Οι ΗΠΑ βοήθησαν να σφυρηλατηθούν οι στενοί δεσμοί Ρωσίας-Κίνας αλλά τώρα έχουν «ανησυχίες»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στις 15 Αυγούστου ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας με «ανησυχία». Η ανακοίνωση έγινε λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ έστειλαν προκλητικά πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν κινεζικά και ρωσικά πλοία που συμμετέχουν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, η δήλωση είναι αντιφατική αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν, με τις επιθετικές τους ενέργειες, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ μίλησε σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, όπου το επίκεντρο είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Όταν ρωτήθηκε εάν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να «αποκαταστήσουν κανάλια επικοινωνίας με την Κίνα» θα μπορούσαν να υπονομευτούν, ο Πατέλ απάντησε όχι, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για τους δεσμούς μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

«Είμαστε επίσης σαφείς σχετικά με τη συνεχιζόμενη ανησυχία για τη σύσφιξη των σχέσεων της ΛΔΚ και της Ρωσίας και τα βήματα που έχουν κάνει επίσης. Οπότε δε νομίζω ότι αυτά τα πράγματα είναι μηδενικά. Μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όλα αυτά τα πράγματα κατάλληλα», είπε.

Οι δηλώσεις του Πατέλ έρχονται αφού η Ουάσιγκτον έστειλε πολλά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων για να παρακολουθήσουν μια ομάδα ρωσο-κινεζικών πλοίων που έπλευσαν κοντά στην ακτή της Αλάσκας κατά τη διάρκεια κοινής στρατιωτικής άσκησης. Εκπρόσωπος της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ είπε στο CNN πως οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας ήταν επίδειξη δύναμης που προκάλεσε στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ, αλλά δεν αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

Αυτό δεν εμπόδισε έναν κατακλυσμό ισχυρισμών από τους Ρεπουμπλικάνους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας. Οι Ρεπουμπλικάνοι παρέλειψαν χωρίς έκπληξη πώς η επιθετική συμπεριφορά της Ουάσιγκτον έφερε αρχικά τις δύο χώρες σε στενή σχέση. Η Ρωσία και η Κίνα αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τους αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς τους λόγω του ότι οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την Ουκρανία να πολεμήσει με τη Ρωσία και εξόπλιζαν και χειραγωγούσαν την Ταϊβάν για να χρησιμεύσει ως σημείο πίεσης κατά της ηπειρωτικής Κίνας.

Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται αφού έφτασε σε ιστορικά υψηλά το 2022, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στις 8 Αυγούστου η Γενική Διοίκηση Τελωνείων. Σύμφωνα με τη διεύθυνση, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 36,5% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τα 134,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 73,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 62,5 δισ. δολάρια.

Οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 15,1% στα 72 δισ. δολάρια. Μόνο τον Ιούλιο, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με κινεζικές εξαγωγές 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εισαγωγές από τη Ρωσία ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στα τέλη του 2022, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξήθηκε κατά 29,3% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 190,3 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύντομα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε τον Ιούνιο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης πως πάνω από το 80% του εμπορικού διακανονισμού μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διεξάγεται πλέον σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικό γουάν. Τα σχόλιά του έγιναν μόλις ένα μήνα αφότου ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι το εμπόριο ενέργειας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας διευθετήθηκε στα τοπικά τους νομίσματα.

Ωστόσο, το δολάριο εξακολουθεί να είναι το πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα για τις συναλλαγές παγκοσμίως και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχεδόν το 60% των διεθνών αποθεμάτων τηρείται σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια. Οι κυρώσεις υπό την ηγεσία της Δύσης κατά της Ρωσίας κάνουν άλλες χώρες επιφυλακτικές για τις πιθανές συνέπειες της οργής της Ουάσιγκτον, όχι περισσότερο από την Κίνα.

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν ενισχυθεί από την απόφαση των δύο χωρών να διεξάγουν τις περισσότερες συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα και όχι σε δολάριο ΗΠΑ για να προστατευθούν από τις κυρώσεις. Η Μόσχα και το Πεκίνο αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο και το ευρώ στο διεθνές εμπόριο, καθώς η Ρωσία βρίσκεται υπό κυρώσεις και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζεται.

Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται σε κάτι περισσότερο από τον οικονομικό τομέα και τη διαδικασία αποδολαριοποίησης. Επεκτείνουν επίσης τους δεσμούς τους στον στρατιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού μίλησε στη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια στις 15 Αυγούστου, τη δεύτερη στη Ρωσία από τότε που ανέλαβε το ρόλο του αρχηγού Άμυνας μόλις στις αρχές του έτους, καταδεικνύοντας έτσι τη σημασία των διμερών δεσμών. Συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ των στρατών των δύο χωρών, οι οποίοι πραγματοποιούν πιο τακτικά κοινές ασκήσεις - συμπεριλαμβανομένης της κοινής ναυτικής περιπολίας στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν «ανησυχίες» για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας καταδεικνύει την αδύναμη στρατηγική σκέψη και σχεδιασμό στην Ουάσιγκτον καθώς η απόφασή τους να επιτεθούν σε αυτές τις χώρες ταυτόχρονα οικονομικά και η στρατιωτική ψυχολογική πίεση είχε ως αποτέλεσμα να φέρουν τους δεσμούς τους πιο κοντά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail