Νατουραλιζέ Γερμανία: Το Βερολίνο μειώνει τους κανόνες παραμονής της υπηκοότητας από 8 σε 3 χρόνια

pixabay / Ralphs_Fotos
Freepen.gr - Η διάρκεια που οι ξένοι υπήκοοι πρέπει να διαμένουν στη Γερμανία πριν υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα θα μειωθεί από οκτώ σε πέντε χρόνια, και σε τρία χρόνια για ορισμένους, στα νέα σχέδια που ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη.

Η κίνηση προς την ταχεία πολιτογράφηση αλλοδαπών εργαζομένων είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μείωση της ελκυστικότητας για τους μετανάστες εργάτες τα τελευταία χρόνια και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας για ειδικευμένους εργάτες, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει «το σημαντικό επόμενο βήμα με το νέο νόμο περί ιθαγένειας» αφού έχει ήδη χαλαρώσει τους περιορισμούς έκδοσης βίζας για τους υποψήφιους μετανάστες εργαζομένους.

«Ένας σύγχρονος νόμος περί ιθαγένειας είναι επομένως επίσης αποφασιστικό κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας ως επιχειρηματικής τοποθεσίας», είπε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η τυπική χρονική περίοδος που πρέπει να περάσει ένας αλλοδαπός υπήκοος που ζει και εργάζεται στη Γερμανία πριν υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα θα μειωθεί από οκτώ χρόνια σε πέντε. Ωστόσο, οι αιτούντες που μπορούν να αποδείξουν υψηλό επίπεδο ένταξης στη χώρα, επιδεικνύοντας, για παράδειγμα, προηγμένη γλωσσική επάρκεια, θα μπορούν να λάβουν υπηκοότητα μετά από μόλις τρία χρόνια.


Αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν για όσους έχουν καλή κατάσταση και οι αιτούντες με ποινικό μητρώο που είναι «ασυμβίβαστο με τη δέσμευση στην ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη» θα αποκλειστούν.

Οι αλλοδαποί υπήκοοι που βασίζονται στο γερμανικό κράτος πρόνοιας δεν θα είναι επιλέξιμοι για υπηκοότητα έως ότου αποδειχθούν οικονομικά αυτάρκεις και οι αποτυχημένοι αιτούντες άσυλο που παραμένουν στη χώρα λόγω απαγορεύσεων απέλασης πίσω στη χώρα καταγωγής τους δεν θα είναι επίσης επιλέξιμοι.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου θα διευκολύνει την επίσημη αναγνώριση της διπλής υπηκοότητας στη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιτούντες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για γερμανική υπηκοότητα δε θα απαιτείται πλέον να παραιτηθούν από την αρχική τους υπηκοότητα όταν αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο.

Η Faeser χαιρέτισε αυτό ως μια προοδευτική κίνηση για τη χώρα που θα σημαίνει πως οι ξένοι υπήκοοι δεν θα «αναγκάζονται πλέον να εγκαταλείψουν μέρος της ταυτότητάς τους», ενώ οι συντηρητικοί αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι ενθαρρύνει τους αιτούντες που στερούνται δέσμευσης στη Γερμανία και τις φιλελεύθερες αξίες της.

Ο Thorsten Frei, ανώτερος βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CDU, ισχυρίστηκε πως η δέσμευση της κυβέρνησης για χαλάρωση της υπηκοότητας είναι απόδειξη ότι ο φιλελεύθερος συνασπισμός επικεντρώνεται στις «λανθασμένες προτεραιότητες», εστιάζοντας σε ξένους υπηκόους αντί να βελτιώσει τη ζωή των απλών Γερμανών.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να διευκολύνει τη μαζική μετανάστευση μέσω «ανοιχτών θυρών» και προσφέροντας «τις χαμηλότερες δυνατές απαιτήσεις για την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας».

«Η γερμανική υπηκοότητα είναι κάτι πολύ πολύτιμο, κάτι που πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κόμματος του CDU, Φρίντριχ Μερτς. 

«Τα πράγματα δεν μπορούν να συμβούν αρκετά γρήγορα για τους υποστηρικτές της κατάργησης της Γερμανίας – τώρα η γερμανική υπηκοότητα πωλείται επίσης με έκπτωση», έγραψε στο Twitter η Άλις Βίντελ, συναρχηγός του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail