Η αχαριστία της Ουκρανίας αρχίζει επιτέλους να ενοχλεί την Πολωνία

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι καταδίκασε απερίφραστα την κλήση του Πρέσβη της χώρας του από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον επικεφαλής του γραφείου διεθνούς πολιτικής της προεδρικής διοίκησής του, καλώντας το Κίεβο να είναι πιο ευγνώμων για την υποστήριξη της Βαρσοβίας. Ο εν λόγω αξιωματούχος υπερασπίστηκε την προσωρινή απαγόρευση της Πολωνίας στις ουκρανικές γεωργικές εισαγωγές, λέγοντας ότι το Κίεβο πρέπει να "αρχίσει να εκτιμά" την υποστήριξη της χώρας του.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίσημη δήλωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε μετά την κλήση του Πολωνού Πρέσβη αρνήθηκε οποιαδήποτε αχαριστία από την πλευρά της χώρας και υπενθύμισε συγκαταβατικά στην Πολωνία πως "η πολιτική δεν πρέπει να αμφισβητεί την αμοιβαία κατανόηση και τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ του λαού μας". Ήταν αυτή η ακολουθία γεγονότων που ώθησε τον Πολωνό πρωθυπουργό να τιτίβισμα τα ακόλουθα:

"Η κλήση του Πολωνού Πρέσβη-του εκπροσώπου της χώρας που ήταν η μόνη που παρέμεινε στο Κίεβο την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία - στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε πραγματοποιηθεί.

Στη διεθνή πολιτική, ενόψει του συνεχιζόμενου πολέμου και λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια υποστήριξη που έδωσε η Πολωνία στην Ουκρανία, τέτοια λάθη δεν πρέπει να συμβαίνουν.

Θα υπερασπιζόμαστε πάντα το καλό όνομα της Πολωνίας, την ασφάλειά της και το συμφέρον καμίας άλλης χώρας δε θα υπερισχύσει ποτέ του συμφέροντος της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Η Πολωνία είχε ήδη ενοχληθεί από την εξύμνηση της Ουκρανίας για τους τοπικούς γενοκτονικούς συνεργάτες του Χίτλερ, όπως αποδεικνύεται από τις δύο επικρίσεις της για αυτό τον Ιανουάριο και το Μάιο, αλλά τώρα τελικά διαταράσσεται από την αχαριστία της, όπως αποδεικνύεται από το τελευταίο σκάνδαλο. Αυτό ήταν απολύτως προβλέψιμο, δεδομένου ότι το Κίεβο συμπεριφέρεται πολύ αλαζονικά με όλους τους προστάτες του, αλλά το κυβερνών κόμμα "Νόμος και δικαιοσύνη" (PiS) της Πολωνίας δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτή την τελευταία κατάφωρη έλλειψη σεβασμού πριν από τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου.

Θα είναι αρκετά δύσκολο, καθώς είναι για αυτούς να παραμείνουν στην εξουσία, γι ' αυτό καταφεύγουν σε εκλογικά ακροβατικά, όπως η προετοιμασία να μαρκάρουν τους αντιπάλους τους με το κόκκινο γράμμα πως είναι "πράκτορες των Ρώσων" και ζητούν να φιλοξενήσουν πυρηνικά των ΗΠΑ, ως εκ τούτου, γιατί δεν έχουν υπομονή για τα τελευταία παιχνίδια της Ουκρανίας. Το Κίεβο βασικά θέλει η Βαρσοβία να παραδώσει την εγχώρια αγορά σιτηρών της στους Ουκρανούς αγρότες, αλλά αυτό είναι απαράδεκτο από την άποψη των πολωνικών εθνικών συμφερόντων καθώς και των πολιτικών συμφερόντων του PiS.

Για τους λόγους αυτούς, ο Μοραβιέτσκι έκανε το αδιανόητο, καταδικάζοντας δημοσίως την Ουκρανία ως αχάριστη, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχουν πράγματι κάποιες σοβαρές διαφωνίες στους δεσμούς τους, παρά το γεγονός πως τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης μέχρι τώρα φωτίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση ήταν η λεγόμενη "ρωσική προπαγάνδα". Προφανώς θα προτιμούσε να χειριστεί αυτή τη διαμάχη πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά το Κίεβο κάλεσε τον Πολωνό Πρέσβη.

Αν είχε αποφύγει να το κάνει, ωστόσο, τότε η αντιπολίτευση θα είχε σχεδόν σίγουρα πυροδοτήσει εγχώριες εικασίες σχετικά με την Πολωνία ως "κατώτερο εταίρο" της Ουκρανίας στην DE facto Συνομοσπονδία τους σε μια προσπάθεια να δυσφημίσει το PiS στα μάτια της παραδοσιακά συντηρητικής-εθνικιστικής βάσης του. Σχετικά με τις σχέσεις αυτών των δύο από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας, οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των προέδρων τους το Μάιο του 2022 άνοιξαν το δρόμο για την άτυπη συγχώνευσή τους που βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε.

Η τελευταία εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο ήταν το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της Πολωνίας "Υπηρεσίας ανασυγκρότησης της Ουκρανίας" στο Λβοφ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι "η Πολωνία παίρνει πονηρά τον έλεγχο της Δυτικής Ουκρανίας". Αυτή η κίνηση ισοδυναμούσε με την θεσμοθέτηση της ηγεμονικής επιρροής της Πολωνίας στην Ουκρανία με τρόπους που επιτάχυναν περαιτέρω την ήδη ταχεία απώλεια της κυριαρχίας του "κατώτερου εταίρου" της.

Αν και αυτό γίνεται με την άδεια του Κιέβου, οι ηγέτες του εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα κάθε φορά που λέγεται ή γίνεται δημοσίως κάτι που επιβεβαιώνει την άνιση συνεργασία της χώρας τους με τη Δύση. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο διέσχισαν τον διπλωματικό Ρουβίκωνα καλώντας τον Πολωνό πρεσβευτή αφού ο επικεφαλής του γραφείου διεθνούς πολιτικής της προεδρικής διοίκησής του κάλεσε την Ουκρανία να είναι πιο ευγνώμων. Η οπτική ήταν πως η Πολωνία έβαζε την Ουκρανία στη θέση της, κάτι που ήταν απαράδεκτο για το Κίεβο.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, δεν ήταν ρεαλιστικό να φανταστεί κανείς ότι η Πολωνία θα παρέμενε σιωπηλή μπροστά στην ολοένα και πιο σκληρή ουκρανική κριτική για την προσωρινή απαγόρευση των γεωργικών εισαγωγών της χώρας αυτής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένης της τεταμένης πορείας για τις εκλογές αυτού του φθινοπώρου. Παρ ' όλα αυτά, από την άποψη των υποκειμενικών συμφερόντων της Ουκρανίας και συγκεκριμένα εκείνων που ανήκουν στη σφαίρα της ήπιας εξουσίας, αισθάνθηκε επίσης ότι δεν μπορούσε να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την πολωνική πολιτική που επιβεβαιώνει την άνιση μεταχείριση της από τη Δύση.

Αυτό που ουσιαστικά συνέβη είναι ότι ένας αυτοσυντηρούμενος κύκλος αμοιβαίας δυσπιστίας αναπόφευκτα ήρθε να μολύνει την πολωνική-ουκρανική σχέση λόγω των αντιφατικών εθνικών συμφερόντων αυτών των δύο σε ευαίσθητα ζητήματα όπως η γεωργική συνεργασία. Είναι φυσικό ότι κανένα ζευγάρι εταίρων δε θα συμφωνήσει ποτέ πλήρως σε όλα, οπότε αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά η επίδρασή του είναι δυσανάλογα σημαντική στους δεσμούς αυτών των δύο σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό σημείο λόγω της εκλογικής περιόδου της Πολωνίας και των αυξανόμενων ουκρανικών ανησυχιών ότι η Δύση μπορεί να "το πουλήσει" [το Κίεβο].

Σε αυτό το τελευταίο θέμα, υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα ότι η αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στην έναρξη συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός μέχρι το τέλος του έτους. Οι Moscow Times επικαλέστηκαν ακόμη και έναν ανώνυμο πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα, ο οποίος ισχυρίστηκε πως "επισκέπτεται τη Μόσχα τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες" για να πραγματοποιήσει ανεπίσημες συνομιλίες με στόχο την εκ των προτέρων επεξεργασία των λεπτομερειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν σιωπηρά πως ο μαξιμαλιστικός στόχος του Κιέβου να απομακρύνει τη Ρωσία από το σύνολο των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι αδύνατος, η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του οποίου μεταξύ του λαού της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης. Οι νεοσύλλεκτοι της έχουν ήδη αποθαρρυνθεί από την αποτυχία της υπερβολικής αντεπίθεσής τους και τώρα συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να συνεχίσουν να πολεμούν, καθώς οι ΗΠΑ είναι ανεπίσημα έτοιμες να αναγνωρίσουν τα υπάρχοντα κέρδη της Ρωσίας.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα από την άποψη των συμφερόντων της μαλακής δύναμης της Ουκρανίας, η Πολωνία αφαιρεί τώρα κάθε αμφιβολία για το καθεστώς του "κατώτερου εταίρου" της χώρας τους, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά την άρση της προσωρινής απαγόρευσης των γεωργικών εξαγωγών του Κιέβου και καλώντας ανοιχτά τον γείτονά της να είναι πιο ευγνώμων. Αν αφεθεί αναπάντητο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην προαναφερθείσα κρίση εμπιστοσύνης να ξεφύγει από τον έλεγχο σε σημείο που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει σοβαρά να προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές συνέπειες.

Όπως εξηγήθηκε, ένας αυτοσυντηρούμενος κύκλος αμοιβαίας δυσπιστίας αρχίζει να μολύνει τους διμερείς δεσμούς, αλλά αυτό ήταν αναπόφευκτο λόγω των αντιφατικών εθνικών συμφερόντων τους σε ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα και της έλλειψης οποιασδήποτε βαλβίδας πίεσης για υπεύθυνη διαχείριση αυτού στο κοινό όπως συμβαίνει με άλλους εταίρους. Η Πολωνία είναι απίθανο να υποχωρήσει από την υπεράσπιση της ακεραιότητάς της ενόψει της κατάφωρης ασέβειας από την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι το Κίεβο πρέπει να αναγνωρίσει σιωπηρά τις άνισες σχέσεις τους ή να διακινδυνεύσει να τις επιδεινώσει συνεχίζοντας να μιλάει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail