Οι κυβερνήτες του Νίγηρα δίνουν στους απεσταλμένους των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Νιγηρίας 48 ώρες για να φύγουν

Οι υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου του Νίγηρα για τη Διασφάλιση της Πατρίδας διαδήλωσαν στην Place de la Concertation στο Niamey στις 20 Αυγούστου 2023. (Φωτογραφία από το ΑFΡ)
Freepen.gr - Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα διέταξαν τους πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Νιγηρίας και των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Νιαμέι και των πρώην αποικιοκρατών, μεταδίδει το presstv.ir.

Το διορισμένο από τον στρατό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως η απόφασή του ήρθε ως απάντηση στην άρνηση των απεσταλμένων να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του για συνάντηση και σε άλλες ενέργειες των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους «σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Νίγηρα».

Η Γαλλία απέρριψε αμέσως το τελεσίγραφο, δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία των στρατιωτικών ηγεμόνων.

Η μη δεσμευτική στάση του Παρισιού ήρθε ακόμη και όταν εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από τη γαλλική στρατιωτική βάση στο Niamey και απείλησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις εάν τα στρατεύματα δεν εγκαταλείψουν το έθνος της Δυτικής Αφρικής μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο κόσμος στο Νίγηρα έχει, σε αρκετές περιπτώσεις, βγει δυναμικά για να δείξει υποστήριξη στους στρατιωτικούς ηγέτες και να εκφράσει την απόρριψη των πρώην υποστηριζόμενων από τη Δύση αρχών της χώρας.

Οι στρατηγοί του στρατού του Νίγηρα ανέτρεψαν τον φιλοδυτικό πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου. Έκτοτε, έχουν κατηγορήσει τη Γαλλία ότι επιδιώκει να επέμβει στρατιωτικά στη χώρα της Δυτικής Αφρικής για να τον αποκαταστήσει.

Η στρατιωτική ανάληψη έγινε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, με το λαό του Νίγηρα να κατηγορεί την ευρωπαϊκή χώρα πως παρεμβαίνει στις υποθέσεις του.

Ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο, όπου γαλλικά, αμερικανικά και άλλα ξένα στρατεύματα αναπτύσσονται υπό την επικεφαλίδα της καταπολέμησης της μαχητικότητας στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, χιλιάδες αντιδυτικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια των χωρών της Δυτικής Αφρικής να αναπτύξουν στρατιωτική δύναμη στη χώρα.

Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν τη γαλλική στρατιωτική βάση στο Νίγηρα, διαμαρτυρόμενοι για την πολυετή στρατιωτική επέμβαση της ευρωπαϊκής χώρας στο έθνος της Δυτικής Αφρικής.

Ο στρατός του Νίγηρα κατηγόρησε την πρώην αποικίστρια Γαλλία του αφρικανικού έθνους ότι είναι η δύναμη πίσω από την αποφασιστικότητα του περιφερειακού μπλοκ της Δυτικής Αφρικής ECOWAS να επαναφέρει το Bazoum στην εξουσία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Δύσης.

Η Γαλλία ήταν αποικιακή δύναμη στη Δυτική Αφρική μέχρι το 1960. Από την ανεξαρτησία της, η ευρωπαϊκή χώρα διατηρεί εμπορικές σχέσεις και στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail