Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Ρωσία αντιμετώπισε το μεγαλύτερο βάρος των κυρώσεων της ΕΕ για τις ενέργειές της στο Κίεβο. Η κατάσταση ήταν σοβαρή και η απάντηση της ΕΕ ήταν αποφασιστική. Ωστόσο, η τελευταία κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία είναι ενδιαφέρουσα και ορισμένοι μπορεί να αναρωτηθούν αν πρόκειται για πολύ λίγο, πολύ αργά.
Η Λευκορωσία στο επίκεντρο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε πρόσφατα την πώληση drones στη Λευκορωσία σε μια προσπάθεια να λιμοκτονήσει τη ρωσική πολεμική μηχανή εξοπλισμού.
Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος ξένος διπλωμάτης της ΕΕ, δήλωσε ότι τα μέτρα ελήφθησαν κατά «του καθεστώτος της Λευκορωσίας ως συνεργού στον παράνομο και απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Καθώς ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Λευκορώσος πρόεδρος, σφυρηλάτησε μια στενή συμμαχία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα έγινε κρίσιμος σταθμός για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και έτσι, έγινε ένα σημαντικό κενό για το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.
Η απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λευκορωσία έχει στόχο να υπονομεύσει τη ρωσική πολεμική μηχανή αποκόπτοντας την αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού της. Επιπλέον, οι κινητήρες αεροσκαφών, οι ημιαγωγοί, ο εξοπλισμός κάμερας και τα πυροβόλα όπλα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν το δρόμο τους προς τη Ρωσία μέσω του Μινσκ, βρίσκονται επίσης στο μπλοκ κοπής.
Στρατεύματα της Wagner σε κίνηση
Η επείγουσα ανάγκη δράσης τώρα προέρχεται από την ανάπτυξη στρατευμάτων της Wagner στη Λευκορωσία. Η Βάγκνερ, γνωστή για τις σκιώδεις μισθοφορικές της επιχειρήσεις, εγκυμονεί ένα νέο και ανησυχητικό κίνδυνο. Με αυτά τα στρατεύματα να βρίσκονται κοντά στο Κίεβο, περιμένοντας το νεύμα του Πούτιν, το διακύβευμα έχει αυξηθεί σημαντικά. Η εγγύτητα της Λευκορωσίας με το πυρηνικό οπλοστάσιο και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας εντείνει την ανησυχία, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για πολλά ευρωπαϊκά έθνη. Δεν είναι περίεργο που η ΕΕ το βλέπει αυτό ως μια πιεστική απειλή, εξ ου και η ταχεία επιβολή κυρώσεων.
Η προσεκτική προσέγγιση της ΕΕ για τις κυρώσεις περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα και υπολογισμούς, με στόχο την άσκηση πίεσης χωρίς να επισπεύσει το χάος. Όταν πρόκειται για τη λήψη τέτοιων μέτρων εναντίον μιας χώρας που είναι στενά ευθυγραμμισμένη με έναν ισχυρό αντίπαλο, η ΕΕ πρέπει να περάσει προσεκτικά τη βελόνα.
Ενώ είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς γιατί η ΕΕ δεν ενήργησε νωρίτερα, η απάντηση βρίσκεται στην πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Η επιβολή κυρώσεων σε ένα έθνος όπως η Λευκορωσία, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τη Ρωσία, απαιτεί προσεκτική πλοήγηση για να αποφευχθεί η πρόκληση δυνητικά καταστροφικών συνεπειών.
Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη και αβέβαιη, η ΕΕ παίζει ένα παιχνίδι υψηλού διακυβεύματος για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των χωρών μελών της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει την αυστηρή προσέγγισή της για να κρατήσει τους αντιπάλους της στη γραμμή.