρέλαιο σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει το Bloomberg. Ο αριθμός των νέων γεωτρήσεων παραγωγής που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 6,6% υψηλότερος από τον προγραμματισμένο και 8,6% από το ποσό που διανοίχτηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Αυτό σημαίνει πιθανή πρόσθετη προσφορά που θα μπορούσε να μετριάσει τις τιμές με τον τρόπο που οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα βοήθησαν να μετριαστούν νωρίτερα φέτος. Με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σταθερά σε ένα στρατόπεδο, ωστόσο, αυτή η προσφορά μπορεί κάλλιστα να παραμείνει πιθανή για όσο διάστημα οι δύο ηγέτες του ΟΠΕΚ+ το κρίνουν κατάλληλο.
Ο ΟΠΕΚ παράγει λιγότερο πετρέλαιο χάρη στις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και την αναστολή των φορτώσεων αργού πετρελαίου στον τερματικό σταθμό Forcados της Νιγηρίας λόγω κινδύνου διαρροής.