Η λίστα των «κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας» ως εργαλείο προπαγάνδας της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που η Κούβα, το μεγαλύτερο νησιωτικό έθνος στην Καραϊβική, χαρακτηρίστηκε ως «Κράτος Χορηγός της Τρομοκρατίας» από την τότε κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κούβα, η οποία έχει αποκλειστεί παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από έξι δεκαετίες, δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχει κανένα αρχείο Κουβανών να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες - οικονομικά, υλικοτεχνικά ή με άλλο τρόπο.

Ο διάδοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να αφαιρέσει την Κούβα από τη μαύρη λίστα, παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο του εσωτερικού αλλά και την παγκόσμια καταδίκη της κίνησης.

Θα μπορούσε κανείς εύλογα να ξύσει το κεφάλι του με τον χαρακτηρισμό του Τραμπ και την άρνηση του Μπάιντεν να αφαιρέσει την ετικέτα.

Ποια τρομοκρατία έχει υποστηρίξει ακριβώς η Κούβα; Ποια τρομοκρατική ενέργεια έχει εγκριθεί από την Αβάνα; Πόσες ζωές έχουν χαθεί εξαιτίας αυτού του λεγόμενου «κουβανικού τρόμου;» Ίσως αν το κούρδισμα των ωραίων πούρων ήταν πράξη τρόμου, η Κούβα θα ήταν σίγουρα τρομοκρατικό κράτος.

Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή πως η Κούβα διέπραξε τρομοκρατικές ενέργειες - οπουδήποτε.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την κουβανική ιστορία θα σας έλεγαν ότι όταν σκέφτονται την τρομοκρατία, σκέφτονται την πτήση 455 της Cuban de Aviación - ένα πολιτικό αεροσκάφος που ανατινάχθηκε από τρομοκράτες κατά του Κάστρο, εκπαιδευμένοι και προστατευμένοι από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

Τουλάχιστον 73 άμαχοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της κουβανικής ομάδας ξιφασκίας, ενώ βρίσκονταν σε πτήση από τα Μπαρμπάντος στη Τζαμάικα στη σφαγή.

Μια πιο προσεκτική εξέταση του τι ακριβώς σημαίνει να είναι «Κράτος Χορηγός του Τρόμου» στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έκανε κάποιον να δει την πλήρη εικόνα.

Δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία. Έχει να κάνει με την άσκηση πολιτικής πίεσης και κυρώσεων.

Όπως δηλώνει ο επίσημος προσδιορισμός «...οι τέσσερις κύριες κατηγορίες κυρώσεων που προκύπτουν από τον καθορισμό από αυτές τις αρχές περιλαμβάνουν περιορισμούς στην εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ· απαγόρευση των εξαγωγών και των πωλήσεων στον τομέα της άμυνας· ορισμένους ελέγχους επί των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης· και διάφορους οικονομικούς και άλλους περιορισμούς».

Η ετικέτα «Κράτος Χορηγός της Τρομοκρατίας» είναι απλώς ένα άλλο εργαλείο στο βιβλίο του ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού των ΗΠΑ όχι μόνο για περαιτέρω κυρώσεις και για οικονομικό στραγγαλισμό χωρών, αλλά η ετικέτα «τρομοκρατία» παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για αυτές τις χώρες παγκοσμίως.

Ο χαρακτηρισμός αποθαρρύνει κάποιον από το να ασχοληθεί με αυτήν την κατάσταση, δημιουργώντας μια ψεύτικη εικόνα για αυτό. Χρησιμεύει ως προπαγάνδα με σκοπό να ευθυγραμμίσει τους Αμερικανούς με την ιμπεριαλιστική κατάκτηση του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Τελικά, η ψεύτικη ετικέτα επιτρέπει στις ΗΠΑ να πνίξουν μια χώρα όπως η Κούβα χωρίς κανένα εύλογο λόγο.

Μαζί με την Κούβα σε αυτόν τον κατάλογο είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) και η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας - όλες οι χώρες που έχουν αποκρούσει και εξουδετερώσει όχι μόνο τις κυρώσεις των ΗΠΑ για δεκαετίες αλλά και την απειλή πραγματικού πολέμου.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι αυτές οι χώρες είναι «χορηγοί του τρόμου», το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αφαιρέσει τρομοκρατικές ομάδες από το δικό του κατάλογο με χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές ομάδες και τις θυγατρικές τους.

Πιο πρόσφατα, το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκιστάν (TIP) ή το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM) αφαιρέθηκε. Το TIP συμμετείχε στο πλευρό της Αλ Κάιντα στη Συρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε για πρώτη φορά την TIP ως τρομοκρατική ομάδα λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Αλλά τώρα, το TIP έχει γίνει ένας ευνοϊκός οργανισμός στα μάτια της Ουάσιγκτον. Πολεμούν στο πλευρό της Αλ Νούσρα στη Συρία, δεσμευόμενοι να ανατρέψουν τη συριακή κυβέρνηση.

Συμμετείχαν συστηματικά σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τρομοκράτες τακφιριστές. Αλλά, ακόμη πιο σημαντικό, η TIP διενεργεί τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κίνα - τον υπ' αριθμόν ένα οικονομικό αντίπαλο των ΗΠΑ.

Το TIP έχει στοχεύσει κινεζικά αναπτυξιακά έργα όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC), ο οποίος προβλέπεται να διευκολύνει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Δεδομένου ότι τα διαλείμματα στη φαινομενικά ασταμάτητη οικονομική πορεία του Πεκίνου είναι κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, δεν αποτελεί έκπληξη πως η Ουάσινγκτον θα έβγαζε το TIP από τη λίστα των τρομοκρατικών ομάδων. Χρειάζονται την τρομοκρατική ομάδα να συνεχίσει το έργο της, αρκεί να μείνουν στην ουρά.

Φυσικά, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν επίσης την πολύ διαβόητη τρομοκρατική ομάδα MKO (Mujahadin-e Khalq) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων τους το 2012. Η ομάδα, που τώρα εδρεύει στην Αλβανία, σκότωσε χιλιάδες Ιρανούς αμάχους κατά τη διάρκεια του επιβληθέντος πολέμου του πρώην Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράν.

Χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ομάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παρέμεινε στον κατάλογο σε όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπους, παρά το γεγονός ότι το Πεντάγωνο θεωρούσε πρωταρχικό εχθρό το Ιράν.

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν το χαρακτηρισμό λίγο μετά το ξέσπασμα του συριακού πολέμου. Το Ιράν παρείχε υλικοτεχνική, τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη στη συριακή κυβέρνηση για να εκδιώξει τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και μισθοφόρους όπως η Αλ Νούσρα, την οποία η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε «μετριοπαθείς αντάρτες».

Ο στόχος των ΗΠΑ ήταν πάντα να ρίξουν τη Δυτική Ασία σε αποσταθεροποίηση, και το Ιράν που έρχεται να βοηθήσει ένα μακροχρόνιο σύμμαχο ήταν απαράδεκτο. Έτσι, ενώ η Κλίντον επευφημούσε τον οπλισμό των τρομοκρατών τακφίρι για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, δε θα ήταν τόσο ταλαιπωρία στις δημόσιες σχέσεις να στηρίξουμε τους τρομοκράτες της MKO για να στοχεύσουν το Ιράν.

Η MKO έχει αποκατασταθεί πλήρως στα μάτια της ιμπεριαλιστικής Δύσης στον απόηχο των αποτυχημένων ταραχών που υποστηρίχθηκαν από ξένους στο Ιράν πέρυσι. Δεν πειράζει η νοοτροπία που μοιάζει με λατρεία. Δεν πειράζει που είναι δολοφόνοι παιδιών. Αυτό που έχει σημασία για τη Δύση είναι πως μπορούν να βοηθήσουν να στοχεύσουν έναν επίσημο εχθρό χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους.

Το να είσαι «χορηγός της τρομοκρατίας» ή ακόμα και «καθορισμένη τρομοκρατική ομάδα» στις ΗΠΑ μπορεί να είναι ό,τι αντίκειται στο ιμπεριαλιστικό τους συμφέρον.

Ο χαρακτηρισμός τρομοκρατικής ομάδας ή κρατικού χορηγού του τρόμου μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει εάν τα χαρτιά είναι υπέρ των ΗΠΑ. Εάν η Κούβα ή το Ιράν υποβάλλονταν σε εκμετάλλευση από Αμερικανούς πολιτικούς και εταιρικούς γκάνγκστερ, τότε θα αφαιρούνταν από τη λίστα μέχρι να ολοκληρώσετε αυτήν την πρόταση.

Για τις ΗΠΑ, οι χθεσινοί τρομοκράτες θα μπορούσαν επίσης να είναι οι αυριανοί μαχητές της ελευθερίας, εάν μπορούν να προωθήσουν τα αυτοκρατορικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον σε όλο τον κόσμο. Ο πραγματικός χαρακτηρισμός της τρομοκρατίας γίνεται μια σύγχυση, μια αφηρημένη ιδέα, αλλά ένας χαρακτηρισμός αρκετά ισχυρός ώστε ένας κοινός Αμερικανός να μη θέλει να έχει καμία σχέση με ένα κράτος ή έναν παράγοντα περαιτέρω.

Για να καταστεί αυτή η στρατηγική αναποτελεσματική, οι καθημερινοί Αμερικανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να αμφισβητήσουν την κυβέρνησή τους. Θα πρέπει να βγουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους και να εμπλακούν κριτικά γιατί μια ομάδα μπορεί να είναι τρομοκράτης σήμερα και σύμμαχος αύριο και το αντίστροφο.

Οι αφηγήσεις του Πενταγώνου είναι ισχυρές μόνο όταν λαμβάνονται ως γεγονότα. Στην εποχή των εύκολα κοινοποιήσιμων πληροφοριών, η διάδοση της αλήθειας μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη ενάντια στον προπαγανδιστικό βραχίονα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ.

Όπως με οτιδήποτε άλλο, η ανίχνευση των οικονομικών κινήτρων του ιμπεριαλιστικού καθεστώτος θα σας οδηγεί πάντα πίσω στην αλήθεια.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail