Οι ΗΠΑ ωθούν το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με την Κίνα. Το Πεκίνο δεν έχει άλλη επιλογή

Φωτογραφία: Fotodom.ru/DP
Στο Βίλνιους, η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) αποφάσισε να κατευθύνει την ενέργειά της σε έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα. Αυτό θα καθορίσει τη θέση του Πεκίνου για την υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο αντιπροσώπων με τη Δύση στην Ουκρανία.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ παρασύρουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με την Κίνα

Ο Χάρτης του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η συμμαχία είναι ένας οργανισμός του Βορείου Ατλαντικού. Η συμμαχία ιδρύθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει την ΕΣΣΔ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν τα τελευταία χρόνια πως το ΝΑΤΟ πρέπει να προχωρήσει για να αντιμετωπίσει την Κίνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APR).

Η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει λόγω των επωφελών δεσμών της με την περιοχή. Η Γαλλία, για παράδειγμα, εμπόδισε το άνοιγμα γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη συμμαχία οικονομικά και ενεργούν ως η κύρια στρατιωτική τους δύναμη, και αυτός που έχει το χρυσό κάνει τους κανόνες.

Τέσσερις ηγέτες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους:

  • Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida,
  • Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yun Suk Yeol,
  • Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese,
  • Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς.

Όλες αυτές οι χώρες συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσαν να είναι πρόθυμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να εξαφανίσουν τους λαούς τους στον πόλεμο κατά της Κίνας για την Ταϊβάν.

Ανακοίνωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για την Κίνα
 

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αναφέρει:

«Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να αυξήσει το παγκόσμιο της αποτύπωμα και την ισχύ του έργου της, ενώ παραμένει αδιαφανής ως προς την στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της συγκρότηση».

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, η Κίνα:

  • επιδιώκει να ελέγξει τους βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς του κόσμου, τις κρίσιμες υποδομές, τα στρατηγικά υλικά και τις αλυσίδες εφοδιασμού·
  • χρησιμοποιεί την οικονομική της μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγική εξάρτηση και να αυξήσει την επιρροή της·
  • επιδιώκει να υπονομεύσει τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη στο διάστημα, τον κυβερνοχώρο και τη θάλασσα·
  • επεκτείνει και διαφοροποιεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο αυξάνοντας τον αριθμό των κεφαλών και των εξελιγμένων συστημάτων διανομής για τη δημιουργία μιας πυρηνικής τριάδας·
  • πραγματοποιεί επιθέσεις στον κυβερνοχώρο·
  • εμβαθύνει την στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία.

Η Κίνα αγοράζει υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη

Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να εμπλέξουν ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με συγκεκριμένα προσχήματα επειδή η Κίνα φέρεται:

  • να ελέγχει ήδη περίπου το δέκα τοις εκατό της χωρητικότητας των ευρωπαϊκών λιμένων.
  • να κατασκευάζει ενεργά δρόμους και σιδηροδρόμους στην Ανατολική Ευρώπη·
  • να πουλά τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Κίνα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή.

Όσο για την «κρίσιμη στιγμή», φαίνεται πως αφορά τον πόλεμο στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ ανησυχεί επίσης καθώς οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, τα αεροπλανοφόρα και τα πυρηνικά υποβρύχια της Κίνας έχουν ήδη φτάσει στο επίπεδο της παγκόσμιας εμβέλειας. Για να τα επιστέψει όλα, το ΝΑΤΟ ανησυχεί περισσότερο ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της σε συνδυασμό με τις ικανότητες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Εργαζόμαστε μαζί υπεύθυνα, ως Σύμμαχοι, για να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκλήσεις που θέτει η ΛΔΚ στην ευρωατλαντική ασφάλεια και να διασφαλίσουμε τη διαρκή ικανότητα του ΝΑΤΟ να εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια των Συμμάχων», αναφέρει το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του Βίλνιους.

Το ΝΑΤΟ δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Κίνα 

Εκπρόσωποι της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος «αγνοεί βασικά γεγονότα, διαστρεβλώνει τη θέση και την πολιτική της Κίνας και σκόπιμα δυσφημεί την Κίνα».

"Προτρέπουμε το ΝΑΤΟ να σταματήσει να κάνει αβάσιμες κατηγορίες και προκλητική ρητορική στοχεύοντας την Κίνα, να εγκαταλείψει την ξεπερασμένη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να εγκαταλείψει την αδικοπραγία της αναζήτησης απόλυτης ασφάλειας. Είδαμε τι έχει κάνει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιδιώξει να σπείρει χάος στην Ασία-Ειρηνικό ή αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Είναι εξαιρετικά επωφελές για την Κίνα να κερδίσει η Ρωσική Ομοσπονδία στην ευρωπαϊκή περιοχή ώστε το ΝΑΤΟ (δηλαδή οι Ηνωμένες Πολιτείες) να μην έρθουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ως εκ τούτου, η Κίνα υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσική Ομοσπονδία για την ενίσχυση του στρατιωτικού της δυναμικού, μέχρι την παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας, η οποία φυσικά δε θα διαφημιστεί.

Οι ΗΠΑ το γνωρίζουν. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Matt Gaetz πιστεύει πως θα ήταν καλύτερο για το ΝΑΤΟ να δεχτεί τη Ρωσία στη συμμαχία παρά την Ουκρανία.

"Γιατί να επιλέξετε την Ουκρανία; Γιατί να μην επεκτείνετε το ΝΑΤΟ στη Ρωσία και να το κάνετε μια αντι-κινεζική συμμαχία;" ρώτησε στο Newsmax. «Σκεφτόμαστε πραγματικά ότι φοβόμαστε περισσότερο τα κατεστραμμένα τανκς από τη Ρωσία παρά το γεγονός πως η Κίνα χτίζει μια μυστική στρατιωτική βάση στο νησί της Κούβας, 90 μίλια μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες;»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail