Ο 35χρονος ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο πολεμά τη δυτική νεοαποικιοκρατία στην Αφρική

Η πρόσφατη τροπή των γεγονότων στο Νίγηρα στον απόηχο του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του φιλικού προς τη Δύση καθεστώτος έχει πυροδοτήσει τεκτονικές αλλαγές και αναπροσαρμογή της δυναμικής ισχύος στην ήπειρο.

Του Mohammad Saani - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενθάρρυνε επίσης νέους και δυναμικούς Αφρικανούς ηγέτες να χαράξουν μια νέα πορεία για τις χώρες τους, σπάζοντας τα δεσμά της δυτικής κυριαρχίας και βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευση των πόρων.

Ένας από αυτούς είναι ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος έχει ξεκινήσει δημοσίως έναν απεριόριστο αγώνα για την πλήρη ανεξαρτησία της Αφρικής από τη δυτική νεοαποικιοκρατία και εκμετάλλευση.

«Η εποχή της σκλαβιάς της Αφρικής στα δυτικά καθεστώτα έχει τελειώσει και η μάχη για την πλήρη ανεξαρτησία έχει ξεκινήσει: είτε πατρίδα είτε θάνατος», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο 35χρονος ηγέτης του γηπέδου της Δυτικής Αφρικής.

Με κοινή δήλωση, οι ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με το λαό του Νίγηρα και χαιρέτησαν την απόφασή τους να πάρουν τον έλεγχο της πολιτικής μοίρας και κυριαρχίας τους.

Η δήλωση προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση» κατά του Νίγηρα θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι», με δυνητικά «καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή».

Κατήγγειλαν επίσης «παράνομες, παράνομες και απάνθρωπες κυρώσεις κατά του λαού και των αρχών του Νίγηρα», αφού η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) επέβαλε κυρώσεις στους πραξικοπηματίες του Νίγηρα και ζήτησε να αποκατασταθεί το Bazoum εντός μιας εβδομάδας.

Ο νεότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο, που αθλείται με κούραση και κόκκινο μπερέ, έχει κερδίσει επαίνους στο εσωτερικό γιατί αντιστάθηκε στα δυτικά καθεστώτα και ανάγκασε τη Γαλλία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ επίσης έβαλε τέλος στη λεία των πόρων ουρανίου από τη Γαλλία και των ΗΠΑ.

Ο Τραορέ ανέβηκε στην εξουσία τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο, μια από τις πρώην γαλλικές αποικίες στη Δυτική Αφρική, αφού εκτόπισε τον Αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Νταμίμπα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο νεαρός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο ακολούθησε μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, αποστασιοποιώντας τη χώρα του από τον πρώην αποικιστή της - τη Γαλλία - και έρχεται πιο κοντά σε μη δυτικά έθνη.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, ο 35χρονος ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δέσμευση για δωρεάν σιτηρά στις αφρικανικές χώρες, ενώ προέτρεψε τους Αφρικανούς ομολόγους του να αγωνιστούν για αυτοδυναμία.

«Η γενιά μου δεν το καταλαβαίνει αυτό: πώς μπορεί η Αφρική, που έχει τόσο πλούτο, να γίνει η φτωχότερη ήπειρος στον κόσμο σήμερα; Και γιατί οι Αφρικανοί ηγέτες ταξιδεύουν στον κόσμο για να ζητιανεύουν», υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη.

«Ένας σκλάβος που δεν επαναστατεί δεν αξίζει οίκτο. Η ΑΕ (Αφρικανική Ένωση) πρέπει να σταματήσει να καταδικάζει τους Αφρικανούς που αποφασίζουν να πολεμήσουν ενάντια στα δικά τους καθεστώτα ανδρείκελου της Δύσης».

Είπε πως η περιοχή έχει «ταρακουνηθεί από την επιθυμία για αλλαγή», η οποία οδήγησε τις χώρες της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη τους στους παραδοσιακούς εταίρους (Δύση) και να αγκαλιάσουν νέους φίλους (στην Ανατολή).

«Εμείς οι Αφρικανοί ηγέτες πρέπει να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν μαριονέτες που χορεύουν κάθε φορά που οι ιμπεριαλιστές τραβούν τα νήματα», φέρεται να είπε ο Τραορέ, προειδοποιώντας τους Αφρικανούς ηγέτες ενάντια στις δυτικές συνωμοσίες.

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στη δυτική αποικιοκρατία στην Αφρική, λέγοντας ότι οι ερωτήσεις του δεν έχουν απαντηθεί.

«Για περισσότερα από οκτώ χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη, την πιο βίαιη μορφή ιμπεριαλιστικής νεοαποικιοκρατίας. Η σκλαβιά συνεχίζει να μας επιβάλλεται», υποστήριξε, κατακεραυνώνοντας τη Δύση.

«Οι προκάτοχοί μας μας δίδαξαν ένα πράγμα: ένας σκλάβος που δεν μπορεί να αναλάβει τη δική του εξέγερση δεν αξίζει να τον λυπόμαστε. Δε λυπόμαστε τον εαυτό μας. Δε ζητάμε από κανέναν να μας λυπηθεί. Ο λαός της Μπουρκίνα Φάσο έχει αποφασίσει να πολεμήσει, να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας, προκειμένου να ξαναρχίσει την ανάπτυξή του».

Έσπευσε να προσθέσει ότι τα ανεξάρτητα αφρικανικά έθνη έχουν «την ευκαιρία να σφυρηλατήσουν νέες σχέσεις» που θα τα βοηθήσουν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, ενώ περιγράφει τη δυτική αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό ως «μια μορφή σύγχρονης σκλαβιάς».

Σχετικά με το πραξικόπημα στο Νίγηρα, ο Τραορέ είπε ότι και άλλες αφρικανικές χώρες θέλουν το ίδιο… «έναν πολυπολικό κόσμο προς την κυριαρχία… και μια πλήρη αλλαγή εταίρων».

Είναι σημαντικό πως η εκπληκτική άνοδος του 35χρονου ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο τον έχει εκτοξεύσει στη διεθνή φήμη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Traoré εντάχθηκε στον στρατό το 2010 και πήρε τις πρώτες ρίγες το 2012.

Ως ανθυπολοχαγός, υπηρέτησε στην κεντρο-βόρεια περιοχή Kaya της χώρας, προτού προαχθεί σε υπολοχαγό το 2014 και λοχαγό το 2020. Το 2022 ανέλαβε τη διοίκηση του συντάγματος πυροβολικού.

Το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανατροπή της Damiba και έγινε ο νεότερος παγκόσμιος ηγέτης και προπύργιο κατά της ανάμειξης της Δύσης στην Αφρική.

* Ο Mohammad Saani είναι συγγραφέας και σχολιαστής αφρικανικών πολιτικών υποθέσεων με έδρα την Γκάνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail