Του Ιβάν Κέσιτς - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν επίσης τα νέα όπλα που έφερε το Mohajer-10. Ένα βίντεο μιας επιτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης σε άγνωστη τοποθεσία δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα και δημοσιεύτηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στην κεντρική του ομιλία στην τελετή, ο Υπουργός Άμυνας του Ιράν, Ταξίαρχος Mohammad Reza Ashtiani απαρίθμησε πολλαπλά επιτεύγματα στον αμυντικό τομέα της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια.
Μιλώντας για το αυξανόμενο οπλοστάσιο των drones, ο Ashtiani είπε πως το υπουργείο του επιδιώκει σοβαρά την ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς στρατηγικών drones στο πλαίσιο του προγράμματος drone leap της χώρας.
Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (AI) μαζί με αποστολές υποστήριξης, ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής σημάτων.
Ποιες είναι οι προδιαγραφές του Mohajer-10;
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του στρατού, το Mohajer-10 πετά σε επιχειρησιακό ύψος 24.000 ποδιών (7.300 μέτρα) και έχει μέγιστη αντοχή πτήσης με φορτίο πυρομαχικών 24 ωρών.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλης αντοχής (MALE) μεσαίου υψομέτρου. Η μέγιστη εμβέλεια λειτουργίας των 2.000 km καλύπτει ολόκληρη τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ασία, καθώς και τμήματα της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Οι διαστάσεις του drone δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά σύμφωνα με τις διαθέσιμες φωτογραφίες και τη συγκριτική ανάλυση με παρόμοιες πλατφόρμες, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα πως το μήκος είναι περίπου 8 μέτρα, το άνοιγμα των φτερών είναι περίπου 16 μέτρα και το ύψος είναι περίπου 3 μέτρα.
Το Mohajer-10 χρησιμοποιεί έναν εμβολοφόρο κινητήρα με τρεις έλικες από έναν άγνωστο κατασκευαστή, προφανώς παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται σε σχετικές πλατφόρμες όπως το Shahed-129 και το Kaman-22.
Σε αντίθεση όμως με αυτά, έχει δύο χαμηλότερες προσλήψεις εκτός από την πάνω έλικα.
Τα μοντέλα παραγωγής που έχουν υποβληθεί σε δοκιμή πτήσης είναι ελαφρώς διαφορετικά, καθώς το πρώτο έχει σταθερό, ενώ το δεύτερο έχει ανασυρόμενο σύστημα προσγείωσης.
Η ταχύτητά του κυμαίνεται από 210 έως 350 km/h και έχει μέγιστη χωρητικότητα καυσίμου 450 λίτρα και μεταφέρει διάφορα είδη πυρομαχικών και βομβών βάρους έως και 300 kg.
Ποιες βόμβες και βλήματα μεταφέρει το Mohajer-10;
Το αρχικό μοντέλο παρουσιάζεται με τρία βλήματα σε δύο σκληρά σημεία και στα δύο φτερά (έξι βλήματα σε τέσσερα σκληρά σημεία συνολικά). Ωστόσο, μια όψη από κάτω αποκαλύπτει ότι κάθε πτέρυγα έχει τρία σκληρά σημεία, και πιθανώς ένα επιπλέον κάτω από την άτρακτο.
Με αυτά τα επτά σκληρά σημεία (εννέα εάν επεκταθούν) και ένα δεδομένο ωφέλιμο φορτίο το πολύ 300 κιλών, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer-10 μπορεί να μεταφέρει διάφορες διαμορφώσεις κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων.
Για παράδειγμα, στην τελετή την Τρίτη, το Mohajer-10 σε κάθε πτέρυγα μετέφερε μία βόμβα ολίσθησης Qaem (20 kg) -- αντιαρματικό πύραυλο Almas (11,5 kg) και μια βόμβα glide Arman-1 (35 kg).
Εκτός από το νέο Arman-1 που έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 20 km, παρουσιάστηκε και το βελτιωμένο Arman-2 (40 kg), το οποίο διαθέτει ηλεκτρική πρόωση και πολύ μεγαλύτερη αυτονομία 100 km.
Και οι δύο έξυπνες βόμβες είναι εξοπλισμένες με το σύστημα καθοδήγησης GPS/INS και μπορούν να εκτοξευθούν από το Mohajer-10. Δύο άλλα πυρομαχικά, το Qaem και το Almas, είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί στο προηγούμενο μοντέλο Mohajer-6.
Ποια είναι τα άλλα παρόμοια ιρανικά drones;
Το Mohajer-10 ταιριάζει με άλλα σε εμβέλεια και ωφέλιμο φορτίο, καθώς το μεγαλύτερο Fotros, καθώς και το μεγάλου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (HALE) Shahed-149 Gaza, είναι ήδη σε επιχειρησιακή χρήση.
Όσον αφορά τη σχεδίαση, τις διαστάσεις και τις επιδόσεις, το Mohajer-10 της μεσαίας πτέρυγας μοιάζει πολύ με το Shahed-129 και το Kaman-22, αλλά έχουν διαμόρφωση υψηλής πτέρυγας και μεγαλύτερη δηλωμένη αυτονομία 3.000 km.
Επιπλέον, όλα αυτά τα άλλα μοντέλα παράγονται από την Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA) ή το MSA Institute, ενώ το Mohajer-10 παράγεται από την Qods Aviation Industry Company.
Η Qods Aviation έχει εμπειρία στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη δεκαετία του 1980 και η επιτυχημένη φιλοσοφία της ως προς το κόστος είναι αναγνωρισμένη από πελάτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων που χρησιμοποιούν τα μοντέλα της.
Το νέο μοντέλο Mohajer-10 είναι προφανώς μια συνέχεια της εξέλιξης του προηγούμενου μοντέλου Mohajer-6, το οποίο έχει τον μισό χρόνο πτήσης και τρεις φορές λιγότερο ωφέλιμο φορτίο.
Το Mohajer-10 είναι το πρώτο μοντέλο της σειράς Mohajer που χρησιμοποιεί θόλο SATCOM και η μεγαλύτερη φονικότητα του έγκειται στο συνδυασμό των δυνατοτήτων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) με νέες βόμβες και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Την Τρίτη, στην τελετή της Ημέρας Αμυντικής Βιομηχανίας στην Τεχεράνη και παρουσία του Προέδρου Ebrahim Raeisi και ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, αποκαλύφθηκε ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης που αναπτύχθηκε εγχώρια με το όνομα Mohajer-10.