Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως τα πλοία που ταξιδεύουν στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας θα θεωρηθούν πιθανοί στρατιωτικοί στόχοι, καθώς το Κίεβο είπε ότι θα δημιουργήσει μια προσωρινή ναυτιλιακή διαδρομή για να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μετά την αποχώρηση της Μόσχας από μια συμφωνία που επέτρεπε αποστολές τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Η Ρωσία αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη πως θα θεωρήσει ότι όλα τα πλοία που ταξιδεύουν στην Ουκρανία θα μεταφέρουν δυνητικά στρατιωτικό φορτίο για λογαριασμό του Κιέβου και «οι χώρες σημαίας τέτοιων πλοίων θα θεωρούνται μέρη στην ουκρανική σύγκρουση». Αυτή η ενέργεια θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο δεκάδες εκατομμύρια τόνους εξαγωγών τροφίμων παγκοσμίως.
Παρά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αναζητήσει εναλλακτικές ναυτιλιακές διαδρομές, η Ρωσία παραμένει σταθερή στην στάση της. Ακόμη και η προσπάθεια του Κιέβου να δημιουργήσει μια προσωρινή ναυτιλιακή διαδρομή αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα, καθώς η Ρωσία θεωρεί πλέον ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς την Ουκρανία δυνητικά μεταφέρουν στρατιωτικό φορτίο. Αυτή η δυσοίωνη προειδοποίηση καθιστά σαφές πως η Ρωσία είναι αποφασισμένη να απομονώσει και να πνίξει την προσφορά σιτηρών της Ευρώπης.
Οι κινήσεις της Ρωσίας, οι οποίες έχουν ονομαστεί στρατηγική «Starve Europe - Πείνα στην Ευρώπη», υποδεικνύουν μια κλιμάκωση της κρίσης και ασκούν πρόσθετη πίεση στις διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Το σενάριο έχει επιδεινωθεί, τροφοδοτώντας μια ήδη εκρηκτική κατάσταση καθώς τα πλοία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θεωρούνται πλέον στόχοι.
Οι επιπτώσεις της στρατηγικής του Πούτιν είναι τρομερές και μπορεί να προκαλέσουν οικονομικό χάος και ανθρωπιστικές καταστροφές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει λόγω της έλλειψης τροφίμων και καθώς αναπτύσσεται το αδιέξοδο, η ανησυχία σε όλο τον κόσμο μεγαλώνει.
Η Ευρώπη παλεύει με την επισιτιστική κρίση
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πικρές συνέπειες των πράξεών της. Σε μια κίνηση που οδηγείται από απογοήτευση και στρατηγικές ανησυχίες, η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ άφησε την ήπειρο να αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και σιτηρών. Με τις κυρώσεις, τη βοήθεια και την υποστήριξη που τροφοδοτούν την ένταση, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα την σκληρή πραγματικότητα πως τα παραπτώματα της μπορεί να την στοιχειώσουν.
Σε μια δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα εφαρμόσει τη νέα του στάση έναντι των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα από τα μεσάνυχτα ώρα Μόσχας (21:00 GMT Τετάρτη 20/7).
Το υπουργείο Άμυνας παρέμεινε αδιάφορο για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσε να λάβει κατά πλοίων με προορισμό την Ουκρανία. Το υπουργείο δήλωσε ότι η Ρωσία είχε επίσης χαρακτηρίσει τμήματα των διεθνών θαλασσών της Μαύρης Θάλασσας στα νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά ως προσωρινά μη ασφαλή για τη ναυσιπλοΐα. Ωστόσο, δε διευκρίνισε ποιες περιοχές της θάλασσας θα επηρεαστούν.
Καθώς η συμφωνία για τα σιτηρά έχει καταρρεύσει, τα ευρωπαϊκά έθνη παλεύουν με ελλείψεις τροφίμων και αυξανόμενες τιμές. Τα ίδια τα μέτρα που ελήφθησαν για την άσκηση πίεσης στη Μόσχα επιστρέφουν τώρα μπούμερανγκ στην ίδια την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να επανεκτιμήσει το ρόλο της στη σύγκρουση και να αναζητήσει μια ειρηνική διέξοδο για να αποφύγει περαιτέρω αντιδράσεις από τη Ρωσία και πιθανή καταστροφή για την ήπειρο στο σύνολό της.