Οι ΗΠΑ παίρνουν μια νίκη στο Βιετνάμ μετά από 48 χρόνια

Στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας, ο πόλεμος του Βιετνάμ αποτελεί ένα λάθος που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετανιώνουν πάντα. Το έπος που εκτυλίχθηκε στο πεδίο της μάχης δεν ήταν μια θριαμβευτική κατάκτηση, αλλά μάλλον ένα ντροπιαστικό μάθημα για την Ουάσιγκτον DC.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάποτε σύμβολο ασταμάτητης ισχύος, βρέθηκαν παγιδευμένες σε ένα τέλμα που αποκάλυψε τελικά την ευθραυστότητα των φιλοδοξιών τους. Οι ΗΠΑ ηττήθηκαν ταπεινωτικά στον πόλεμο του Βιετνάμ που διήρκεσε 20 χρόνια.

Για τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ ήταν ένα στολίδι του στέμματος που δεν ήθελαν να πάρει μια κομμουνιστική στροφή. Οι απόηχοι εκείνης της ταραγμένης εποχής έχουν αντηχήσει στο πέρασμα του χρόνου, χαράσσοντας σημάδια τόσο στη γη όσο και στη συλλογική μνήμη. Έκτοτε, το Βιετνάμ, μια χώρα που κάποτε αμαυρώθηκε από συγκρούσεις, αναδύθηκε από τις στάχτες σαν φοίνικας, ενωμένη από το πνεύμα της ανυπακοής ενάντια στην ξένη κυριαρχία.

Ο πόλεμος έκανε περισσότερα από το να διαμορφώσει ένα έθνος, εδραίωσε μια κληρονομιά αντίστασης που αψηφούσε τις πιθανότητες. Ένα νέο κεφάλαιο ξεδιπλώθηκε, ένα κεφάλαιο που είδε τους αντιπάλους να εξελίσσονται σε απίθανους συνεργάτες.

Η Κίνα, πάντα έτοιμη να αδράξει ευκαιρίες από τα λάθη άλλων, κεφαλαιοποίησε το ταξίδι του Βιετνάμ προς την ανάκαμψη. Οι αναμνήσεις του πολέμου Κίνας-Βιετνάμ θάφτηκαν καθώς η Κίνα εμφανίστηκε για να βοηθήσει στην ανάκαμψη του Βιετνάμ μετά από 35 χρόνια πολέμου. 

Το ρήγμα Κίνας-Βιετνάμ

Η διπλωματία αντικατέστησε τη σύγκρουση καθώς και τα δύο έθνη αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας. Οι οικονομικοί δεσμοί άκμασαν, με το εμπόριο και τις επενδύσεις να ανθούν όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά, όπως λένε, οι σκιές του παρελθόντος πάντα επιστρέφουν για να φανταστούν το μέλλον.

Οι καλές σχέσεις συχνά οδηγούν σε απροσδόκητες κατευθύνσεις. Και έτσι, η διαμάχη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει γίνει πεδίο μάχης θαλάσσιων εντάσεων μεταξύ Βιετνάμ και Κίνας.

Τον τελευταίο καιρό, η Κίνα έδειξε τις δυνάμεις της και συγκρούστηκε με ένα πλοίο των Φιλιππίνων στα αμφισβητούμενα ύδατα, πυροδοτώντας διπλωματικές καταιγίδες. Το Βιετνάμ, ένας σημαντικός παίκτης σε αυτό το μεγάλο δράμα, επέκρινε την Κίνα για τη σύγκρουση και υποστήριξε πως πολύ σύντομα, το Βιετνάμ θα αναλάβει μεγάλη διπλωματική δράση.

Το στοίχημα του Μπάιντεν στο Ανόι

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμοι να συνάψουν μια μεγάλη συμφωνία που θα προκαλέσει την Κίνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να πατήσει το πόδι του στο Ανόι. Το Βιετνάμ είναι πλέον έτοιμο να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στο όραμα του Μπάιντεν για τον Ινδο-Ειρηνικό. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς δύο αντίπαλοι είναι έτοιμοι να ενωθούν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, το Βιετνάμ επιθυμεί μια εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καλών συμφωνιών άμυνας και συνεργασίας, η πρώτη τέτοια εδώ και 48 χρόνια.

Το Βιετνάμ είναι έτοιμο να πλησιάσει τη δυτική αγκαλιά , ενώ παράλληλα θα καλλιεργήσει μια πρόσοψη φιλικής γειτονίας. Ένα κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος που κάποτε έφερε το κύριο βάρος της αμερικανικής ηγεμονίας τώρα διεκδικεί να γίνει βασικός παράγοντας στην αναμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Τα πεδία μάχης του χθες έχουν γίνει τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων του σήμερα. Η κληρονομιά του πολέμου του Βιετνάμ συνεχίζει να εξελίσσεται, μια απόδειξη της ρευστότητας της ιστορίας και του ανυποχώρητου πνεύματος των εθνών.

Αυτό είναι αναμφίβολα ιστορία στο στάδιο της δημιουργίας καθώς το αεροπλάνο του Μπάιντεν πετά προς το Βιετνάμ. Το Βιετνάμ απομακρύνεται από την ουδετερότητα και υποδέχεται τις ΗΠΑ με ανοιχτές αγκάλες. Ωστόσο, το Βιετνάμ πρέπει να φροντίσει να αποφύγει συμβιβασμούς στον στόχο του να αντιμετωπίσει την Κίνα με όλες του τις δυνάμεις. Το Βιετνάμ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πιόνι από τις ΗΠΑ. Διαφορετικά, θα μετατραπεί απλώς σε ένα άλλο Λάος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail