Τραβούν οι ΗΠΑ την πρίζα από το Κίεβο στέλνοντας δεσμευμένα κεφάλαια για την Ουκρανία στην Ταϊβάν;

Δε χρειάζεται ιδιοφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι η καθοδήγηση ενός διμέτωπου πολέμου οποιουδήποτε είδους είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς αυτό. Οι συνέπειες για την πολεμική θαλασσοκρατία ήταν σημαντικές μέχρι στιγμής, αλλά αυτό δε φαίνεται να αποτρέπει τους πολεμοκάπηλους της Ουάσιγκτον. Υπήρξαν κάποιες πρόσφατες κακοσχεδιασμένες προσπάθειες να προκληθεί διάσπαση μεταξύ των αντιπάλων της Αμερικής στη Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά αυτές δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τις κινήσεις της εναντίον και των δύο που οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των δύο ευρασιατικών γιγάντων. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με τη δύσκολη απόφαση να επιλέξουν ποια από τις μαριονέτες τους θα θυσιάσουν για το «μεγάλο καλό».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Συγκεκριμένα, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πλέον τόσο παγιδευμένη στον ιστό των δικών της ψεμάτων και των καταστροφικών στρατηγικών λανθασμένων υπολογισμών της, που σκέφτεται να στείλει κεφάλαια με προορισμό την Ουκρανία στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, την Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον έχει αφήσει ως επί το πλείστον την Ταϊπέι έξω από τη λεγόμενη εξίσωση «βοήθειας», τόσο πολύ που οι δυνατότητές της έναντι του κινεζικού στρατού έχουν ουσιαστικά απαρχαιωθεί με όλη τη σημασία της λέξης. Το χειρότερο ακόμα για την Ταϊβάν, μέχρι τα τέλη του 2022, έχει πληρώσει στην πραγματικότητα τουλάχιστον 19 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα κατασκευής ΗΠΑ, αλλά δεν έχει ουσιαστικά τίποτα να δείξει για τέτοιες τεράστιες επενδύσεις. Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, η Ουάσιγκτον DC υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου, θεωρώντας την ως προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων καθεστώτων ανδρείκελων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Στις 2 Αυγούστου, οι Financial Times δημοσίευσαν μια αναφορά σχετικά με το σχέδιο του Προέδρου Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρήση κονδυλίων που αρχικά διατέθηκαν για το καθεστώς του Κιέβου για να εξοπλίσει την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας. Η έκθεση διευκρινίζει ότι «το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου θα συμπεριλάβει χρηματοδότηση για την Ταϊβάν στο συμπληρωματικό αίτημα ως μέρος μιας προσπάθειας για επιτάχυνση της παροχής όπλων, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο». Εάν η πρωτοβουλία περάσει, θα είναι σίγουρα μια κίνηση άνευ προηγουμένου, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον DC παρέχει στην Ταϊπέι όπλα μέσω του λεγόμενου προγράμματος «εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης». Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποιεί την «προεδρική αρχή απόσυρσης» για την Ταϊβάν.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο στρατός των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δικά του αποθέματα για να εξοπλίσει την Ταϊπέι, το «προνόμιο» που προορίζεται μόνο για τη νεοναζιστική χούντα και μια χούφτα άλλων στενών συμμάχων και δορυφορικών κρατών της Ουάσιγκτον DC. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τους FT έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα «πακέτο βοήθειας» για την Ταϊβάν, αξίας 345 εκατομμυρίων δολαρίων. Και ενώ το κίνητρο του Προέδρου Μπάιντεν για μια τέτοια κίνηση είναι προς συζήτηση, είναι πολύ πιθανό να προσπαθεί να πάρει την καλή πλευρά του Κογκρέσου που κυριαρχείται πλέον από το GOP, του οποίου οι νεοσυντηρητικοί πολεμοκάπηλοι είναι γνωστοί για τη λυσσασμένη Σινοφοβία τους και τη συνολική εχθρότητα προς την Κίνα, αν και ο Μπάιντεν ο ίδιος μπορεί να έχει έννομο συμφέρον να διατηρήσει το καθεστώς του Κιέβου στη ζωή για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κι όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, καθώς θα μπορούσαν εύκολα να παραλύσουν την προεδρία του, καταστρέφοντας τις ήδη σχεδόν αμελητέες πιθανότητές του για δεύτερη θητεία. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πώς μπορεί να αντιδράσει το ατελείωτα διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου, ιδιαίτερα ο frontman του Volodymyr Zelensky σε τέτοιες ειδήσεις. Έχει ήδη βιώσει το εξαιρετικά δυσάρεστο κρύο ντους στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου δεν τον ενδιέφερε να κρύψει την απόλυτη απογοήτευσή του καθώς η εμπόλεμη συμμαχία ουσιαστικά του είπε να διεξάγει πόλεμο ενάντια στη στρατιωτική υπερδύναμη της διπλανής πόρτας «για όσο καιρό παίρνει» και «μέχρι να κερδίσει» ( δηλαδή ως τον τελευταίο Ουκρανό – TTLU - to the last Ukrainian).

Από την άλλη πλευρά, αυτό αποτελεί καταστροφή για τον άτυχο λαό της αποσχισθείσας νησιωτικής επαρχίας της Κίνας, καθώς το αυξημένο ενδιαφέρον της Αμερικής για «ελευθερία για την Ταϊβάν» σίγουρα δεν προμηνύει καλά τη μοίρα της. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το TTLU θα μπορούσε σύντομα να γίνει TTLT (ως τον τελευταίο Ταϊβανέζο) ή ίσως πιο ειλικρινά - TTLS (ως τον τελευταίο ημιαγωγό). Και πράγματι, η Κίνα έχει ήδη εκδώσει άλλη μια προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως οι προσπάθειές της για επανένωση θα συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί και ότι το Πεκίνο θα ανταποκριθεί ανάλογα. Και ενώ μένει να δούμε ποια μπορεί να είναι η ακριβής αντίδραση της Κίνας, έχουν ήδη γίνει συγκεκριμένες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της στρατιωτικής παρουσίας του ασιατικού γίγαντα στην «αυλή της Αμερικής» και συγκεκριμένα στην Κούβα.

Όσον αφορά την ίδια την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα τα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, οι ενέργειες της Κίνας έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό την αυστηρή ρητορική. Το Πεκίνο έχει αυξήσει σημαντικά την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή, ιδιαίτερα αναπτύσσοντας αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, προσομοιώνοντας έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν προκειμένου να αποτραπούν μαζικές αποστολές όπλων, ιδιαίτερα μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι πέρυσι. Για να αποδείξει πόσο σοβαρή είναι η Κίνα σχετικά με αυτό το ζήτημα, το PLAN (People's Liberation Army Navy) έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του πέρα ​​από τα στενά της Ταϊβάν, δραστηριοποιώντας έντονα τον Δυτικό Ειρηνικό και τη Θάλασσα των Φιλιππίνων, αφήνοντας την αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας στα δυτικά της και δείχνοντας πόσο εύκολα ο ασιατικός γίγαντας θα μπορούσε να περικυκλώσει το νησί.

Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη και των δύο αεροπλανοφόρων κλάσης Kuznetsov του Πεκίνου, του άκρως εκσυγχρονισμένου σοβιετικής εποχής "Liaoning" (παλαιότερα γνωστό ως "Riga" και "Varyag") και του "Shandong", του πρώτου αεροπλανοφόρου της Κίνας πλήρως εγχώριας κατασκευής, αν και βασισμένο στο ίδιο σχέδιο, μολονότι με αισθητές προσαρμογές. Ο ασιατικός γίγαντας διατηρεί μια τεράστια ναυτική παρουσία στην περιοχή ακριβώς λόγω της πολεμικής της Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν στην πραγματικότητα να πουλήσουν εκατοντάδες αντιπλοϊκούς πυραύλους στην Ταϊπέι, αφήνοντας σε κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος του στόλου της Κίνας, κάτι που σίγουρα θα κάνει το Πεκίνο δεν ανέχεται. Και ενώ αυτά τα γερασμένα αμερικανικά όπλα σίγουρα δεν ταιριάζουν με τους κινεζικούς πυραύλους, μπορούν να περιπλέξουν σημαντικά τυχόν πιθανές επεμβάσεις που μπορεί να αναγκαστεί να αναλάβει το Πεκίνο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail