ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr
Το πρώτο είναι ότι το κυβερνών κόμμα προωθεί σκόπιμα τη φανταστική απειλή που θέτει αυτή η ομάδα ως μέρος της εκλογικής στρατηγικής του, ακριβώς όπως υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ. Με τα λόγια του, "φαίνεται πως το PiS ζητά τη βοήθεια της ομάδας Wagner επειδή φοβάται τις εκλογές". Κατασκευάζοντας τεχνητά την αντίληψη μιας άνευ προηγουμένου κρίσης εθνικής ασφάλειας, ελπίζουν να συσπειρώσουν τους Πολωνούς γύρω από την κυριαρχία τους σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την εξουσία μετά τις εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου.
Το δεύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον που προωθείται με αυτό το πρόσχημα είναι ότι χρησιμεύει για να δικαιολογήσει την προγραμματισμένη στρατιωτική συσσώρευση της Πολωνίας κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας. Ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν μίλησε στο TASS σχετικά με αυτό την Πέμπτη, ευθυγραμμιζόμενος με αυτό που ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε νωρίτερα για τα τέλη του περασμένου μήνα. Παραμένει ασαφές εάν ο αυξανόμενος οικονομικός έλεγχος της Πολωνίας στη Δυτική Ουκρανία θα λάβει στρατιωτική μορφή ή όχι, αλλά αυτή η συσσώρευση θα μπορούσε να προηγηθεί και να διευκολύνει τη διασυνοριακή δράση εάν δοθεί η εντολή.
Και τέλος, ο Πολωνός Υφυπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του και η Λιθουανία θα μπορούσαν να απομονώσουν εντελώς τη Λευκορωσία κλείνοντας τις σιδηροδρομικές διαβάσεις της ως απάντηση στην υποτιθέμενη απειλή της Βάγκνερ. Αυτό υποδηλώνει πως αυτοί οι δύο μπορεί να σχεδιάζουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση στον proxy πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επιβάλλοντας ένα de facto αποκλεισμό στο Καλίνινγκραντ όπως αυτό που επιχείρησε το Βίλνιους το περασμένο καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση, η πιθανή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να καθυστερήσει ή να εκτροχιαστεί εντελώς.
Η αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου πιθανότατα θα ακολουθηθεί από ένα νέο γύρο διπλωματικών προσπαθειών για να παγώσει τον πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να εμπλέξει την Κίνα και την Ινδία μαζί με άλλες κορυφαίες χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Με απλά λόγια, το αυξανόμενο προβάδισμα της Ρωσίας στον πόλεμο φθοράς - εφοδιαστικής με το ΝΑΤΟ καθιστά αυτό το αποτέλεσμα τετελεσμένο, αλλά αυτός θα μπορούσε να είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Πολωνία θα μπορούσε να προσπαθήσει να προλάβει αυτό το σενάριο αποκλείοντας de facto το Καλίνινγκραντ.
Η εικόνα που κοινοποιήθηκε παραπάνω δεν είναι εικασίες όπως πολλοί στα κύρια μέσα ενημέρωσης και ακόμη και η Κοινότητα των Alt-Media μπορεί να σκεφτεί λόγω του πόσο κατηχημένοι έχουν γίνει από το Φεβρουάριο του 2022 από την προπαγάνδα της αντίστοιχης πλευράς τους που ισχυρίζεται πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θέλουν να παγώσουν τη σύγκρουση. Το πρώτο είναι δυσφημισμένο από μια αναφορά της Moscow Times σχετικά με τις άτυπες διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό και ένα πρόσφατο κομμάτι από το CNN σχετικά με το πώς η αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου θα μπορούσε να αλλάξει τους στρατηγικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ.
Όσον αφορά το δεύτερο, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αρνήθηκε τον ισχυρισμό του ομόλογου της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, τις οποίες ακολούθησε ο Γκαλούζιν που τότε καθόριζε τα κριτήρια για την επανέναρξή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι "δυνατό μόνο εάν το καθεστώς του Κιέβου σταματήσει τις εχθροπραξίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ οι Δυτικοί χορηγοί του σταματήσουν να ενισχύουν τον ουκρανικό στρατό με όπλα”.
Στη συνέχεια επανέλαβε τα άλλα αιτήματα της Ρωσίας, όπως η επιστροφή στο ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, η παραίτηση από το προηγουμένως εκφρασμένο ενδιαφέρον της για πυρηνικά όπλα, η αναγνώριση των νέων εδαφικών πραγματικοτήτων, η αποστρατιωτικοποίηση, η αποναζοποίηση και η προστασία των μειονοτήτων. Παρ ' όλα αυτά, το πρώτο μέρος των όσων είπε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και τον περιορισμό των αποστολών όπλων στην Ουκρανία μπορεί να ερμηνευθεί ως οι πραγματικές προϋποθέσεις για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο την πολιτική επίτευξη των άλλων στόχων που περιέγραψε.
Αυτές οι back-to-back δηλώσεις κορυφαίων Ρώσων διπλωματών σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα του άρθρου του CNN την ίδια ακριβώς εβδομάδα υποδηλώνουν πολύ έντονα ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον αναγνωρίζουν σιωπηρά πως η σύγκρουση θα μπορούσε να παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, αφού ο χειμώνας αναγκάζει το Κίεβο να σταματήσει την αποτυχημένη αντεπίθεση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι προς το συμφέρον του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος ή των συμμάχων του στη Βαλτική, όπως η Λιθουανία, προκύπτει ότι τώρα έχουν ένα επείγον κίνητρο για να το αντισταθμίσουν μέσω μιας κατασκευασμένης κρίσης.
Η παρουσία της Βάγκνερ στη Λευκορωσία χρησιμεύει ως το τέλειο πρόσχημα για την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, εάν την εκμεταλλευτούν με σκοπό την εκ των πραγμάτων επιβολή του αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να προληφθεί το προαναφερθέν σενάριο επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Θα ήταν αδίστακτοι σαμποτάροντας τα κερδοσκοπικά σχέδια του Αμερικανού προστάτη τους, τα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα κουτί της Πανδώρας που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις εντός του ΝΑΤΟ με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δυτική ενότητα στο νέο Ψυχρό Πόλεμο.