Μαύρη τρύπα της Ευρώπης: πόσα από τα περισσότερα από 185 δισ. δολάρια που έδωσε η Δύση στην Ουκρανία έχουν κλαπεί;

RT
Η τύχη των τεράστιων ποσών βοήθειας που αποστέλλονται στη χώρα είναι αβέβαιη εν μέσω ενδημικής διαφθοράς και έλλειψης λογοδοσίας

Ως αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους, το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποσχέθηκε στην Ουκρανία νέες δόσεις οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός πως μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, το Κίεβο είχε ήδη λάβει συνολικά 165 δισεκατομμύρια ευρώ (185,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από δυτικές χώρες. Εν τω μεταξύ, καθώς οι δαπάνες αυξάνονται, ο αριθμός των πολιτών των ΗΠΑ και της ΕΕ που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη δική τους άνεση για χάρη του Κιέβου φαίνεται να μειώνεται σταθερά.

George Trenin - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η διαφθορά στην Ουκρανία, η οποία – παρά κάποιες υψηλές υποσχέσεις – φαίνεται να είναι τόσο κακή τώρα όσο ήταν πριν από το υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα του "Μαϊντάν" το 2014. Αν όχι χειρότερα.

Ηθική αποζημίωση

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρά τις ελπίδες της Ουκρανίας, δεν της έφερε ένα πολυαναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη. Αντίθετα, οι δυτικοί ηγέτες ανακοίνωσαν νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να δώσει στην Ουκρανία έναν "σημαντικό αριθμό" πυραύλων SCALP που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 250 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το France24, ο καθένας κοστίζει 850.000 ευρώ.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η Γερμανία σχεδιάζει να προμηθεύσει την Ουκρανία με εκτοξευτές για το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot, οχήματα μάχης πεζικού τύπου Marder, UAV, άρματα μάχης Leopard 1 A5 και βλήματα πυροβολικού. Ωστόσο, για το Βερολίνο, αυτό δεν είναι καν κοντά σε μια ρεκόρ αξίας δώρου. Στις 21 Μαΐου, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 7 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Καλ, μίλησε για ένα νέο πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει πυρομαχικά διασποράς – τα οποία απαγορεύονται σε 120 χώρες. Το κόστος ήταν 800 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή είναι η 42η παράδοση βοήθειας που έλαβε η Ουκρανία από τις ΗΠΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από την αρχή της επίθεσης της Ρωσίας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και αυτό μετράει μόνο τις άμεσες δαπάνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου από το Ινστιτούτο του Κιέλου (το οποίο παρακολουθεί τον όγκο της βοήθειας που διατίθεται στην Ουκρανία), η συνολική άμεση επιχορήγηση που παρείχαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 31 Μαΐου 2023 ξεπέρασε τα 165 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ρυθμός με τον οποίο κατανέμονται οι νέες δόσεις αυξάνεται κάθε μήνα. Για παράδειγμα, στα τέλη Απριλίου, το συνολικό ποσό της βοήθειας ήταν 15 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερο από ό, τι είναι τώρα – σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ήταν τότε 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λευκός ελέφαντας

Η αυξανόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία φέρνει φυσικά πολλά ερωτήματα στη δυτική κοινωνία. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η "διακομματική συναίνεση" που σχηματίστηκε το Μάρτιο του 2022 διήρκεσε μόνο μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Μέχρι τότε, περίπου το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων είχαν επανεξετάσει τις απόψεις τους και αποφάσισαν πως δεν ήταν σκόπιμο να υποστηρίξουν οικονομικά το Κίεβο και να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα εκεί.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel, από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023, η υποστήριξη για την Ουκρανία μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Μόνο το 60% των Αμερικανών που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και το 34% εκείνων που ευνοούν τους Ρεπουμπλικάνους είναι πρόθυμοι να ανεχθούν τον πληθωρισμό για χάρη της παροχής περαιτέρω βοήθειας στο Κίεβο. Το περασμένο φθινόπωρο, τα στοιχεία αυτά ήταν 74% και 44%, αντίστοιχα.

Οι αναλυτές του Bruegel πιστεύουν πως ο όγκος της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα αρχίσει να μειώνεται κατά την προσεχή εκλογική περίοδο, καθώς ο Πρόεδρος Joe Biden θα πρέπει να αγωνιστεί για κάθε ψήφο. 

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα για το Κίεβο. Ελλείψει προόδου στο πεδίο της μάχης, δημόσια πρόσωπα στις ΗΠΑ μπορεί να αρχίσουν να ζητούν ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, ακόμη και με δυσμενείς όρους για την Ουκρανία. Στις επερχόμενες εκλογές, αυτό μπορεί να ωφελήσει τους υποψηφίους που είναι λιγότερο διατεθειμένοι να υποστηρίξουν το Κίεβο "για όσο διάστημα χρειαστεί".

Ευρωπαϊκές αμφιβολίες

Κρίνοντας από επίσημα σχόλια, στην ΕΕ, η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Μέχρι πρόσφατα, η έγκριση κάθε νέου πακέτου βοήθειας συνοδευόταν από μακρές διαπραγματεύσεις και επίμονη αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο Τσέχος Υπουργός Οικονομικών Ζμπίνεκ Σταντζούρα δήλωσε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους ότι το μπλοκ δεν μπορεί να συμφωνήσει πλήρως σε ένα νέο πακέτο μακροοικονομικής χρηματοπιστωτικής πιστωτικής βοήθειας για την Ουκρανία το 2023.

Πιο πρόσφατα, η κατάσταση έγινε επίσης τεταμένη όταν ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε την ΕΕ να παράσχει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία και κατηγόρησε την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας για την απροθυμία τους να βοηθήσουν.

"Το Παρίσι και το Βερολίνο δεν έχουν επιδείξει σοβαρές διεθνείς κινήσεις υποστήριξης", δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Όπως και στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανθρώπων στην ΕΕ που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τις ανέσεις τους για χάρη της Ουκρανίας μειώνεται.

"Το γεγονός παραμένει πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η σύγκρουση, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις χρήματα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο", ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η ανώτερη Ερευνήτρια του αναλυτικού κέντρου Bruegel Μαρία Δεμερτζή.

Δείχνει ότι καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, το άμεσο οικονομικό κόστος για τη Δυτική Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα του άνευ προηγουμένου υψηλού και παρατεταμένου πληθωρισμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο, τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν υποστεί πίεση και αυτό μπορεί να υπονομεύσει τη δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία.

Το Bruegel συγκρίνει στατιστικά στοιχεία στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία το Μάρτιο του 2022 και το Φεβρουάριο του 2023. Στην Ιταλία, η έγκριση για κυρώσεις στη Ρωσία μειώθηκε από 80% σε 65% κατά το παρελθόν έτος και η έγκριση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μειώθηκε από 57% σε 49%. Στη Γερμανία, το 62% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις κυρώσεις, σε σύγκριση με το 80% του περασμένου έτους, και στη Γαλλία, το 72% έγινε 67%. Ο αριθμός των Γερμανών που υποστηρίζουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία είναι τώρα 52% σε σύγκριση με το περσινό 66%, και μεταξύ των Γάλλων, ο αριθμός αυτός είναι 54% σε σύγκριση με 65%.

Σκιώδης Πυγμαχία

Η δυσμενής κατάσταση για το Κίεβο επιδεινώνεται από το "παραδοσιακό" πρόβλημα της Ουκρανίας, τη διαφθορά.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση, το φιλονατοϊκό γερμανικό ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (που κηρύχθηκε "ανεπιθύμητη οργάνωση" στη Ρωσία), δημοσίευσε μια έκθεση πριν από τη διάσκεψη για την αποκατάσταση της μεταπολεμικής Ουκρανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Η έκθεση ανέφερε: "η αντιμετώπιση της διαφθοράς [στην Ουκρανία] είναι τόσο στρατηγικά ζωτικής σημασίας σήμερα όσο ήταν η πολιτική περιορισμού του κομμουνισμού στον Ψυχρό Πόλεμο”.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν "πόλεμο σε δύο μέτωπα κατά της Ρωσίας και κατά της διαφθοράς" και αγωνίζεται για την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, "οι Ουκρανοί ολιγάρχες περιμένουν το χρόνο τους μέχρι μετά τον πόλεμο για να επαναβεβαιώσουν την επιρροή τους”.

Παρόμοια λόγια είπε ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο Defense One. Οι πληροφοριοδότες του στην Ουκρανία παραδέχονται ότι "πολεμούν σε μια μάχη δύο μέτωπων”.

"Πολεμούν τους Ρώσους και πολεμούν την ρωσική εσωτερική διαφθορά. Και η μάχη στο ένα μέτωπο σημαίνει να τραβάς πόρους από το άλλο", είπε.

Πιστεύει ότι ο κίνδυνος διαφθοράς δεν υπάρχει μόνο εντός των κρατικών συνόρων, αλλά πως η απάτη μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη σύναψη συμβάσεων στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η κλοπή όπλων ή άλλης βοήθειας μπορεί να συμβεί καθώς ταξιδεύουν για την εμπόλεμη ζώνη μέσω της Ευρώπης.

Ένας άλλος αξιωματούχος που εμπλέκεται σε ποινικές έρευνες στο Πεντάγωνο είπε επίσης στην υπεράσπιση ότι το τμήμα του "ανησυχεί για την πιθανή εκτροπή ή νόμιμη εξαγωγή, ή κλοπή για το θέμα αυτό, των αγαθών”.

Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις δεν εμπιστεύονται ούτε τις ουκρανικές αρχές και πιστεύουν ότι κλέβεται βοήθεια. Σύμφωνα με την Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αμφιβάλλουν πως τα κεφάλαια που διατίθενται στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση θα είναι ασφαλή από τη διαφθορά.

Εσωτερικά παιχνίδια

Το ζήτημα της διαφθοράς αναγνωρίζεται και στην Ουκρανία. Αυτή την άνοιξη, ο πρώην σύμβουλος του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Aleksey Arestovich, δήλωσε στο κανάλι του στο YouTube ότι το παλιό αφεντικό του, Vladimir Zelensky, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Ουκρανία.

"Η Ουκρανία χρειάζεται μόνο ένα πράγμα... Να έρθει κάποιος στην εξουσία που δεν θα κλέψει. Κάποιος που δε θα το κάνει ο ίδιος και δε θα επιτρέψει σε άλλους να το κάνουν. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν ήμασταν τυχεροί", είπε.

Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε πως για να επιτευχθεί αυτό, η χώρα θα πρέπει να έχει έναν άλλο ηγέτη. "Ο σημερινός πρόεδρος δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αν και η σύγκρουση θα μπορούσε να ήταν ένας καλός λόγος για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων και την επίλυση του ζητήματος. Αλλά όπως μπορούμε να δούμε, αυτό δεν συνέβη σε πλήρη έκταση, για να το θέσω ήπια”.

Ο Αρεστόβιτς δεν είναι μόνος κατά τη γνώμη του. Ο Αμερικανός ερευνητικός δημοσιογράφος Σίμουρ Χερς δήλωσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι και η συνοδεία του διέθεσαν παράνομα τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια που διατέθηκαν στο Κίεβο για την αγορά καυσίμου ντίζελ.

"Ο Ουκρανός Πρόεδρος και πολλοί από το περιβάλλον του έχουν αποσπάσει ανείπωτα εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για τις πληρωμές καυσίμων ντίζελ. Μια εκτίμηση από αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπολόγισε τα κεφάλαια που υπεξαίρεσαν σε 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, τουλάχιστον", έγραψε.

Ο Χερς πρόσθεσε ότι τα υπουργεία της ουκρανικής κυβέρνησης κυριολεκτικά ανταγωνίστηκαν για την ευκαιρία να δημιουργήσουν εταιρείες-βιτρίνες για συμβάσεις εξαγωγής όπλων και πυρομαχικών, ένα σχέδιο που παρείχε "μίζες".

Επιπλέον, ο Χερς λέει πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ήταν δυσαρεστημένος με τον Ζελένσκι λόγω της πιθανής κλοπής της Δυτικής βοήθειας, δεδομένου ότι "έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο από τα χρήματα από ό, τι πήγαινε στους στρατηγούς”.

Το Al Arabiya ανέφερε προηγουμένως πληροφορίες από τα "Pandora papers" πως ο Zelensky και η ομάδα του συμμετείχαν σε σχέδια διαφθοράς ακόμη και πριν εκλεγεί πρόεδρος.

"Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, ο Ζελένσκι είναι δικαιούχος αρκετών ξένων εταιρειών από το 2012, τις οποίες διαχειριζόταν από κοινού με τους παλιούς του φίλους", ανέφερε το κανάλι.

Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, ο πρώτος βοηθός του Ζελένσκι, Σεργκέι Σεφίρ, και ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), Ιβάν Μπακάνοφ, ήταν μεταξύ των διεφθαρμένων εταίρων του Ζελένσκι εκείνη την εποχή. Το κανάλι σημειώνει ότι οι εταιρείες τους χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά "εξαιρετικά ακριβών διαμερισμάτων στο Λονδίνο".

Άχρηστες επενδύσεις

Το πρόβλημα παραμένει παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει κεφάλαια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία. Τα κεφάλαια διατέθηκαν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε άλλους οργανισμούς. Αυτό δήλωσε η διαχειρίστρια της υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Samantha Power, σε ακρόαση του Κογκρέσου.

Παρ ' όλα αυτά, τα εγκλήματα στην Ουκρανία συνεχίζονται. Πριν από λίγο καιρό, η ουκρανική αστυνομία κατά της διαφθοράς συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών με την υποψία πως έλαβε δωροδοκία ύψους 367.000 ευρώ για την αγορά γεννητριών σε διογκωμένη τιμή. Και πρόσφατα, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας κατηγορήθηκε για διαφθορά.

Στη συνέχεια, υπήρξε η έρευνα από μια ουκρανική εφημερίδα που ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είχε συνάψει συμβάσεις για την προμήθεια τροφίμων για τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής σε τιμή δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από την κανονική – μια έρευνα που προκάλεσε ένα μεγάλο σκάνδαλο.

Οι ανησυχίες του Πενταγώνου ότι τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία ενδέχεται να καταλήξουν στη μαύρη αγορά έχουν επίσης επιβεβαιωθεί.

"Πολύ νωρίς [στη σύγκρουση], η Πολωνία, η Ρουμανία, άλλες χώρες στα σύνορα πλημμύριζαν με όπλα που εμείς [οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας] αποστέλλαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, οι διοικητές του I don't know what level – συχνά δεν ήταν στρατηγοί, ήταν συνταγματάρχες και άλλοι, στους οποίους δόθηκαν αποστολές ορισμένων όπλων, [που] θα τα μεταπωλούσαν προσωπικά στην σκοτεινή αγορά", δήλωσε ο Hersh στον οικοδεσπότη του "Going Underground" Afshin rattansi.

Πρόσθεσε ότι όλοι στην κυβέρνηση της Ουκρανίας εμπλέκονται τώρα τρίτα μέρη, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητές τους να κερδίσουν χρήματα από την πλευρά τους.

"Η διαφθορά είναι πέρα από την πεποίθηση. Πάντα ήταν. Και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό είναι το μόνο που έγραφα", είπε ο Χερς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail