tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το πραξικόπημα στον Νίγηρα έχει επιστήσει την προσοχή στην εμπλοκή του Ομίλου Wagner, μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας γνωστής για τις επιχειρήσεις ασφαλείας της. Λειτουργώντας σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), η Λιβύη, το Μάλι και το Σουδάν, ο Όμιλος Wagner έχει καθιερωθεί ως ένας τρομερός παίκτης στην περιοχή, παρέχοντας συχνά υπηρεσίες ασφαλείας και παραστρατιωτική βοήθεια σε προβληματικά καθεστώτα με αντάλλαγμα παραχωρήσεις πόρων και διπλωματική υποστήριξη.
Αυτό εγείρει ανησυχίες για τον αντίκτυπο της επέμβασης της Βάγκνερ στο Νίγηρα και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμφέροντα των δυτικών εθνών.
Επιπλέον, η εμπλοκή της Αλ Κάιντα [AQ] στην αντίθεση στο πραξικόπημα προσθέτει περαιτέρω πολυπλοκότητα στην εκτυλισσόμενη κρίση. Αφού αρχικά δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Αμερική για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν, η Αλ Κάιντα έχει έκτοτε επεκτείνει την εμβέλειά της σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Αφρική. Στην Αφρική, είναι γνωστή ως al-Shabaab.
Η πρόσφατη επίθεση της Αλ Κάιντα στις δυνάμεις της Βάγκνερ κοντά στο Νίγηρα υποδηλώνει πως η Αμερική εξακολουθεί να ασκεί κάποια επιρροή στην ομάδα, πυροδοτώντας ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της στο συνεχιζόμενο πραξικόπημα.
Το οχυρό του Ομίλου Wagner στην περιοχή του Σαχέλ
Η εμπλοκή του Ομίλου Wagner στον Νίγηρα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη Δύση και την Αμερική. Η εταιρεία έχει ιστορικό υποστήριξης αφρικανικών κυβερνήσεων σε επιχειρήσεις μάχης εναντίον ομάδων ανταρτών και εξασφάλισης επικερδών συμφωνιών πόρων σε αντάλλαγμα.
Για παράδειγμα, περίπου χίλιοι στρατιώτες της Wagner αναπτύχθηκαν στην CAR το 2018 για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση του Προέδρου Faustin-Archange Touadéra από τις επιθέσεις των ανταρτών. Σε αντάλλαγμα, οι θυγατρικές της Wagner έλαβαν απεριόριστα δικαιώματα υλοτομίας και τον έλεγχο του χρυσωρυχείου Ndassima. Τέτοιες ενέργειες έχουν εδραιώσει τον έλεγχο του Βάγκνερ στην περιοχή του Σαχέλ, εγείροντας ανησυχίες για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής της στο πραξικόπημα του Νίγηρα.
Η φθίνουσα επιρροή της Αμερικής
Καθώς η κρίση ξετυλίγεται, γίνεται φανερό ότι η λαβή της Αμερικής στην περιοχή του Σαχέλ εξασθενεί. Ως απάντηση στη φθίνουσα επιρροή της, η Αμερική φαίνεται να βασίζεται στη θυγατρική της, την Αλ Κάιντα, για να αποτρέψει την επιτυχία του πραξικοπήματος στον Νίγηρα. Οι ενέργειες της ομάδας κοντά στο Νίγηρα σηματοδοτούν τις συνεχείς προσπάθειες της Αμερικής να ασκήσει επιρροή στην περιοχή χωρίς άμεση επέμβαση, κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και τις διεθνείς σχέσεις.
Η κρίση στον Νίγηρα, που τροφοδοτείται από τη Βάγκνερ και τη συμμετοχή της Αλ Κάιντα, απαιτεί άμεση προσοχή, υπογραμμίζοντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ δημοκρατίας, ασφάλειας και ξένων συμφερόντων. Οι ΗΠΑ, γνωρίζοντας τους περιορισμούς των συνθηκών και τις διεθνείς σχέσεις, φαίνεται να χρησιμοποιούν τη θυγατρική τους, την Αλ Κάιντα, για να παρέμβουν έμμεσα.
Η έκβαση της κατάστασης παραμένει αβέβαιη – θα πετύχει το πραξικόπημα, επηρεάζοντας τις δημοκρατικές φιλοδοξίες του Νίγηρα; Η εμπλοκή της Γαλλίας στα ορυχεία ουρανίου προσθέτει πολυπλοκότητα, ενώ ο ρόλος της Αμερικής στην περιοχή παραμένει ασαφής. Μόνο ο χρόνος θα αποκαλύψει τις συνέπειες.