Είναι πιθανό η Αλγερία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πιθανό πόλεμο στη Δυτική Αφρική

"Η Δυτική Αφρική προετοιμάζεται για έναν περιφερειακό Πόλεμο" καθώς χωρίζεται σε δύο σαφώς καθορισμένα μπλοκ για το αν θα εισβάλει ή θα υπερασπιστεί το Νίγηρα, ο οποίος γνώρισε ένα πατριωτικό στρατιωτικό πραξικόπημα που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι την περασμένη εβδομάδα.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει μια εισβολή της ECOWAS υπό την ηγεσία της Νιγηρίας για την επανεγκατάσταση του εκδιωγμένου ηγέτη του Νίγηρα, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, οι οποίες έχουν εκ των πραγμάτων συγχωνευθεί σε μια ομοσπονδία και ανακοίνωσαν από κοινού πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αυτού του γειτονικού έθνους θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου εναντίον και των δύο. Αυτοί οι δύο συνεργάζονται τριμερώς με τη Γουινέα, η οποία βρίσκεται επίσης υπό στρατιωτική κυριαρχία όπως είναι κι αυτοί και απλώς έριξε το πολιτικό της βάρος πίσω από τη χούντα του Νίγηρα, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα την υπερασπιστεί στρατιωτικά.

Ο προσωρινός πρόεδρος της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης του Τσαντ ταξίδεψε νωρίτερα στο Νιαμέι σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει σε έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να αποτρέψει τον πόλεμο, αλλά φαίνεται να ήταν ανεπιτυχής, αν και η χώρα του δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να υποστηρίξει καμία πλευρά αυτής της δυνητικά επερχόμενης σύγκρουσης. Αυτό τοποθετεί το Τσαντ σε θέση βασιλιά, δεδομένου πως η απόφασή του για το αν και πότε θα παρέμβει θα μπορούσε να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

Εν μέσω αυτών των ραγδαίων εξελίξεων, η ρωσική ναυαρχίδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης TASS επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο αρχηγός του Επιτελείου της Αλγερίας έφτασε στη Μόσχα την προηγούμενη ημέρα για να συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας του οικοδεσπότη του. Πρόσθεσαν επίσης πως ο πρόεδρος επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο για να παραστεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ εκεί, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν για να εξασφαλίσει μια ενισχυμένη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ενώ ο πρωθυπουργός ήταν εκεί την περασμένη εβδομάδα για τη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρωσία είναι ο κορυφαίος στρατιωτικός εταίρος της Αλγερίας και παραμένει έτσι για δεκαετίες, με αυτή τη σχέση να επιμένει παρά το γεγονός πως η Μόσχα παραμελούσε το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) επιβεβαίωσε στην έκθεση "τάσεις στις διεθνείς μεταφορές όπλων" αυτής της άνοιξης ότι το επιβλητικό 73% των στρατιωτικών εισαγωγών της Αλγερίας από το 2018-2022 προέρχονταν από τη Ρωσία, γεγονός που μαρτυρεί τη διαρκή δύναμη των στρατιωτικών δεσμών τους.

Κατά συνέπεια, η Αλγερία έχει έναν από τους μεγαλύτερους, καλύτερα εξοπλισμένους και πιο σύγχρονους στρατούς οπουδήποτε στην Αφρική, γι ' αυτό και δικαίως θεωρείται μεταξύ των ισχυρότερων χωρών της ηπείρου. Για το λόγο αυτό, η τελευταία επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου της στη Ρωσία στο τρέχον περιφερειακό πλαίσιο δεν είναι μικρό θέμα, καθώς υποδηλώνει πως το Αλγέρι σκοπεύει να συντονιστεί με τη Μόσχα σχετικά με τον ευρύτερο πόλεμο που θα μπορούσε να ξεσπάσει μετά τη λήξη του τελεσίγραφο της ECOWAS αυτή την Κυριακή για την επανεγκατάσταση του εκδιωγμένου ηγέτη του Νίγηρα.

Αν και η Αλγερία και η Ρωσία καταδίκασαν το πραξικόπημα στο Νίγηρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, κάθε μία από τις αντίστοιχες δηλώσεις δημοσιεύθηκαν πριν η ECOWAS δώσει το τελεσίγραφο της που στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, όπου και οι δύο έχουν στρατεύματα στη χώρα αυτή. Η προαναφερθείσα κοινή δήλωση Μπουρκίνα-Μάλι προειδοποίησε σημαντικά ότι μια εισβολή στο Νίγηρα κινδυνεύει να επαναλάβει το σενάριο της Λιβύης αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή και επιδεινώνοντας έτσι τις τρομοκρατικές απειλές για όλους.

Αυτή είναι μια ακριβής εκτίμηση που δικαιολογεί τη συνεργασία της Ρωσίας και της Αλγερίας για να αποτρέψουν αυτό το χειρότερο σενάριο και να συντονίσουν από κοινού την απάντησή τους σε αυτό εάν αυτή η σύγκρουση καταλήξει να γίνει αναπόφευκτη, εξηγώντας έτσι γιατί ο αρχηγός του Επιτελείου της Αλγερίας αποφάσισε να επισκεφθεί τη Ρωσία αμέσως μετά τον πρωθυπουργό του. Ο λόγος της επίσκεψής του είναι σαφώς να συζητήσει την προγραμματισμένη εισβολή του Νίγηρα, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία της Νιγηρίας, η οποία συμβαίνει επίσης να συνορεύει με την Αλγερία για εκείνους τους αναγνώστες που δε γνωρίζουν.

Είναι πιθανό ότι η Αλγερία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εάν η Δυτική Αφρική πέσει σε πόλεμο λόγω της γεωγραφίας και της στρατιωτικής της ικανότητας. Τουλάχιστον, το Αλγέρι μπορεί να αρνηθεί να επιτρέψει στα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη να διέλθουν από τον εναέριο χώρο του, αναγκάζοντάς τα έτσι να διακινδυνεύσουν να πυροβοληθούν εάν παραβιάσουν αυτήν την πιθανή εντολή ή να βρουν άλλη διαδρομή προς τον Νίγηρα μέσω της Λιβύης (η οποία θα μπορούσε επίσης να τους κλείσει επίσημα) ή από κάπου αλλού. Το θέμα είναι πως η Αλγερία μπορεί να περιπλέξει πολύ την στρατιωτική εφοδιαστική της Γαλλίας σε οποιαδήποτε επερχόμενη σύγκρουση.

Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτό το βορειοαφρικανικό έθνος θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να περάσει από τον εναέριο χώρο της (υπό την προϋπόθεση ότι το ΝΑΤΟ δε θα το εμποδίσει αυτό μέσω επικίνδυνων brinksmanship πάνω από τη Μεσόγειο) για να προμηθεύσει αξιόπιστα την de facto Ομοσπονδία Burkinabe-Malian με όπλα, τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί. Κατά μία έννοια, αυτό θα ήταν πνευματικά παρόμοιο με την παρέμβαση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για την υποστήριξη της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ογκάντεν, όταν εισέβαλε η Σομαλία, αν και φυσικά υπάρχουν βασικές διαφορές.

Προχωρώντας, ο άλλος ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Αλγερία είναι άμεσος, αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πως η ηγεσία της θα αισθανθεί άνετα με αυτό, καθώς θα μπορούσε να φοβάται ότι οποιαδήποτε σημαντική ανάπτυξη προς ή στον Νίγηρα θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί ο μακροχρόνιος Μαροκινός εχθρός της. Εάν αποφασίσει να το πράξει, ωστόσο, τότε η μετακίνηση των δυνάμεών της – συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας – πιο κοντά στα σύνορα θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει τη Γαλλία και τη Νιγηρία. Εάν αυτοί οι δύο εξακολουθούν να επιτίθενται στον Νίγηρα, τότε η Αλγερία μπορεί να παρέμβει για την υποστήριξή του.

Η κοινή δήλωση Μπουρκίνα-Μάλι που προειδοποιεί για επανάληψη του σεναρίου της Λιβύης φοβίζει την Αλγερία, καθώς αγωνίστηκε κατά της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια της "Μαύρης δεκαετίας" της από το 1991-2002, για να μην αναφέρουμε τον πιο πρόσφατο αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011. Ως εκ τούτου, τα αντικειμενικά εθνικά συμφέροντά της εξυπηρετούνται τουλάχιστον από την περιπλοκή της στρατιωτικής εφοδιαστικής της Γαλλίας σε οποιαδήποτε επικείμενη σύγκρουση, ακόμη και αν τελικά αποφασίσει να μην εμπλακεί άμεσα όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι.

Επιπλέον, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι η Αλγερία έχει υιοθετήσει σταθερά μια επαναστατική ιδεολογία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών παρά τις ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια τάξη από την ανεξαρτησία της. Αυτό εξηγεί γιατί διατήρησε δεσμούς με τη Ρωσία παρά τη δύσκολη δεκαετία της τελευταίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και επίσης δε διέκοψε τις σχέσεις με τη Συρία την τελευταία δεκαετία, παρόλο που το έκανε ο Αραβικός Σύνδεσμος. Η ηγεσία της Αλγερίας έχει επίσης ιδεολογικό ενδιαφέρον να περιπλέξει μια ιμπεριαλιστική εισβολή στο Νίγηρα.

Συνολικά, αυτά τα συμφέροντα ασφάλειας και ιδεολογίας εξηγούν γιατί ο αλγερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου πέταξε στη Μόσχα. Η χώρα του θέλει να συντονιστεί με τον στρατηγικό της εταίρο για την αντιμετώπιση αυτής της περιφερειακής κρίσης καθώς και του ευρύτερου πολέμου που μπορεί σύντομα να ξεσπάσει. Ενώ ο ρόλος της Αλγερίας δεν είναι τόσο σημαντικός όσο θα μπορούσε να είναι της Νιγηρίας στην ηγεσία της εισβολής του Νίγηρα που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, ή του Τσαντ στο να είναι πιθανώς ο βασιλιάς, εξακολουθεί να είναι αρκετά σημαντικός και δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να υποβαθμιστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail