Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Η αποστολή SSBN όπως το USS "Kentucky" στην περιοχή δεν είναι μόνο ένα μήνυμα στη Βόρεια Κορέα, αλλά και στη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό το υποβρύχιο κατηγορίας Οχάιο μπορεί να οπλιστεί με έως και 20 UGM-133A "Trident II" SLBM (βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχιο), οι οποίοι, αν και ηλικίας άνω των 30 ετών σε αυτό το σημείο, μπορούν να φέρουν έως και 14 κεφαλές έκαστος, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας πολύ χαμηλής απόδοσης W76-2, με ισχύ περίπου 2–7 Kt (κιλοτόνους TNT). Αν και τέτοιες κεφαλές δεν είναι τόσο καταστροφικές όσο το αρχικό W76, είναι εξοπλισμένες με νέες προηγμένες ασφάλειες και ο πρωταρχικός τους σκοπός είναι η καταστροφή εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων ενώ βρίσκονται ακόμη σε σιλό. Τέτοια όπλα αποτελούν άμεση απειλή και για τις τρεις (ευρω)ασιατικές πυρηνικές δυνάμεις, καθώς δίνει στις ΗΠΑ ορισμένες ικανότητες πρώτου χτυπήματος που δεν έχουν ακόμη αντιστοιχιστεί από κανέναν εκτός Ρωσίας.
Τέτοιες κινήσεις των ΗΠΑ είναι σίγουρα μέρος των λόγων για τους οποίους ο Σόιγκου επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ και είχε συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κανγκ Σουν-Ναμ. Επανέλαβε το μήνυμα του Προέδρου Πούτιν για τις φιλικές διμερείς σχέσεις που «είναι αναπόφευκτο να βελτιωθούν σε όλους τους τομείς». Ο Σόιγκου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνάντηση θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
"Είμαι βέβαιος πως οι σημερινές συνομιλίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας μας. Οι επισκέψεις πολεμικών πλοίων, οι επίσημες επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της άμυνας, οι ανταλλαγές αντιπροσωπειών σε επίπεδο εργασίας και η εκπαίδευση προσωπικού συνέβαλαν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Χερσόνησο της Κορέας", είπε, προσθέτοντας: "Χαίρομαι που σας γνωρίζω και θα συναντηθώ μαζί σας. Δέχτηκα με χαρά την πρόσκλησή σας να επισκεφτώ την Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα ενός φιλικού κράτους. Είμαι ευγνώμων στους Κορεάτες φίλους μου για το πλούσιο πρόγραμμα που έχετε από το πρώτο λεπτό, ένιωσα τη φροντίδα και την προσοχή σας. Ελπίζω πως θα καταφέρουμε όχι μόνο να εργαστούμε ενεργά, αλλά και να μάθουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη [Βόρεια] Κορέα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις σας και να δούμε τα αξιοθέατα".
Η ρωσική αντιπροσωπεία προσκλήθηκε να παραστεί στους εορτασμούς της Πιονγκγιάνγκ για την 70ή επέτειο από το τέλος του Κορεατικού Πολέμου. Οι τελετές περιλάμβαναν επίσης μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση και την επίδειξη πληθώρας προηγμένων όπλων που έχει αναπτύξει η Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια. Η επίσκεψη Ρώσων αξιωματούχων θα είναι η πρώτη αυτού του είδους εδώ και αρκετά χρόνια. Η Κίνα στέλνει επίσης αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην επέτειο, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει τις σχέσεις με τον ανατολικό γείτονά της. Σε μια πρόσφατη ώθηση κατά των σχεδίων των ΗΠΑ για επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο συντονίζουν τις προσπάθειές τους με την Πιονγκγιάνγκ, καθώς η «υπερδύναμη τσέπης» διαθέτει σημαντικές στρατηγικές δυνατότητες, εντελώς δυσανάλογες με το μικρό της μέγεθος (σε σχέση με τους γίγαντες που την περιβάλλουν).
Και ενώ η απεικόνιση της Βόρειας Κορέας από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δεν είναι κολακευτική, ήπια μιλώντας, η επίσκεψη του Σόιγκου έδειξε ότι η υποτίμηση της Πιονγκγιάνγκ δεν είναι μόνο ανόητη, αλλά και προφανώς επικίνδυνη. Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η ονειροπόληση περιορίζεται εξ ολοκλήρου στην αρένα του infowar, καθώς το Πεντάγωνο ανησυχεί βαθιά από τις πρόσφατες προόδους της Βόρειας Κορέας σε διάφορες στρατιωτικές τεχνολογίες που συναγωνίζονται ακόμη και αυτές των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Οι καινοτομίες της Πιονγκγιάνγκ περιλαμβάνουν όχι μόνο πυραύλους, αλλά και προηγμένα στρατηγικά drones. Τα πλάνα που κυκλοφόρησε από το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) δείχνει ένα από τα μεγαλύτερα drones στον κόσμο. Επιφανειακά, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μοιάζει με το RQ-4A «Global Hawk» της USAF και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-4C «Triton» HALE (μεγάλο υψόμετρο, μεγάλης αντοχής) του USN που χρησιμοποιούνται για στρατηγικές ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση).
Εκτός από αυτές τις πλατφόρμες, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να έχει αναπτύξει ένα drone κρούσης, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία ενός που μοιάζει με το αμερικανικό MQ-9 «Reaper». Η ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ κάθε άλλο παρά «υστερεί τεχνολογικά». Αυτές οι εξελίξεις είναι ένα επίτευγμα ορόσημο για την ταχέως αναπτυσσόμενη στρατιωτική βιομηχανία της που σε ορισμένες πτυχές έχει ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Βόρεια Κορέα είναι μόνο η τρίτη χώρα στον κόσμο που κατασκεύασε υπερηχητικά όπλα (συμπεριλαμβανομένων των HGV – υπερηχητικών οχημάτων), κάτι που το Πεντάγωνο δεν μπόρεσε να επιτύχει μετά από θεαματικές αποτυχίες επανειλημμένων δοκιμών, παρά τις πολλές δεκαετίες μάταιων προσπαθειών και τεράστιων επενδύσεων.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr