Η μάχη της Τηλλυρίας που απέτρεψε τα τουρκικά σχέδια το 1964

Πριν καν την επίσημη εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η Τουρκία εφάρμοζε το σχέδιο της για κατάρρευση του νεοσύστατου κράτους, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του πλοίου Ντενίζ  το οποίο συνελήφθη από Άγγλους να μεταφέρει παράνομο οπλισμό σε εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες Τουρκοκυπρίων στις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Το καλοκαίρι του 1964, το τουρκικό σχέδιο συνεχίζεται με κατάληψη στρατηγικών θέσεων από τουρκοκύπριους εξτρεμιστές σε συνεργασία με εκ Τουρκίας αξιωματικούς και εκατοντάδες γιουρούκηδες, ενισχυμένους με βαρύ οπλισμό, ιδιαίτερα στο θύλακα Μανσούρας–Κοκκίνων στην Τηλληρία, με στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος για να ακολουθήσει τουρκική εισβολή.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση συγκροτεί εσπευσμένα την Εθνική Φρουρά με πεπαλαιωμένο οπλισμό του 1940, και σε ένα μήνα, στις 7 Αυγούστου 1964, δίνει εντολή για εξουδετέρωση του θύλακα Μανσούρας–Κοκκίνων. Η νεοσυσταθείσα 31η Μοίρα Καταδρομών (είχε συσταθεί μόλις ένα μήνα προηγουμένως) ξεκινά επιχείρηση για κατάληψη της κορυφογραμμής του Λωρόβουνου. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και περιορίζονται σε ένα στενό χώρο στα Κόκκινα επί της ακτής. 

Ωστόσο, στο πεδίο πέφτουν μαχόμενοι ο επικεφαλής του 33ου Λόχου Ορεινών Καταδρομών Υπολοχαγός Παπαγεωργίου Νικόλαος και δύο Καταδρομείς, ο Απληκιώτης Γεώργιος (διαβιβαστής του) και ο Κουσουλίδης Μιχάλης (οπλοπολυβολητής). Στη μάχη επεμβαίνουν κι άλλες μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Τελικά, το τουρκικό σχέδιο αποτυγχάνει.

Ακολουθούν ανελέητοι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας κατά δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και πρωτίστως κατά αμάχων στα χωριά της περιοχής Τηλλυρίας με εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ (απαγορευμένες από την Συνθήκη της Γενεύης του ΟΗΕ). Τα τουρκικά πυρά στρέφονται αδιακρίτως στον άμαχο πληθυσμό στην Πόλη Χρυσοχούς, Γιαλιά, Λίμνη, Πωμό, Πύργο, Γουδί και αλλού, με αποκορύφωμα τον βομβαρδισμό του κινητού νοσοκομείου κοντά στον Παχύαμμο, το οποίο έφερε τα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού. Η τουρκική βαρβαρότητα συνεχίστηκε κατά σχολείων και εκκλησιών.

Την περασμένη Κυριακή έγινε το μνημόσυνο των τριών Καταδρομέων από τον Σύνδεσμο  Καταδρομέων 1964, στο μνημείο δίπλα στο δρόμο στα ριζά του «Λωρόβουνου». Το πλέον συγκινητικό ήταν η παρουσία των τότε Καταδρομέων πολεμιστών που παρά τα χρόνια τους επιμένουν κάθε χρονιά να τιμούν τους νεκρούς συναδέλφους τους. Πάνω στην κορυφογραμμή του Λωρόβουνου, στο σημείο όπου έπεσαν οι τρεις ήρωες, μεταφέρθηκε και στήθηκε από τους τότε Καταδρομείς, μεγάλος σταυρός που δεσπόζει της περιοχής. Η πρόσβαση προς το σημείο του σταυρού απαιτεί περπάτημα για περίπου 30’ από το μνημείο μέσα από δασικό δρόμο και μονοπάτι, αλλά ο χώρος του σταυρού αποζημιώνει με το παραπάνω τον διαβάτη-προσκυνητή όταν φτάσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail