Εξήγηση των εξελισσόμενων σχέσεων της Ινδίας με την Ελλάδα και την Αρμενία σε σχέση με την Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός Μόντι θα επισκεφθεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα στο πρώτο τέτοιο ταξίδι για έναν Ινδό πρωθυπουργό σε τέσσερις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος στον Αραβο-μεσογειακό διάδρομο (ArMedCor). Αυτή η Ευρασιατική πρωτοβουλία συνδεσιμότητας θα συνδέσει τη Νότια Ασία και την Ευρώπη μέσω της Δυτικής Ασίας, με τη δυνατότητα ενός συμπληρωματικού διαδρόμου προς τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Ιράν, της Αρμενίας και της Γεωργίας. Όχι μόνο παρακάμπτει το chokepoint της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και την Τουρκία, με την οποία αυτοί οι δύο και άλλοι έχουν προβλήματα.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδία αντιτίθεται στην υποστήριξη της Τουρκίας στη θέση του Πακιστάν απέναντι στη σύγκρουση του Κασμίρ, ενώ η Ελλάδα είναι εντελώς αντίθετη με τις θαλάσσιες αξιώσεις του γείτονά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά τους Άραβες εταίρους τους, οι σχέσεις με την Άγκυρα έχουν βελτιωθεί εκπληκτικά κατά το παρελθόν έτος, αλλά αυτές οι χώρες εξακολουθούν να υποπτεύονται πως η Τουρκία διατηρεί περιφερειακές ηγεμονικές προθέσεις. Το Ισραήλ επίσης δεν την εμπιστεύεται, αλλά οι δεσμοί τους παρέμειναν γενικά σταθεροί παρά το περιστασιακό δράμα, το οποίο έχει λάβει υπερβολική προσοχή.

Αυτό το πλαίσιο εξηγεί γιατί το ArMedCor αποφεύγει εμφανώς την Τουρκία, αλλά αυτή η παρατήρηση δεν πρέπει να ερμηνευτεί πως υποδηλώνει ότι η Ινδία ή άλλοι επιδιώκουν να την "περιορίσουν". Αντίθετα, το Δελχί και οι εταίροι του θέλουν μόνο να αποτρέψουν προληπτικά το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιήσει τον διαμετακομιστικό της ρόλο σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει παραχωρήσεις από αυτούς σε ευαίσθητα ζητήματα. Όσον αφορά τους αυξανόμενους αμυντικούς δεσμούς της Ινδίας με την Ελλάδα και την Αρμενία, αυτοί έχουν ως στόχο να τους βοηθήσουν να εξισορροπήσουν την Τουρκία και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Είναι αλήθεια ότι τα συμφέροντα αυτών των δύο χωρών είναι αντιφατικά με αυτά των κοινών γειτόνων τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν αυτές τις διαφορές για σκοπούς διαίρεσης και κυριαρχίας, αλλά εκεί έγκειται η σημασία του προβλεπόμενου ρόλου της Ινδίας στις στρατηγικές τους. Σε αντίθεση με αυτόν τον παρακμάζοντα μονοπολικό ηγεμόνα, αυτή η ανερχόμενη μεγάλη δύναμη θέλει να αποτρέψει τις συγκρούσεις, όχι να τις τροφοδοτήσει. Για τον σκοπό αυτό, θέλει να αντικαταστήσει τον χαμένο ρόλο της Ρωσίας στις γεωπολιτικές πράξεις εξισορρόπησης, αφού φυσικά προηγουμένως είχε λάβει τη σιωπηρή έγκριση της Μόσχας.

Οι ρωσική-ελληνικές σχέσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη συμμόρφωση της Αθήνας με το καθεστώς κυρώσεων της Δύσης και από ορισμένους από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της που συμβαδίζουν με την αφήγηση του πολέμου πληροφοριών των ΗΠΑ, ισχυριζόμενοι ότι οι εξαιρετικές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία είναι σε βάρος της. Για τους δύο αυτούς λόγους, η Ελλάδα στράφηκε αποφασιστικά προς τις ΗΠΑ και χρησίμευσε ως εθνική βάση για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που οδήγησε την Ουάσιγκτον να ελέγξει την πρόσβαση από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ρωσο-αρμενικές σχέσεις έχουν επίσης επιδεινωθεί λόγω της εκ των πραγμάτων συμμόρφωσης του Ερεβάν με το προαναφερθέν καθεστώς κυρώσεων παράλληλα με την πτώση για μια συμπληρωματική αφήγηση πολέμου πληροφοριών των ΗΠΑ που ισχυρίζεται ότι οι ίδιες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι εις βάρος της. Αν και η Αρμενία παραμένει επίσημα μέρος του υπο ρωσική ηγεσία CSTO και της Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, παρασύρεται γρήγορα προς τη Γαλλία-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία θέτει σοβαρές προκλήσεις για τη Μόσχα.

Εν μέσω των επιδεινούμενων δεσμών της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Αρμενία, που συμπίπτει με την σταδιακή υποταγή της κυριαρχίας τους στη Δύση σε αντάλλαγμα για αναμενόμενες εγγυήσεις ασφάλειας εναντίον της Τουρκίας, είναι λογικό ένας έμπιστος ρωσική εταίρος όπως η Ινδία να προσπαθήσει απαλά να καλύψει το κενό. Όπως διευκρινίστηκε νωρίτερα, η Ινδία δεν σκοπεύει να "συγκρατήσει" την Τουρκία με οικονομικά-στρατιωτικά μέσα, αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα και την Αρμενία να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, ενώ παράλληλα να αντισταθμίσει κάποια από την ολέθρια επιρροή των ΗΠΑ. 

Επιδιώκοντας αυτό, οι ρόλοι αυτών των χωρών στην ArMedCor θα μπορούσαν να προσφέρουν στις οικονομίες τους που αγωνίζονται να τα καταφέρουν σε συνεργασία με την ανερχόμενη της Ινδίας, η οποία ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πέρυσι. Ομοίως, η καλλιέργεια στενότερων αμυντικών δεσμών θα μπορούσε να υπενθυμίσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους πως δε χρειάζεται να βασίζονται εξ ολοκλήρου στα δυτικά προϊόντα για να κρατήσουν την Τουρκία μακριά, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να χειραγωγηθούν από τις ΗΠΑ για να παίξουν το ρόλο των "χρήσιμων ηλίθιων" σε οποιαδήποτε σύγκρουση στα πλαίσια του "διαίρει και βασίλευε" που μπορεί να προσπαθήσουν να μαγειρέψουν.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους φιλόδοξους στόχους θα πετύχει, αν και οι παρατηρητές θα πρέπει τουλάχιστον να καταλάβουν τι θέλει να επιτύχει η Ινδία, που δεν είναι να "συγκρατήσει" την Τουρκία, αλλά να βοηθήσει τις ισορροπίες της Ελλάδας και της Αρμενίας παράλληλα με την αποτροπή αυτών των δύο από το να γίνουν υποτελείς των ΗΠΑ. Με τη Ρωσία να μην είναι πλέον σε θέση να διαδραματίσει αυτόν το ρόλο μαζί τους όπως πριν, η Ινδία εκμεταλλεύεται την περίσταση με τη σιωπηρή έγκριση του Κρεμλίνου, η οποία αντιπροσωπεύει μια ακόμη εκδήλωση της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης σε δράση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail