Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχασαν τουλάχιστον 100 δις ευρώ στη ρωσική αγορά

Freepen.gr -
Οι άμεσες απώλειες ευρωπαϊκών εταιρειών στη ρωσική αγορά ανήλθαν σε τουλάχιστον 100 δις ευρώ μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα The Financial Times (FT).

«Μια έρευνα 600 ετήσιων εκθέσεων ευρωπαϊκών ομίλων και οικονομικών καταστάσεων του 2023 δείχνει ότι 176 εταιρείες έχουν καταγράψει απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, χρεώσεις συναλλάγματος και άλλα έκτακτα έξοδα ως αποτέλεσμα της πώλησης, του κλεισίματος ή της μείωσης ρωσικών επιχειρήσεων», αναφέρει το άρθρο. «Το συνολικό ποσό δεν περιλαμβάνει τις έμμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, όπως το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων», σημείωσε.

"Το μεγαλύτερο κόστος απόσυρσης συγκεντρώνεται σε μερικούς εκτεθειμένους τομείς. Εκείνοι με τις μεγαλύτερες απομειώσεις και χρεώσεις είναι οι όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου τρεις μόνο εταιρείες — η BP, η Shell και η TotalEnergies — ανέφεραν συνδυασμένες χρεώσεις 40,6 δις ευρώ», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας πως οι απώλειες αντισταθμίστηκαν από τα τεράστια συνολικά κέρδη λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι ζημίες των βιομηχανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, ανήλθαν σε 13,6 δισ. ευρώ.

«Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτικών εταιρειών, έχουν καταγράψει 17,5 δισ. ευρώ σε αποσβέσεις και άλλες επιβαρύνσεις», σημειώνουν οι FT.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail