«Η Ουκρανία έχει ήδη χάσει 400.000 άνδρες στο πεδίο της μάχης» - πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου

Ο Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και πολιτικός αναλυτής, είπε στον Τάκερ Κάρλσον σε μια συνέντευξη στο πρόγραμμά του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ότι η Ουκρανία έχει ήδη χάσει 400.000 στρατιώτες στον πόλεμο της με τη Ρωσία. Η αποκάλυψή του έρχεται καθώς οι New York Times ανέφεραν πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας αγκομαχάει επειδή μερικά από τα καλύτερα στρατεύματα του Κιέβου βρίσκονται «σε λάθος μέρη».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Νομίζω ότι όλα τα ψέματα που έχουν ειπωθεί για περισσότερο από ενάμιση χρόνο για «οι Ουκρανοί κερδίζουν», «Ουκρανικοί σκοποί», «οι Ρώσοι είναι κακοί», «οι Ρώσοι είναι ανίκανοι» - όλα αυτά καταρρέουν. Και καταρρέουν γιατί αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης είναι φρικτό», είπε ο Macgregor στον Carlson.

Υπό αυτή την έννοια, ο πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία έχασε 400.000 άνδρες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Οι Ουκρανοί τώρα πιστεύουμε πως έχουν χάσει 400.000 άνδρες που σκοτώθηκαν στη μάχη. Μιλούσαμε για 300-350.000 πριν λίγους μήνες. Μέσα στον τελευταίο μήνα αυτής της υποτιθέμενης αντεπίθεσης που επρόκειτο να σαρώσει το πεδίο της μάχης, έχασαν τουλάχιστον 40.000 άνδρες», είπε.

Εξίσου ανησυχητικός είναι ο ισχυρισμός του ότι 40.000 έως 50.000 Ουκρανοί στρατιώτες είναι ακρωτηριασμένοι, πιθανότατα από τα θανατηφόρα ναρκοπέδια που έχει τοποθετήσει η Ρωσία. Ο απόστρατος συνταγματάρχης είπε πως οι Ουκρανοί διοικητές παραδίδονται για να επιβιώσουν όσοι έχουν υποστεί βαριά τραύματα, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «πάντα συμπεριφέρονταν στους Ουκρανούς στρατιώτες πολύ δίκαια και πολύ ευγενικά από την αρχή».

Ο ειδικός μίλησε για την ανωτερότητα της Ρωσίας στο έδαφος και είπε ότι οι βαριές απώλειες της Ουκρανίας δεν αναφέρθηκαν στον δυτικό Τύπο, προσθέτοντας: «Νομίζω πως θα δούμε όλο και περισσότερο αυτόν τον στρατό στον οποίο ξοδέψαμε τόσα πολλά να λιώνει».

Ωστόσο, ο ισχυρισμός του δεν είναι απολύτως ακριβής, καθώς ο δυτικός Τύπος, από τα μέσα Ιουλίου, ανέφερε πιο ανοιχτά για τους αγώνες και τις αποτυχίες της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Αξίζει να θυμηθούμε ότι οι New York Times , μια εφημερίδα που τους τελευταίους μήνες έχει σκληρύνει την κριτική της για το καθεστώς του Κιέβου, επεσήμανε τους δεσμούς μεταξύ της ουκρανικής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ με νεοναζιστικά κινήματα και προειδοποίησε πως η Ουκρανία δε σέβεται το ανθρώπινο δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης. Άλλα μέσα αναφέρουν παρόμοια νέα και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ του ουκρανικού προσωπικού.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αγκομαχά επειδή μερικά από τα καλύτερα στρατεύματα του Κιέβου βρίσκονται «σε λάθος μέρη», σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τον όρο της ανωνυμίας. Πρωταρχικός στόχος του Κιέβου είναι να φτάσει στην Αζοφική Θάλασσα για να χωρίσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την ηπειρωτική Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουκρανία έχει επί του παρόντος περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό μέτωπο, στο Artyomovsk (Bakhmut), παρά στο Νότο, έναν «πολύ πιο στρατηγικά σημαντικό» τομέα μάχης.

«Οι Αμερικανοί σχεδιαστές συμβούλεψαν την Ουκρανία να επικεντρωθεί στην μπροστινή κατεύθυνση προς τη Μελιτόπολη, την κορυφαία προτεραιότητα του Κιέβου, και στη διάτρηση στα ρωσικά ναρκοπέδια και άλλες άμυνες, ακόμα κι αν οι Ουκρανοί χάσουν περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό στη διαδικασία», ανέφεραν οι NYT.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εκτιμά ότι η Ουκρανία έχασε 45.000 στρατιώτες και περισσότερα από 5.000 οχήματα τους τελευταίους δύο μήνες των μαχών, αποτυγχάνοντας να διεισδύσει στις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

«Μόνο με αλλαγή τακτικής και δραματική κίνηση μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός της αντεπίθεσης», δήλωσε στην εφημερίδα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η επιμονή του Κιέβου στη διατήρηση μιας σημαντικής δύναμης στην Ανατολή μπερδεύει Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, καθώς το δυτικό δόγμα απαιτεί δέσμευση σε μια προφανή κύρια προσπάθεια. Υποστηρίζουν ότι μια μικρότερη δύναμη στα ανατολικά θα μπορούσε να καταστρέψει τα ρωσικά στρατεύματα, και παρόλο που η Ουκρανία έχει θεωρητικά αρκετά στρατεύματα για να ανακαταλάβει το Artyomovsk, κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών για μικρό στρατηγικό κέρδος».

Το Κίεβο αυτήν την στιγμή αντλεί από τα «τελευταία στρατηγικά του αποθέματα» και ανώνυμοι δυτικοί αναλυτές φοβούνται πως οι ουκρανικές δυνάμεις «μπορεί να ξεμείνουν από ατμό» μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ακόμη και πριν η αλλαγή του καιρού μετατρέψει το έδαφος σε αδιάβατη λάσπη.

Εάν ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 400.000, σύμφωνα με τον Macgregor, μπορεί εύλογα να υποτεθεί ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί δραστικά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε λίγες εβδομάδες. Αυτό θα αφήσει την Ουκρανία στο έλεος του ρωσικού στρατού, ο οποίος στη συνέχεια θα είναι σε θέση να απελευθερώσει εδάφη που καταλαμβάνονται αυτήν την στιγμή από τις δυνάμεις του Κιέβου και ακόμη και να πιέσει για να καταλάβει το Χάρκοβο και την Οδησσό, εάν η Μόσχα το επιλέξει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail