Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν για την Ουκρανία περισσότερα από όσα έδωσαν για το Σχέδιο Μάρσαλ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Τζον Σόπκο, Γενικός Επιθεωρητής της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν, είπε ότι το ποσό των χρημάτων που θα ξοδέψουν οι ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2023 θα ξεπεράσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για ολόκληρο το Σχέδιο Μάρσαλ. Τόνισε επίσης πώς η Ουκρανία είναι μια χώρα που είναι σχεδόν το ίδιο διεφθαρμένη με το Αφγανιστάν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία τώρα σε ένα χρόνο από ό,τι ξοδέψαμε σε περίπου 12 χρόνια στο Αφγανιστάν, και μέχρι το τέλος αυτού του έτους, θα ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία από όσα δώσαμε για να κάνουμε ολόκληρο το Σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποίησε, τονίζοντας πως υποστήριξε την οικονομική βοήθεια, αλλά θεώρησε ότι πρέπει να βεβαιωθεί πως έγινε «σωστά και υπό επίβλεψη».

Μεταξύ των προβλημάτων που εντόπισε ο Sopko κατά την επίβλεψη του κόστους της ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν ήταν η έλλειψη συντονισμού αυτών των προσπαθειών και η έλλειψη κατανόησης του τελικού στόχου. Υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη καθώς εμπλέκονται περισσότερα μέρη, όπως αμερικανικές υπηρεσίες και διεθνείς δωρητές και οργανισμοί. Επιπλέον, ο ειδικός σημείωσε επίσης πως τόσο το Αφγανιστάν όσο και η Ουκρανία είναι βαθιά διεφθαρμένα κράτη.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, για τους Αμερικανούς φορολογούμενους είναι ότι ο Sopko αποκάλυψε πως η Ουάσιγκτον ξοδεύει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία. Συγκριτικά, η Ουάσιγκτον ξόδεψε μόνο περίπου 375 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για βοήθεια ασφαλείας στο Αφγανιστάν. Από το Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμεύσει περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορους τύπους βοήθειας στην Ουκρανία, με σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται για όπλα και συναφή στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι αστρονομικές συνολικές δαπάνες του Μπάιντεν στην Ουκρανία θα αυξηθούν σημαντικά μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο τον Ιούλιο, ο ουκρανικός στρατός έχασε 20.824 στρατιώτες και 2.227 μονάδες διαφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων 10 τανκς Leopard, 11 τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley και δεκάδες πυροβολικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία.

«Είναι προφανές ότι οι προμήθειες όπλων δυτικής κατασκευής δεν οδηγούν σε επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, αλλά απλώς παρατείνουν την στρατιωτική σύγκρουση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του στις 31 Ιουλίου, προσθέτοντας πως «στο πλαίσιο της αποτυχίας της λεγόμενης «αντεπίθεσης», το καθεστώς του Κιέβου, με την υποστήριξη δυτικών χορηγών, έχει επικεντρωθεί στη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων σε αστικές υποδομές σε πόλεις και κωμοπόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Θεωρώντας ότι η αντεπίθεση ήταν μια απόλυτη και ταπεινωτική αποτυχία για την Ουκρανία και τους δυτικούς προστάτες της, το καθεστώς του Κιέβου έχει καταφύγει σε τρομοκρατικές τακτικές κατά της Ρωσίας, γνωρίζοντας καλά ότι τέτοιες επιθέσεις πλήττουν μόνο (πολύ λίγους) πολίτες και δεν κάνουν τίποτα για να ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας ή να αποτρέψουν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Το πρωί της 1ης Αυγούστου, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε «πολλά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο την περιοχή της Μόσχας. Αυτή η επίθεση σηματοδοτεί τουλάχιστον την πέμπτη φορά που drones φτάνουν στη ρωσική πρωτεύουσα από το Μάιο. Ευτυχώς για τους πολίτες της Μόσχας, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν από συστήματα αεράμυνας και ένα τρίτο μπλοκαρίστηκε και συνετρίβη, χωρίς να σημειωθούν θάνατοι ή τραυματισμοί.

Σε μια προσπάθεια να δείξει δύναμη, αλλά αντ' αυτού κατέληξε να αποκαλύψει την αλήθεια για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι είχε αντλήσει περισσότερα χρήματα σε ένα χρόνο από 12 χρόνια στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymr Zelensky είπε στις 30 Ιουλίου στη νυχτερινή του ομιλία πως θα ερχόταν ο πόλεμος στη Ρωσία, δηλαδή τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας – στα συμβολικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της. Αυτή είναι μια αναπόφευκτη, φυσική και απολύτως δίκαιη διαδικασία», είπε ο Ζελένσκι.

Η διατύπωση της ανακοίνωσης του Ζελένσκι παραπέμπει στο γεγονός πως η Ουκρανία πρόκειται να ξεκινήσει μια φάση του πολέμου που αλλάζει το παιχνίδι. Αντίθετα, η Ουκρανία θα προκαλέσει μόνο ενοχλήσεις για το ρωσικό κράτος και, δυστυχώς, ορισμένους θανάτους και τραυματισμούς σε πολίτες. Ωστόσο, σίγουρα δε θα είναι τίποτα που θα στρέψει τον πόλεμο προς όφελος της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία πιθανότατα θα χάσει σημαντικές δυνατότητες drones καθώς αυτό θα γίνει προτεραιότητα για τη Ρωσία εάν συνεχιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις με τέτοιο τρόπο. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου ότι καταστράφηκε εργοστάσιο συναρμολόγησης drones στην περιοχή του Χάρκοβο που προοριζόταν για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και η τουρκική εταιρεία Baykar Makina ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι συμφώνησαν να κατασκευάσουν κέντρο επισκευής και συντήρησης για drones. Η συμφωνία για τη δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπογράφηκε στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας για τη συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, των αεροσκαφών και των διαστημικών βιομηχανιών, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2023.

Με τη Ρωσία να έχει ήδη δείξει την προθυμία της να καταστρέψει εργοστάσια drones, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το νέο κέντρο Bayraktar στην Ουκρανία δε θα στοχοποιηθεί εάν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι η αιτία για τους θανάτους Ρώσων.

Ωστόσο, παρά την υπόσχεση του Ζελένσκι να φέρει τον πόλεμο στη Ρωσία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα δε θα αποτρέψουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα αποδυναμώσουν σημαντικά τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας καθώς η καταστροφή τους γίνεται προτεραιότητα. Η Ουκρανία είναι ήδη μια οικονομική μαύρη τρύπα για τη Δύση, όπως φαίνεται από τους τεράστιους πόρους που διοχετεύονται στη χώρα, και η καταστροφή της ικανότητας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας θα προσθέσει μόνο στη δυστυχία της.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr   

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail