Πώς ο Πούτιν ματαίωσε το 30 ετών όνειρο των ΗΠΑ

Στα ύπουλα νερά της διεθνούς διπλωματίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γίνει μια από τις πιο βάναυσες συγκρούσεις του 21ου αιώνα και οι συνέπειές του θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες, διακινδυνεύοντας ακόμη και το φάσμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τις αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την εκτεταμένη υποστήριξη που παρέχεται στις ουκρανικές δυνάμεις από τα δυτικά έθνη, οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σε οριακό σημείο. Στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης βρίσκεται η περίπλοκη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενώ ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι επιδιώκει την απελευθέρωση των Ρώσων στην Ανατολική Ουκρανία, η Δύση το απορρίπτει ως απλό ψέμα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ανθρωπιστική ανησυχία. έχει πολύ μεγαλύτερη γεωπολιτική ατζέντα.

The Nixon Expose

Η Ουκρανία είναι στόχος των ΗΠΑ για πάνω από τρεις δεκαετίες, με φιλοδοξίες να αποδυναμώσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτό δεν είναι ο ισχυρισμός μας, είναι τα λόγια του ίδιου του Ρίτσαρντ Νίξον.

Ένα μήνα πριν πεθάνει τον Απρίλιο του 1994, ο πρώην Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έγραψε μια επιστολή στον τότε Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον προσφέροντας αυτό που ο Κλίντον αργότερα αποκάλεσε «σοφό σύμβουλο, ειδικά για τη Ρωσία». Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής έχει πλέον αποχαρακτηριστεί από την προεδρική βιβλιοθήκη Κλίντον και φαίνεται προφητικό.

Ο διάσημος Νίξον Γουότεργκεϊτ προειδοποίησε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι άκρως εκρηκτικές και έτσι, οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την αμερικανική διπλωματική εκπροσώπηση στο Κίεβο και τη Μόσχα για να προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Νίξον τόνισε πως η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας στη Ρωσία ήταν υψίστης σημασίας και θα αποτελούσε βασική πρόκληση εξωτερικής πολιτικής για το υπόλοιπο του αιώνα.

Προειδοποίησε τον Κλίντον ότι η νεοσύστατη δημοκρατία υπό τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν κινδυνεύει, με βάση τις παρατηρήσεις του για την κατάσταση στη Ρωσία.

Έχοντας κατά νου αυτή την ανησυχία, ο Νίξον προέτρεψε τον Κλίντον να καλλιεργήσει προληπτικά τις σχέσεις με πιθανούς διαδόχους του Γέλτσιν, για να διαφυλάξει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η άνοδος του Πούτιν στην εξουσία

Δυστυχώς, συγγνώμη, ευτυχώς, η κυβέρνηση της Κλίντον απέτυχε να προστατεύσει αυτά τα συμφέροντα καθώς η ανάμιξη του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στον Γέλτσιν πως οι ΗΠΑ είχαν απώτερα κίνητρα.

Ως αποτέλεσμα, ο Yelstin είχε ήδη ξεκινήσει μια αποστολή για να σταματήσει αυτή την επέκταση και έτσι, ο Πούτιν αναδείχθηκε ως μια τρομερή δύναμη ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Αμέσως αφότου έγινε Πρόεδρος, ο Πούτιν διασφάλισε σθεναρά τα συμφέροντα της Ρωσίας, εκτροχιάζοντας τα σχέδια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία και ουσιαστικά αντιτάχθηκε στη διεύρυνση της συμμαχίας.

Η προεδρία του Πούτιν ουσιαστικά σταμάτησε την πιθανή σύγκρουση στην Ουκρανία για τρεις δεκαετίες. Αν η σύγκρουση είχε ξεσπάσει υπό την κυριαρχία του Γέλτσιν, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο απρόβλεπτο και χαοτικό.

Ενώ ο αγώνας της Ουκρανίας για κυριαρχία παραμένει μια σοβαρή ανησυχία καθώς η μακροπρόθεσμη ατζέντα των ΗΠΑ στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η φιλία μεταξύ Ζελένσκι και Μπάιντεν βασίζεται σε κοινούς στόχους που μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας μόνο.

Ο Ζελένσκι, ένα πιόνι στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι, ακολουθεί τις επιθυμίες των ηγετών των βαθέων κρατών στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ακολουθεί το ίδιο σενάριο, υποσχόμενος σημαντική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία υπό την καθοδήγησή του.

Καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να εκτυλίσσεται, ο κίνδυνος κλιμάκωσης παραμένει υψηλός. Η αντίθεση του Πούτιν στην επέκταση του ΝΑΤΟ και το ιστορικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία συνέβαλαν στην τρέχουσα κατάσταση. Το αν η σύγκρουση θα περιοριστεί ή θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση είναι αβέβαιο, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές - οι ενέργειες του Πούτιν έχουν ουσιαστικά ανατρέψει το 30χρονο όνειρο των ΗΠΑ να αποδυναμώσουν τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail